hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Már nem ciki a gyerek
Családbarát munkahelyek, munkabarát családok

2017. 12. 14.
Minél jobban érzik magukat a dolgozók egy munkahelyen, annál nagyobb a produktivitásuk. Úgy tűnik, a munkaerő­hiány és az új generációs elvárások a hazai munkáltatókat is mindinkább rászorítják a családbarát intézke­désekre. Egyelőre főleg a külföldi cégek járnak elöl a jó példával.

Lapunk által megkérdezett édesanyák úgy érzékelik, hogy ma már nem jelent feltétlenül hátrányt egy állásinterjún bevallani azt, ha több kisgyermekük van – az állást megkapják ugyan, de az már többnyire az ő gondjuk, hogy miként teljesítik a munkaköri elvárásokat. Ez a kereskedelemben vagy a vendéglátásban különösen nagy feladvány, ahol sokszor hétvégente vagy esténként is dolgozni kell. Ha nagy ritkán szóba jön egy részmunkaidős opció, az sokszor összevont munkaidőt takar, azaz heti 20 órát kell például kétszer tíz órában ledolgozni, amit családosként szintén nem egyszerű kivitelezni.

„Máig nagyon kevés a részmunkaidős lehetőség, pláne elérhető távolságban” – mondta az egyik háromgyerekes anyuka, aki ráadásul nem is egy eldugott faluban lakik, hanem Budapesten. Ő most csak azért képzi át magát, mert úgy látja, hogy az IT-szektor az egyetlen, ahol számottevő a távmunka-lehetőség. „Az is sokat számít, hogy sok nagyvállalat – autógyártók, IT-cégek, gyógyszergyártók – céges óvodákat és bölcsődéket tartanak fenn, szinte korlátlan nyitvatartással. No meg magánegészségügyi szolgáltatásokat biztosítanak nemcsak a dolgozóiknak, hanem azok családtagjaiknak is” – tette hozzá az anyuka.

Szükségállapot

„A bank, ahol dolgozom, a válság idején, a 2010 körüli években még rabszolgatelep volt – megtapasztaltuk, hogy bármikor lecserélnek bárkit, ha nem hozza az elvárt maximumot. Akkoriban spórolásként akartak minél kevesebb emberből minél többet kihozni, míg ma ez inkább a krónikus emberhiány miatti szükségállapot” – mesélte kérdésünkre egy 42 éves anyuka. Ő két kisiskolás gyerekkel a háta mögött dolgozik teljes munkaidőben a bankszektorban, ami szerinte amúgy sem a családosok Mekkája. Mint mondta, két éve indult meg náluk egy enyhülés, miután több kollégája munkahelyet váltott vagy külföldre ment, így az ő cégüknek is egyre komolyabb kihívást jelent az emberek megtartása.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!