hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Börtönbe megy Geréb Ágnes
Egy ellentmondásos életmű újabb fordulata

2018. 02. 15.
Két év börtönbüntetést rótt ki a bíróság Geréb Ágnes szülészorvosra, és tíz évre a szakmája gyakorlásától is eltiltotta két, tragikus kimenetelű otthonszüléses eset miatt.

 

Geréb Ágnes korábbi kegyelmi kérvényét a köztársasági elnök elutasította, hivatkozva egyrészt a törvényekre, elismerve másrészt Geréb szakmai kompetenciáját is. A januári bírósági ítéletig hosszú folyamat vezetett. Geréb Ágnes, a hazai otthonszülési mozgalom emblematikus alakja 1977-től 1994-ig klinikai szülészorvosként dolgozott Szegeden. Már a szegedi klinikán is számos újítás fűződött a nevéhez, többek közt az apás szülések meghonosítása is. Sokan a felesleges kórházi beavatkozásoktól mentes természetes szülés, majd az otthonszülés egyik élharcosának tekintik, aki újításaival mindig megelőzte a korát.

Geréb Ágnes az otthonszüléssel a rendszerváltás idején kezdett el elsőként foglalkozni, külföldi tanulmányutak hatására. „A szemlélet alapja, hogy egy nő szülése egy természetes módon végbemenő, jobbára időigényes testi-lelki folyamat, amit nem vezetni, hanem legfeljebb kísérni, támogatni kell. Normális esetben nem kíván orvosi beavatkozást – gát-, illetve császármetszést, oxitocin-injekciót stb. –, hanem türelmes, empatikus segítségnyújtás, illetve természetes technikák révén képes zavartalan lefolyásúvá válni. A szülés egy meghatározó élmény az anya, a baba, de az apa életében is, nem véletlen, hogy Gerébék intenzív felkészítő kurzusokat tartottak a leendő szülők számára” – mondta el lapunknak egy szülésznő, aki korábban több ízben dolgozott Geréb Ágnessel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!