hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar álom 2017 - A magyarok többsége nem álmodozik

2017. 11. 09.
Az álmodozók leginkább egészséget, biztos meg­élhetést és boldog családot szeretnének. Álmai eléréséért csak minden nyolcadik honfitársunk imádkozik, és ennél is kevesebben van­nak, akik közösségi célokat is fontosnak tartanak.

„Mi a magyar álom?” Ezt a kérdést próbálja megválaszolni a Policy Solutions és a Friedrich Ebert Stiftung Budapesti Irodája által a napokban megjelentetett százoldalas tanulmány. A nyáron felvett adatok – Budapesten, Miskolcon, Győrben és Szigetváron végzett fókuszcsoportos vizsgálatok és egy ezerfős személyes megkérdezéses országos reprezentatív felmérés – négy nagy témát ölelnek fel: álmodozási szokásainkat, a múlthoz való viszonyunkat, jelenlegi terveinket és a jövőről alkotott elképzeléseinket.

Hányan álmodoznak?

A magyarok 35 százaléka, nagyjából három és félmillió ember szokott álmodozni saját jövőjével kapcsolatban. 25 százalékuk régen álmodozott, mostanra azonban feladta álmait, miközben 38 százalékuk soha nem fantáziál a jövőjéről. Nem meglepő, hogy minél fiatalabb valaki, annál inkább vannak álmai. A 30 éven aluli korosztály 75 százaléka álmodozik, a harmincasok esetében 51 százalékos ez az arány, míg a 60 év felettiek – feltehetően a be nem teljesült korábbi álmok, vagyis a csalódottság miatt – szinte alig álmodoznak: csak 9 szá­zalékuk sző álmokat.

Az álmodozók

Az iskolai végzettség is meghatározó tényező az álmodozás tekintetében. A legrealistábbak vagy a legkiábrándultabbak a 8 általánost (vagy annál is kevesebb osztályt) végzettek: csupán 22 százalékuk szokott álmodozni, miközben ennek a társadalmi rétegnek a fele soha nem szőtt álmokat. Ezzel szemben az érettségizettek és

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!