hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mérlegen a konzervatív családpolitika
A társadalom közepe

2018. 01. 18.
2018-at a családok évének nevezte el a kormány: idén tovább bővítik a családtámogatások rendszerét, az eddiginél is több pénzt fordítva a területre. A legális munkajövedelem­hez kötődő családtámogatások a társadalom alsó harmadát kevés­sé érintik, nekik a minimálbéremelés hozhat javulást.

Európában – GDP-arányosan – Magyarországon költik a legtöbb forrást családtámogatásra, ez jelenleg 4,8 százalék, és több mint kétszerese annak, mint amennyit 2010-ben fordítottak erre” – derül ki a kormány.hu portál adataiból. Hazánk meglehetősen egyedülálló a tekintetben is, hogy a bőkezű családtámogatási rendszer célja nem a társadalmi különbségek csökkentése, hanem a születésszám növelése a középosztálybeli családokban.

A konzervatív társadalompolitika ugyanis a középrétegek megerősítésére teszi a hangsúlyt, ami a remények szerint felfelé húzza majd a szegényebb csoportokat is. „A bőkezű családpolitika egyelőre sem a születésszám érdemi növekedését, sem a társadalom alsó rétegeinek felemelkedését nem hozta magával” – mondja Kiss Ambrus szociológus, hozzátéve, hogy rendkívül összetett jelenségekről van szó. Eleve folyamatosan csökken a szülőképes korosztály létszáma, ezért ha 2030-ra el is érnénk a miniszterelnök által kitűzött, egy nőre jutó 2,1 átlagos gyerekszámot, akkor sem állna meg a népességfogyás. (Ez jelenleg nálunk 1,45, az uniós átlag 1,6.)

A KSH statisztikái azt mutatják, hogy 2010 és 2017 között a legszegényebbek gyerekvállalása csökkent a leginkább, a középrétegeké stagnált, a gazdagabbaké pedig szintén csökkent. Enyhe növekedés csak a társadalom második és harmadik legszegényebb tizedében volt tapasztalható. 2017-ben a gyermekek aránya a legalsó tizedben 38, a másodikban szintén 38, a középsőben 22, a legfelső tizedben pedig 6 százalékot tett ki.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!