Kereső toggle

Van értelme a választási rendszerről beszélni?

LMP – Jobbik – Momentum-vita a Liberális Klubban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Lehet- e győzni a ma létező választási rendszerben? Ebben a témában szervezett kerekasztal-beszélgetést a Budai Liberális Klub.

A téma a jelenlegi erőviszonyokat tekintve nem túlságosan izgalmas, a választási reformmal foglalkozó esemény rendkívüliségét az adta, hogy az LMP és Momentum politikusai mellett Staudt Gábor személyében a Jobbik is asztalhoz ült. Mellettük jelen volt még Gulyás Márton (Közös Ország Mozgalom), aki arányos választási reformjavaslatával együttműködésre bírta a pártokat (ehhez képest a „választási rendszerbontó” szövetség október 23-ai össztüntetése az LMP, a Momentum és az Együtt visszalépésével elmarad).

A rendre visszatérő „fogjunk össze” szlogen ellen épp a meghívott három párt tiltakozott a leghevesebben a közelmúltban. Hadházy Ákos szerint ugyanis „az összefogás az ellenzék Soros-terve”: puszta propagandaszövegnek tartja, amelynek célja a lényeges kérdésekről való figyelemelterelés. Az LMP-s képviselő úgy gondolja, hogy nem az arányosság kérdése a legfontosabb, hiszen a kormányzati propaganda már most ellehetetleníti az ellenzéki pártokat, a kampányfinanszírozásról nem is beszélve.

A korábbi egyeztetésekből kimaradt Jobbik képviselője az eseményen azt mondta, pártja támogatni fogja Gulyásék tervezetét a parlamenti bizottságokban, bár szkeptikusak a végkifejlettel kapcsolatban. Staudt Gábor előre borítékolni véli a javaslat sorsát: már a bizottság előtt el fog vérezni. Az nem meglepő, hogy Staudt saját pártját tartja kormányváltó erőnek, hiszen ebben a ciklusban nekik sikerült a Fidesszel szemben egyéni körzetben mandátumot szerezniük, ám most már ehhez azt is hozzátette: a Jobbik körüli karantén megszűntét jelzi önmagában az is, hogy részt vett a Budai Liberális Klub rendezvényén, ahol Gulyás Márton egyébként azt mondta, hogy a kormányváltáshoz szükség van a Jobbikra.

A 2018-as választás a Momentum szerint is a jelenlegi rendszerben dől el. A pártot képviselő Cseh Katka szerint a választási rendszer önmagában nem befolyásolja a választók szavazási hajlandóságát. A Momentum egyik legfőbb célja az inaktív választók mobilizációja, amit új politikai alternatívát kínálva kíván elérni. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy önállóan induljanak a választáson.

A beszélgetésen felmerült, hogy a mostani választási rendszerben van-e reális esély a Fidesz madátumainak 50 százalék alá csökkentésére, illetve egy ilyen esetben a résztvevők bármelyike koalícióra lépne-e a jelenlegi kormánypárttal. Mindhárom résztvevő kategorikus nemmel felelt erre, ám Staudt szerint adott esetben az itt jelen nem lévő MSZP kész lenne összeállni a Fidesszel.           

Olvasson tovább: