Kereső toggle

Gyermekmentes kampányt

Tippek a felnőtt politikáért

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Olyan mértékűvé vált a szülők és tanárok immunitása az iskolákba, óvodákba benyomuló pártpolitika iránt, hogy a Hintalovon Alapítvány egy Gyermekjogi 1x1-et adott ki politikusok számára. A kiskorúak politikai célú szerepeltetése fotókon, rendezvényeken erősen sérti ugyanis a gyerekek jogait és méltóságát – még szülői beleegyezés esetén is.

Nemrég Simicskó István honvédelmi miniszter Facebookra is kiposztolt óvodalátogatása borzolta a kedélyeket. A tárcavezető az őrmezői Napsugár Óvodában fotózkodott ugyanis Mikuláskor. Ez alkalomból az óvodásokat ünnepi ruhába öltöztették, és kiültették a miniszter elé, aki a Széchenyi 2020 terv keretében zajló felújításokról tájékoztatta őket.

A burkolt kampányesemény nem egyedülálló, választások idején különösen megszaporodnak a gyerekfejeket simogató politikusfotók. Ám a különféle állami rendezvényekre kivezényelt iskolások és óvodások „békeidőben” is rendszeres szereplői lettek a hazai közéletnek. 

„A pártpolitika mindig is ott volt az iskolákban, hiába volt a rendszerváltáskor alapvetés, hogy a pártok távozzanak a munkahelyekről, az iskolákban továbbra is jelen voltak – hol jobban, hol kevésbé. 2010 óta egyre erőteljesebben, kampányidőszakban viszont mindig” – reagált érdeklődésünkre Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke.

Mint mondta, egyetért a gyermekjogi ismertető kiadásával, hiszen a gyerekek politikai célú kihasználása sérti a kiskorúak jogait – még akkor is, ha a szülők beleegyeztek a gyerek szerepeltetésébe. „Nem véletlen, hogy a 14 éves kor a döntésképesség jogi korhatára: egy ennél fiatalabb gyerek még nem képes átlátni, miben és miért vesz részt. 14 éves kor fölött már inkább, főleg, ha kellően tájékozott, de akkor meg senkit nem érdekel a véleménye. Rosszabb esetben a diákönkormányzat politikai nyomás alá is kerül” – tette hozzá a civilben történelemtanár Mendrey.

Tapasztalatai szerint a társadalom már annyira belefásult az effajta visszaélésekbe, hogy észre sem veszi őket, így nagyon kevés az iskolán belüli pártpolitizálással, illetve gyerekszereplős cukikampánnyal kapcsolatos panasz vagy visszajelzés. „Maradnak a hivatásos kétségbeesők, a szakszervezetek vagy a jogvédők, akiknek meg kell szólalniuk ilyenkor, különben teljesen természetessé válik a jelenség” – állapította meg Mendrey. A szülők jellegzetes protest reakciója a kialakult helyzetre inkább az, hogy aki teheti, kimenekíti a gyermekét az állami közoktatásból az egyházi vagy alapítványi iskolákba, vagy külföldre viszi őt. „Nálunk még az alapítványi iskolák a leginkább politikamentesek, de azok sem teljesen, hiszen a létük alapvetően függ attól, hogy a minisztérium megköti-e velük bizonyos időközönként a köznevelési megállapodást vagy sem” – emlékeztetett a PDSZ elnöke.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: