Kereső toggle

Irán nem olyan, mint a vezetői

Hetek-interjú a budapesti tüntetés főszervezőjével

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Iráni férfiak és nők januárban nevüket és arcukat vállalva tüntettek az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetsége előtt. A megmozdulás szervezőjével, Z. S. Homeyrával beszélgettünk.

Miért döntöttek úgy, hogy Budapesten demonstrálva támogatják a néhány héten át tartó iráni tüntetéseket?

– Az iszlám rezsim a néppel szemben áll, ez jól látszik azokból a bűncselekményekből, amiket saját embereikkel szemben követnek el. Népünk az év első napjaiban felkelt Iránban. Mi, akik külföldön élünk, különösen a keresztény irániak, szeretnénk támogatni őket ebben és valamilyen módon csatlakozni a demonstrációjukhoz. Továbbá szeretnénk, ha a keresztények imádkoznának Iránért, különösen azokért, akik ma a kormányt támogatják, hogy ezeknek az embereknek kinyíljon a szeme és végre észre vegyék, mi folyik a hazájukban.

Milyen hátterrel rendelkeznek azok az emberek, akik ma idejöttek a budapesti nagykövetség elé?

– Magamról annyit mondanék, hogy egy iráni nő vagyok, 13 évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy elfogadom Jézust, és szabad leszek. Kétszer voltam börtönben a keresztény hitem miatt.

Sok kínzást szenvedtünk ettől a rezsimtől, és emiatt el kellett hagynunk az országot, és máshol kell élnünk. De az természetes, hogy minden ember szereti a nemzetét, és szeretne a saját országában élni szabadságban. Ugyanazokat a jogokat szeretnénk, mint minden teremtett ember, hogy szabadon élhessünk Iránban.

Úgy hallottam, korábban még azoknak az irániaknak is veszélyes volt a kormány ellen felszólalni, akik külföldön élnek, mivel a rezsimnek Európában is megvannak a kémeik, akiknek a jelentése után a kormány bosszújára lehetett számítani. Igaz ez, hogy még itt, Magyarországon vagy Németországban is veszélyben voltak azok az irániak, akik kritizálták a vezetésüket?

– Ez igaz, és ez mindenhol megtörtént. Ez a probléma a mai napig létezik.

Miben különböztek az év eleji iráni tüntetések a 2011-es demonstrációktól?

– Amikor Obama volt az Egyesült Államok elnöke, nem kaptunk igazi támogatást Washingtontól. Trump elnök másként viszonyul az ügyhöz. Nagyobb biztonságban érezzük magunkat, a világ pedig meg tudja hallani a hangunkat, és mivel érezzük a támogatást, bátorságot vettünk és belevágtunk ebbe a tüntetésbe mi is.

Mit gondol, mire lenne leginkább szükség ahhoz, hogy ez a mostani mozgalom sikeres legyen?

– A világ vezető hatalmainak a támogatása nagyon sokat segítene. Ha az erős országok úgy döntenének, hogy segítik és támogatják az iráni embereket, és nem engedik, hogy az iszlám diktatúra gyilkolja a tüntetőket, akkor sikeresek lehetnénk. Ne hagyjanak minket magunkra! Szükségünk van az erősítésre, támogatásra! Pénze, ereje és mindene megvan ennek a mostani rezsimnek, és minden forrását az emberek ellen használja. De nekünk nincs semmink, csak a kezeink. Mi csak az utcára tudunk kimenni, mottókat skandálhatunk, legvégső esetben pedig köveket ragadhatunk, hogy megvédjük magunkat. Nagyon nehéz az embereknek egyedül szembenézni ezzel a politikai rendszerrel.

Ma nehéz elképzelni, hogy Iránban rendszerváltás következzen be, de ha mégis megdőlne a mai rezsim, mi történne Irán atomprogramjával?

– Biztos vagyok benne, hogy megváltozna a helyzet. Az iráni emberek nem akarják mások ellen használni ezt az energiát, nem akarnak háborúzni vele.

Hogyan csapódik le az iráni közvéleményben a rezsim militáns Izrael-ellenessége?

– Az iráni társadalom többségének véleménye teljesen különbözik a kormányétól. Az 1979-es forradalom előtt nagyon jó kapcsolatunk volt a zsidókkal és Jeruzsálemmel. Rengeteg zsidó ember élt Iránban a forradalom előtt, és nagyszerűen együttműködtünk a gazdasági életben is.

Amióta elhagyta Iránt, otthonra lelt Magyarországon. Hogy érzi itt magát?

– Nagyon hálásak vagyunk Magyarországnak a közel-keleti keresztények iránti támogatása és kedvessége miatt. Szeretnénk megkérni a magyarokat is, hogy imádkozzanak értünk, kérjük a segítséget egészen addig, amíg el nem érjük a szabadságot. Biztos vagyok benne, hogy ha az iráni emberek felszabadulnának az iszlám köztársaság elnyomása alól, annak az egész világ és az összes ország a hasznát látná. Végre az egész világ megértené, hogy az irániak békés és jó emberek, akik szeretik egymást és az egész világon a békét támogatják. Ellene vagyunk annak, hogy kormányunk terrorista csoportokat védelmez és támogat más országok területén is.  Irán és az irániak természetük szerint vendégszeretőek, tisztelik a többi népet és támogatják a békét.

Olvasson tovább: