Kereső toggle

Újratervezés

Jelentős kormányalakítással kezdi az új ciklust Orbán Viktor

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Jelentősen átalakult kormánnyal kezdi meg negyedik miniszterelnöki ciklusát Orbán Viktor. Összefoglaltuk, amit lapzártánkkor, szerda este – az érintettek hivatalos közléseiből és a kiszivárgott információkból – az új kormány összetételéről tudni lehet.

A Fidesz–KDNP nem folytatni akarja a 2014 és 2018 közötti kormányzást, hanem újat akar kezdeni – ezt már a választás utáni első sajtótájékoztatóján, április 10-én világossá tette Orbán Viktor. Mindez gyökeresen más kiindulópontot jelent a következő ciklusbeli kormányzáshoz, mint a Fidesz 2014-es „folytatjuk” szlogenje. Ezzel kapcsolatban a Heteknek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt mondta a múlt héten: 2014-ben logikus döntés volt a folytatás, hiszen addigra a Fidesz–KDNP még nem teljesen tudta véghezvinni azokat a feladatokat, amelyekkel 2010 után meg kellett küzdenie. Másrészt időközben olyan újabb kihívások álltak elő, melyek gyökeresen különböznek a 2010-esektől. Semjén a 2010-es alapproblémának a gazdasági válságot, a mainak a migrációt nevezte.

Ők maradhatnak

Orbán Viktor nem sokkal lapzártánk előtt tájékoztatta a Fidesz vezetését, hogy kiket tervez negyedik kormánya minisztereinek. Az atv.hu és a Figyelő egybehangzó információi szerint a kormány tagja marad Rogán Antal miniszterelnöki kabinetet vezető miniszter, aki több hatáskört átvesz a kormányból távozó Lázár János vezette miniszterelnökségtől, így megerősödve kerülhet ki a Lázárral folytatott, évek óta tartó hatásköri vitákból.

Posztján maradhat rajta kívül Szijjártó Péter külügyminiszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (aki az ATV információi szerint szeretné, ha az általa vezetett tárcát visszakeresztelnék pénzügyminisztériummá), Pintér Sándor belügyminiszter, Trócsányi László igazságügyi miniszter. Varga és Pintér esetében az elmúlt időszakban felmerült, hogy – különböző okokból – távoznának posztjukról, de ez egyikük esetében sem jelentett volna lefokozást – Varga Mihály esetében arról szóltak a hírek, hogy Matolcsy György jegybankelnöki mandátumának lejártakor, jövő tavasszal „cserélne helyet” a jegybankelnökkel, Pintér Sándornál pedig arról, hogy a ciklus során nyugdíjba menne. Egyelőre azonban annyi tűnik biztosnak az esetükben, hogy maradnak; ráadásul Varga volt az első, és lapzártánkig egyetlen miniszter, akinek maradását maga Orbán Viktor jelentette be a Kossuth Rádiónak adott múlt pénteki interjújában. Az atv.hu és a Figyelő szerda esti információi szerint miniszterelnök-helyettesként a kormány tagja marad a KDNP elnöke, Semjén Zsolt.

Távozók és érkezők

A kormányban maradó miniszterek névsoránál, ha lehet, érdekesebb a távozóké. Lapzártánkkor hivatalosan (azaz vagy az érintettektől, vagy a miniszterelnöktől) három miniszterről lehet tudni, hogy elhagyja a kormányt: Lázár Jánosról ezt maga Orbán Viktor jelentette be alig burkoltan pénteki rádióinterjújában; míg Fazekas Sándor, Balog Zoltán és Kósa Lajos maga kapott lehetőséget távozása nyilvánosságra hozatalára. Rajtuk kívül az atv.hu és a Figyelő egybehangzó információi szerint távozik a kormányból Seszták Miklós fejlesztési és Simicskó István honvédelmi miniszter.

Az érkezők a Figyelő és az atv.hu jórészt egybehangzó értesülései szerint a következők: Lázár helyett Gulyás Gergely lesz a kancelláriaminiszter, egyben a kormányinfók új házigazdája és a kormány arca. Államtitkárból lesz innovációs és felsőoktatási miniszter Palkovics László, a fejlesztési tárca élére pedig Bártfai-Manger Andrea kerül. A földművelésügyet Nagy István volt mosonmagyaróvári polgármester, a honvédelmet pedig  Benkő Tibor vezérezredes, a honvéd vezérkar főnöke irányíthatja mostantól, míg a némileg szűkített hatáskörű EMMI-t Kásler Miklós vezeti majd.

Mi lesz a demográfiával?

Sem az érintettek nyilatkozatai, sem a kiszivárgott névsor alapján nem világos egyelőre, hogy ad-e valamilyen szervezeti formát a miniszterelnök annak, amit demográfiaközpontú kormányzásnak nevez. Erről ugyancsak április 10-i sajtótájékoztatóján beszélt a miniszterelnök. A Heteknek adott, már idézett interjújában Semjén Zsolt ezzel kapcsolatban azt mondta: „ma nincs demográfiaügyi minisztérium”, de az új kormány felállítása előtt érdemes megnézni, melyek azok a területek, amelyek ehhez a témához tartoznak, a lakásépítéstől a nyugdíjügyekig. De a szűk értelemben vett kormányzati struktúrán túl az egész államszervezetet ezeknek az ügyeknek a szolgálatába kell állítani (…) Ennyiben biztosan különbözni fog a 2018-ban kezdődő ciklus az előzőektől”.

Azt, hogy a demográfia kiemelt területe lesz a következő Orbán-kormány működésének, a miniszterelnök a választás utáni első, a Kossuth rádiónak adott interjújából is kiderült, ahol Orbán Viktor arról beszélt, hogy szeretne egy átfogó, 20-30 éves megállapodást kötni a magyar nőkkel a magyar jövőről, a nekik nyújtható, kiszámítható perspektívákról, mert a demográfia rajtuk áll vagy bukik, ez az ő döntésük. A gyermekvállalás a legszemélyesebb, de a közösségnek fontos ügy – hangsúlyozta, hozzáfűzve: a kormánynak az a dolga, hogy ha a nők gyermeket szeretnének vállalni, és el akarják mondani erről az álláspontjukat, akkor azt meghallgassa, megértse.

Azt tehát lapzártánkkor nem lehet tudni, hogy lesz-e végül önálló, a demográfiával kapcsolatos ügyeket összefogó tárca (például családügyi minisztérium néven). Márciusban az atv.hu azt írta, hogy a családügyekért a harmadik Orbán-kormányban államtitkári rangban felelős Novák Katalin lehet Orbán Viktor következő kormányának egyik női minisztere.  Erről szerda késő este még nem tudni biztosat, de a kiszivárgott hírek szerint Bártfai-Manger Andrea személyében egy női minisztere valószínűleg lesz az új Orbán-kormánynak.

Olvasson tovább: