hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki viszi haza az elárvult szavazótábort?

2017. 10. 12.
Botka László bukása óta lázas helyezkedés indult meg az ellenzéki oldalon – a tét nagyjából így foglalható össze: ki söpri be a nemhogy fénykorához, de 2014-hez képest is folyamatosan zsugorodó MSZP-ben csalódott baloldali választókat?

A Hetek úgy tudja, a Botka-stáb hónapokkal ezelőtt azzal számolt, hogy egy markáns, erőt mutató és populista programmal fellépő jelölt nélkül az MSZP még azt az általuk 800 ezer és 1 millió közöttinek feltételezett támogatói bázist is elveszítheti, akik 2014-ig kitartottak az utódpárt mellett. Hogy pontosan mekkora volt a legutóbbi országgyűlési választáson az MSZP támogatottsága, azt azért nehéz megmondani, mivel ekkor a baloldali ellenzék a tréfásan „kormányváltó összefogásnak” elkeresztelt közös listával vágott neki a megmérettetésnek. Így annyit tudunk biztosan, hogy az MSZP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok közösen 1 millió 289 ezer listás szavazatot kapott ( a Fidesz–KDNP 2 millió 142 ezret, a Jobbik 1 millió 17 ezret). Ebből az október elejéig az MSZP választási felkészülését irányító stáb szerint 800 ezer és 1 millió közötti szavazó még nem választott más pártot magának az MSZP helyett, de aktivitásuk jelentősen csökkent.

Ráadásul ebben a ciklusban azzal is reális veszélyként számoltak az MSZP-ben, hogy az egykori és 2014-es MSZP-szavazók akár jelentős tömege szemében is reális alternatíva lehet a Jobbik akár 2018-ban, már amennyiben az MSZP-nek nem sikerül megőriznie a legnagyobb ellenzéki párt szerepét.

Bár a Botka-stáb a nyáron azzal igyekezett felrázni és összezárásra rávenni az MSZP vezetését, hogy azzal sokkolta őket: a szocialista szavazók 85 százaléka minden további nélkül szavazna a Jobbikra is, ha azt feltételezné, hogy Vona Gábor pártja a kormányváltó erő, ez a szám azért erősnek tűnik. Az MSZP táborában még ma is sokan vannak, akik a Jobbikkal szemben éppúgy fenntartással viseltetnek, mint a Fidesszel szemben. Ám két hete már erre a sokaságra is akad jelentkező, kettő is: szeptember utolsó hétvégéjén az LMP és a DK is bejelentette, hogy önálló listával vág neki 2018-nak, és egyértelmű, hogy mind Szél Bernadett, mind Gyurcsány Ferenc pártja kész a Botka bukása után az MSZP-ből kiábránduló, de a Jobbik felé nem nyitott baloldali szavazók képviseletére.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!