Kereső toggle

A gyerek mint kampányeszköz

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása
Simicskó István honvédelmi miniszter csokimikulást osztogat.

Karácsony közeledtével egyre több az – esetenként egészen abszurd helyzetekben – gyerekek társaságában fotózkodó politikus. Mit kell eltűrnie a szülőknek, a gyerekeknek és az oktatási intézményeknek az adott esetben hatalmi helyzetben lévő közszereplőktől?

Magyarországon hosszú ideje bevett gyakorlat, hogy közintézményekben tartott állami ünnepeken vagy közterületek átadásán feltűnő képviselők készítenek pár jó képet (gyakran a szülők tudta nélkül), aztán saját népszerűsítésük érdekében közzéteszik ezeket különböző felületeken.

Közfelháborodás?

Azt gondolnánk, hogy a kiskorúak biodíszletként való felhasználása komoly közfelháborodást vált ki, valójában ez a legtöbb esetben elmarad. Olyannyira mindennapos a politikusok jelenléte az iskolai ünnepségeken, hogy csak a nagyon extrém ügyek érik el a társadalom ingerküszöbét (mint például a csepregi óvodások aszfalton való térdepeltetése).

Ezzel szemben a köznevelési törvény politikai tevékenységgel kapcsolatban kissé kacifántosan megfogalmazva azt mondja, hogy nevelési időben tilos az intézményekben bármilyen pártpolitikai tevékenységet folytatni.

A jelenséggel szemben szülői kezdeményezésre létrejött a közösségi médián egy csoport, melynek célja, hogy semmilyen körülmények között ne lehessen a gyerekeket kampányeszköként használni. „Sokkal nagyobb gond az, hogy az emberek természetesnek veszik, vagy csak eltűrik azt, hogy politikusok gyerekekkel fotózkodjanak” – nyilatkozta lapunknak Rácz Sarolta, a „Gyerek nem kampányeszköz!” mozgalom egyik alapítója. Az igazi előrelépést nem a jogalkotásban, hanem a közgondolkodás megváltoztatásában látja, bár ez sokkal hosszabb folyamat, mint keresztülvinni egy jogszabálymódosítást. Ha a politikusok úgy tudnak szimpátiát kiváltani, hogy csokoládét osztanak bölcsődéseknek, akkor csokoládét fognak osztani. Ha viszont az emberek rosszallásában ütköznek ezzel, akkor nyilvánvalóan nem fogják megtenni. Számukra a társadalom jelzése lehet az igazi visszatartó erő.

A diákok közügyekre való oktatásának fontos eleme a politikai tudatosság, ám a pártpolitika megjelenése intézményi keretek között komoly veszélyt jelenthet a gyerekek és szüleik jogaira, nem beszélve az iskolai autonómia kérdéséről. Elképzelhető, hogy egy képviselő(jelölt) úgy találkozik kiskorúakkal, hogy az nem minősül pártpolitikai eseménynek, ám ha a gyerekekkel történt találkozást a kampányában népszerűségének növelésére kívánja használni, az biztosan jelzi a pártpolitikai jelleget.

A gyakorlat azt mutatja: a magyar politikusok nagy része nem tartja aggályosnak, hogy jelen legyen az iskolákban és óvodákban (Simicskó István idén is csokimikulással lepte meg az óvodásokat, dr. Demeter Attila szentesi polgármester kórházban osztogatott). Kósa Lajos szerint ez egy polgármesternek bizonyos értelemben kötelessége is, hiszen így tud kapcsolatot tartani a helyi ügyekkel.

A pártok véleménye

A Hetek valamennyi parlamenti pártot megkérdezte arról, hogy mi a véleményük a kiskorúak pártpolitikai célokra történő felhasználásáról, és mi a gyakorlatuk ezzel kapcsolatban. Kérdésünkre a KDNP, a Jobbik és az LMP válaszolt, a Fidesz, az MSZP és a DK nem.

Lapunk megkeresésére a Jobbik sajtóosztálya kifejtette: meg kell különböztetni egymástól azt, amikor közfeladat ellátása érdekében tájékozódik a politikus, illetve azt, ha saját pártja érdekében kampányol egy oktatási intézményben. Emellett ők rendben lévőnek tartják, ha egy politikus egy évben egyszer „megtámogatja a Télapót”.

A Heteknek a KDNP-frakció elmondta, egyetértenek azzal, hogy közoktatási intézményekben párt ne tartson ajándékosztást. A frakció által – iskolai kereteken kívül – szervezett ünnepségeken a szülőket előre értesítik arról, hogy ki az ajándékozó, és ha felvétel készül, előzetes hozzájárulást kérnek a felhasználásról. A frakció szerint korrekt tájékoztatással megelőzhetőek a vitás helyzetek.

A parlamenti pártok közül egyedül az LMP volt az, aki nyilvánosan elhatárolódott mindenféle politikai tevékenységtől és képviselői jelenléttől az iskolákban, illetve óvodákban. A Heteknek az LMP azt válaszolta: egyetért a gyerekek politikai célokra való felhasználásának tilalmával és támogatja az ilyen kezdeményezéseket. Szél Bernadett társelnök szerint a csepregi óvodások ügyében komoly jogsérelem keletkezett, ezért az alapvető jogok biztosához fordult.

Világnézeti semlegesség határai

A kérdésben a jogvédők sem egységesek, ezt jól mutatja a határlátogatásra vitt óvodások ügye. Civilszervezetek (nem a szülők) a gyermekek jogainak védelmére hivatkozva az alapvető jogok biztosához fordultak, aki a vizsgálat lefolytatása után megállapította, hogy nem történt sérelem. Székely László ombudsman a jog.mandiner.hu-nak adott interjújában elmondta, megkérdezték az intézményfenntartót, hogy a látottak felforgatták-e a település és az óvodások életét, és abszolút megnyugtató válaszokat kaptak. Véleménye szerint pontosan a köznevelési törvény szellemében a gyerekeket meg kell ismertetni – értelmi fejlettségüknek megfelelően – az őket körülvevő világ eseményeivel, ennek keretében a politikával is.

Olvasson tovább: