Kereső toggle

Spin doctorok születése

A kampánytanácsadói szakma megjelenése Magyarországon - Első rész

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása
Az Antall József vezette MDF a nyugodt erő szlogenjével nyerte meg az első szabad választást.

A Politikusok mellett működő kampánytanácsadók szerepe a 20. század utolsó évtizedeiben egyre fontosabbá vált a demokratikus versenyben. A magyar politikában az ezredforulótól tettek szert egyre komolyabb befolyásra a spin doctorok.

A hazai közéletben 1998-ig nem nagyon lehetett hallani kampánygurukról, valósággal dugdosták őket a pártok. „A kilencvenes években kifejezetten titkolnivaló volt, ha egy politikus nem maga írta a beszédeit. Gyengeségnek számított, ha egy politikus profi szakemberre bízta kampánya egy-egy területét, az pedig sokáig föl sem merült, hogy a teljes kampányt külsősökre bízzák” – emlékezett ezekre az évekre egy, az SZDSZ, majd az MSZP több kampányában kulcsszerepet játszó tanácsadó.

Spin doctorok

A spin doctorok őshazája az Egyesült Államok, ahol a helyi seriftől egészen az elnökig minden közhivatali tisztséget választás útján lehet elnyerni, így az országban permanens kampány zajlik, amely során kitermelődött egy komoly, politikusok tanácsadásával foglalkozó szakértői gárda, amelynek tagjai nyílt piacon játszanak, az elért sikereik beszélnek helyettük, és keresetté teszik őket a politikusok körében.

Maga a spin doctor kifejezés, amely a „spin” (magyarul pörgetni, csavarni) szóból ered, tükrözi a közéleti tanácsadói  tevékenység nyakatekert voltát. Arra a kommunikációs szakemberre használják, aki addig csűri-csavarja a híreket, amíg azok pozitív üzenetként jelennek meg – bármilyen károsak is voltak eredeti állapotukban. A fogalom először 1984-ben jelent meg a New York Times hasábjain, Ronald Reagan és Walter Mondale elnökjelölti vitájáról szóló írásban. A cikk arról szólt, hogy Mondale fölényesen uralta a vitát, és Reagan „spin doctorai” csak csodával határos módon tudták győztesként kihozni az akkori elnököt. A kifejezést konkrét személyre is használták később, szintén Reagan elnöksége alatt: Donald Regant, az elnök kabinetfőnökét illették „A Forgatás Mestere” (the Master of Spin)  jelzővel.

Regan Reagan elnök első ciklusában pénzügyminiszter, majd 1985–87 között az elnöki kabinet vezetője volt, aki végül a nyolcvanas évek Amerikájának legnagyobb politikai-pénzügyi botrányába, az Irán–Contra ügybe bukott bele, miután kiderült, hogy az Egyesült Államok titokban rakétákat adott el az 1979-es teheráni forradalom óta Washington ellenségének számító Khomeini-rezsimnek, és a fegyverek árából a nicaraguai antikommunista felkelőket pénzelte. Távozásában szerepet játszott az egyre inkább asztrológusa befolyása alá kerülő first ladyvel, Nancy Reagannel fennálló ellentéte.

A páratlanul sikeres 1984-es Reagan-kampány, amelynek során az újraválasztott elnök 50-ből 49 államban nyert, igazolta a Reagant kedves, szerethető vezetőként, ugyanakkor a Szovjetunió kérlelhetetlen ellenfeleként ábrázoló kampánystratégiát. 1984 után a Donald Regan vezette fehér házi stáb szoros kontrollt gyakorolt az újraválasztott elnök kommunikációja felett. Minden egyes megjelenését és televíziós szereplését gondosan eltervezték, kitalálták és megszerkesztették, szabályozták és szigorították a riporterek hozzáférését az elnökhöz. Reagan közszerepléseinek minden egyes pillanatát meg kellett tervezni, a fénybeállítástól kezdve az elnök által elfoglalt, előzetesen krétával kijelölt helyig (pont úgy, mintha filmet forgatnának). Reagan utódai, az idősebb és ifjabb Bush, valamint Bill Clinton időszakában a spin doctoroknak egyre fontosabb szerepük lett mind a kampányokban, mind az elnöki ciklusok során. Magát a kifejezést az európai politika is átvette a ’90-es évektől.

A magyar spin doctorok megjelenése

A profi kampánytervezés csírái már az 1990-es első szabad országgyűlési választás kampányában jelen voltak. Az Antall József vezette MDF-et sikerre vivő „nyugodt erő” szlogent a szocialista François Mitterand elnök kommunikációs stábjához kötődő francia tanácsadók javasolták a magyar miniszterelnöknek.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: