Kereső toggle

Börtönbe megy Geréb Ágnes

Egy ellentmondásos életmű újabb fordulata

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Két év börtönbüntetést rótt ki a bíróság Geréb Ágnes szülészorvosra, és tíz évre a szakmája gyakorlásától is eltiltotta két, tragikus kimenetelű otthonszüléses eset miatt.

 

Geréb Ágnes korábbi kegyelmi kérvényét a köztársasági elnök elutasította, hivatkozva egyrészt a törvényekre, elismerve másrészt Geréb szakmai kompetenciáját is. A januári bírósági ítéletig hosszú folyamat vezetett. Geréb Ágnes, a hazai otthonszülési mozgalom emblematikus alakja 1977-től 1994-ig klinikai szülészorvosként dolgozott Szegeden. Már a szegedi klinikán is számos újítás fűződött a nevéhez, többek közt az apás szülések meghonosítása is. Sokan a felesleges kórházi beavatkozásoktól mentes természetes szülés, majd az otthonszülés egyik élharcosának tekintik, aki újításaival mindig megelőzte a korát.

Geréb Ágnes az otthonszüléssel a rendszerváltás idején kezdett el elsőként foglalkozni, külföldi tanulmányutak hatására. „A szemlélet alapja, hogy egy nő szülése egy természetes módon végbemenő, jobbára időigényes testi-lelki folyamat, amit nem vezetni, hanem legfeljebb kísérni, támogatni kell. Normális esetben nem kíván orvosi beavatkozást – gát-, illetve császármetszést, oxitocin-injekciót stb. –, hanem türelmes, empatikus segítségnyújtás, illetve természetes technikák révén képes zavartalan lefolyásúvá válni. A szülés egy meghatározó élmény az anya, a baba, de az apa életében is, nem véletlen, hogy Gerébék intenzív felkészítő kurzusokat tartottak a leendő szülők számára” – mondta el lapunknak egy szülésznő, aki korábban több ízben dolgozott Geréb Ágnessel.

Hozzátette: Geréb Ágnes szakmai kompetenciáját még ellenfelei sem vonták kétségbe, állandó szabályszegéseit viszont igen. A segítségével szült nők szuperlatívuszokban beszélnek tapasztalataikról, amelyek mások voltak, mint amiket a többségében hierarchikus rendszerű, hálapénzalapú, futószalagszerű kórházi ellátások során szereztek a kismamák. 

Tilalom és szürke zóna

Az intézményen kívüli szülést 1950 óta tiltotta hazánkban a törvény, majd a rendszerváltás után féllegálissá vált: a kismamák ehhez való jogát elismerték, de a szakmai segítségnyújtást nem engedélyezték. Az otthonszüléssel kapcsolatban a szülészszakma túlnyomórészt elutasító volt, törvényi szabályozás egészen 2011-ig nem született. Geréb Ágnes 1991-ben hozta létre az Alternatal Alapítványt a hazai otthonszülések civil szakmai bázisául. 1994-től feladta a kórházi praxist, és teljesen átállt az otthonszülések kísérésére – mindenféle szabályozás és engedély nélkül.

Bírósági eljárásra először egy 2000-es eset miatt került sor ellene: egy komplikációmentes szülés utáni oxigénhiányos állapot miatt egy baba agykárosodást szenvedett, majd egy év múlva meghalt. Ugyanilyen eset egy PIC-cel fölszerelt oktató klinikán 2012-ben is megtörtént, de jogi felelősségre vonás nélkül – állította Geréb, aki többször hivatkozott a párhuzamos kórházi esetek következmény nélküliségére. Végül a 2007-es jogerős ítéletben 3 évre eltiltották a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától, de Geréb a szülésznői végzettségére hivatkozva folytatta az otthonszülés-kísérést.

Ezt követte két másik eset miatti összevont eljárás, mivel 2003-ban egy ikerpár egyik tagja került oxigénhiányos állapotba, majd halt meg fél év múlva, 2007-ben pedig egy váll-elakadás miatt halt meg egy magzat. 2012. február 10-én jogerősen elítélték foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés, továbbá maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés miatt. Két év fogházbüntetést kapott, és tíz évre eltiltották a szülészorvosi és szülésznői praxistól. Perújítások sorozata után ezt hagyta helyben most a Fővárosi Ítélőtábla, így Gerébnek börtönbe kell vonulnia.

2010-ben egy újabb komplikáció miatt előzetes letartóztatásba is helyezték Gerébet, jóllehet szaktekintélyek sora kiállt mellette. Házi őrizetben érte a 2011-ben hatályba lépő, otthonszülést szabályozó törvény, amelyről korábban zátonyra futottak az egyeztetések.

Az immár hatályos szabályozás szerint az otthon kísért ikerszülésért Geréb elővehető lenne, mivel ez – az általunk megkérdezett védőnő szerint – sehol a világon nem engedélyezett. A vállelakadás viszont előreláthatatlan komplikáció – kórházban sem egyértelmű a jobb túlélési esély.

„Ezek a perek, a velem szembeni büntetőeljárások valójában arról szólnak, hogy egyre erősebb társadalmi igény lett az otthonszülés, aminek létjogosultságát nem lehetett hirtelen úgy elismerni, hogy előtte évtizedeken át a személyemhez kötött szakmai igazságokat lesöpörte a hálapénzen alapuló orvostársadalom” – írta Geréb Ágnes az Index által közölt legutóbbi közleményében. „A valós információkon alapuló szabad választás a biztonság kulcsa (…) A szülés mindenképpen embert próbáló. Társadalmi érdek, hogy ne társuljon hozzá megalázás és trauma. Az otthonszülő nőknek nem kis részük van abban, hogy az intézeten belüli szülés sok szempontból humanizálódott” – írta Geréb, aki korábbi állítása szerint 1977 és 2010 között 3500 szülésben működött közre, amihez képest szerinte négy tragikus kimenetelű komplikáció elenyészőnek mondható, különösen a kórházi statisztikák tükrében.

Megtévesztő védekezés?

„A kórházi statisztikák nem vethetők össze az otthonszüléses statisztikákkal, ez utóbbiakról sokáig nem is készült hivatalos nyilvántartás. Másrészt a kórházi adatok magukba foglalják az összes orvosi beavatkozást igénylő esetet is,  a koraszüléseket, fejlődési rendellenességű babák születését és azokat az otthonszüléses eseteket is, amelyek kórházban végződtek” – mondta el lapunknak Dékány Ágnes szülész- nőgyógyász, aki a Szent Imre Kórházban kialakított természetes szülési centrumban dolgozott 2014-ig. Hozzátette: ha csak a kórházi körülmények között kialakított természetes szülőszobák statisztikáit nézzük, akkor hasonlóan szép eredményeket (pl. 0,5–1 százalékos császárarányt) látunk, mint az otthonszüléses esetekben.

Elismerte, hogy Geréb Ágnest valóban rendkívül újító és radikális szemlélet jellemezte, de számos szülésznő, orvos, sőt főorvos vívta és vívja nagyon hasonló, bár csendesebb forradalmát a maga területén. Kétségtelen, hogy az egészségügy alapvetően egy rendkívül merev szemléletű rendszer, viszont a kórházi műhibák sem mentik fel Geréb Ágnest a felelősség alól. De a szülészorvos szerint félrevezető Geréb kálváriáját a megélhetését féltő orvosszakma ellenállásával magyarázni, hiszen az évi 250-300 otthonszüléses eset aligha veszélyezteti a 90 ezer kórházi szülést.

Dékány Ágnes utalt arra is, hogy Geréb Ágnes tevékenysége meglehetősen öntörvényű és illegális volt, hiszen a leg-elemibb szakmai és törvényi feltételek nélkül dolgozott hosszú éveken keresztül. Szerinte Geréb kompromisszumokra nehezen hajló viselkedésének is szerepe volt abban, hogy a törvényi szabályozás hosszú éveken át nem tudott megszületni. „Geréb Ágnes szürkezónás tevékenységét nem lehetett protokollba foglalni, kórházi hátteret szervezni mögé, jóllehet erre több kísérlet is történt” – mondta a szülészorvos. 

A 2011-es törvényi szabályozással kapcsolatban Dékány Ágnes úgy véli: megnyugtatóbb és jobb lett a helyzet attól, hogy valamiképpen szabályozva lett a terület. A legfőbb nehézséget szerinte az jelenti, hogy a kórházi háttér nem stabil, nincs minden esetben megfelelő együttműködés a két szféra között.

Olvasson tovább: