Kereső toggle

Ki viszi haza az elárvult szavazótábort?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Botka László bukása óta lázas helyezkedés indult meg az ellenzéki oldalon – a tét nagyjából így foglalható össze: ki söpri be a nemhogy fénykorához, de 2014-hez képest is folyamatosan zsugorodó MSZP-ben csalódott baloldali választókat?

A Hetek úgy tudja, a Botka-stáb hónapokkal ezelőtt azzal számolt, hogy egy markáns, erőt mutató és populista programmal fellépő jelölt nélkül az MSZP még azt az általuk 800 ezer és 1 millió közöttinek feltételezett támogatói bázist is elveszítheti, akik 2014-ig kitartottak az utódpárt mellett. Hogy pontosan mekkora volt a legutóbbi országgyűlési választáson az MSZP támogatottsága, azt azért nehéz megmondani, mivel ekkor a baloldali ellenzék a tréfásan „kormányváltó összefogásnak” elkeresztelt közös listával vágott neki a megmérettetésnek. Így annyit tudunk biztosan, hogy az MSZP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok közösen 1 millió 289 ezer listás szavazatot kapott ( a Fidesz–KDNP 2 millió 142 ezret, a Jobbik 1 millió 17 ezret). Ebből az október elejéig az MSZP választási felkészülését irányító stáb szerint 800 ezer és 1 millió közötti szavazó még nem választott más pártot magának az MSZP helyett, de aktivitásuk jelentősen csökkent.

Ráadásul ebben a ciklusban azzal is reális veszélyként számoltak az MSZP-ben, hogy az egykori és 2014-es MSZP-szavazók akár jelentős tömege szemében is reális alternatíva lehet a Jobbik akár 2018-ban, már amennyiben az MSZP-nek nem sikerül megőriznie a legnagyobb ellenzéki párt szerepét.

Molnár Gyula
Bár a Botka-stáb a nyáron azzal igyekezett felrázni és összezárásra rávenni az MSZP vezetését, hogy azzal sokkolta őket: a szocialista szavazók 85 százaléka minden további nélkül szavazna a Jobbikra is, ha azt feltételezné, hogy Vona Gábor pártja a kormányváltó erő, ez a szám azért erősnek tűnik. Az MSZP táborában még ma is sokan vannak, akik a Jobbikkal szemben éppúgy fenntartással viseltetnek, mint a Fidesszel szemben. Ám két hete már erre a sokaságra is akad jelentkező, kettő is: szeptember utolsó hétvégéjén az LMP és a DK is bejelentette, hogy önálló listával vág neki 2018-nak, és egyértelmű, hogy mind Szél Bernadett, mind Gyurcsány Ferenc pártja kész a Botka bukása után az MSZP-ből kiábránduló, de a Jobbik felé nem nyitott baloldali szavazók képviseletére.

A Hetek kérdésekkel fordult az MSZP-hez, a DK-hoz, az LMP-hez és a Jobbikhoz. Arra voltunk kíváncsiak, hogy melyik párt mit ajánl a szétforgácsolódott baloldali szavazótábornak.

MSZP: Botka-program Botka nélkül?

Mint a Botka bukása utáni első választmányi ülésén kiderült, az MSZP egyelőre nem nevez meg miniszterelnök-jelöltet, és az sem derült ki, hogy a szocialisták feladták-e a Botka által képviselt közös listás szövetségi politikára vonatkozó elképzeléseket. Lapzártánk napján Tóth Bertalan frakcióvezető bejelentette, hogy az MSZP felhagy a klasszikus ellenzéki politizálás több elemével (nem vesz részt ötpárti egyeztetéseken, nem fordul az Alkotmánybírósághoz stb.).

Az MSZP-hez eljuttatott, arra vonatkozó kérdésünkre, hogy milyen ajánlatot tesz a párt saját, elbizonytalanodott vagy kiábrándult szavazóinak, a párt sajtóosztályától kaptunk választ. Eszerint „az MSZP folytatja azt a munkát, amelyet Botka László volt miniszterelnök-jelölt vezetésével megkezdett”.

Az MSZP szerint a párt „politikai stratégiája nem változott: a Tegyünk igazságot! című program egy, világos, egyértelmű baloldali program. Az MSZP most is a dolgozó, elégedetlen és nélkülöző emberek mellett áll, azért dolgozunk, hogy leváltsuk a korrupt Fideszt. A kormányváltás azonban csak egy eszköz arra, hogy egy igazságos Magyarországot építsünk.” Ennek szellemében változtatnák meg az adórendszert, javítanának a nyugdíjasok helyzetén, növelnék az oktatásra és egészségügyre fordított kiadásokat, „helyreállítanák a sajtószabadságot”, küzdenének a nők és férfiak esélyegyenlőségéért, és visszaadnák az önkormányzatoknak a helyi közösségek irányításának lehetőségét, „a megfelelő anyagi és jogi eszközökkel”.

DK: nyugalom, stabilitás, Európa

A Hetek arra vonatkozó kérdésére, hogy mivel szólítanák meg az elmúlt időszakban az MSZP-től elfordult baloldali választókat, a DK szóvivője, Gréczy Zsolt a következőket válaszolta: „A DK a nyugalom, a stabilitás, az európai értékek és a társadalmi szolidaritás pártja. Sokak Magyarországa címmel kész programmal rendelkezünk, megvan a 106 egyéni jelöltünk. Akiknek fontosak ezek az értékek, jó helyen járnak, ha a Demokratikus Koalíciót támogatják.”

Arra a kérdésünkre, hogy a DK döntése a külön listás indulásról, végleges-e vagy az MSZP-vel folytatott tárgyalásokon még formálódhat az álláspontjuk, Gréczy Zsolttól azt a választ kaptuk: a DK elnöksége egyhangúlag döntött a párt önálló választási listájáról. Nem merült fel a változtatás szükségessége.

A héten a hvg.hu azt a kérdést tette föl Gyurcsány Ferencnek, hogy tudna-e támogatni egy civil miniszterelnök-jelöltet. A DK elnöke erre így felelt: „Óriási félreértés van itt. A miniszterelnök az ország legnagyobb közjogi hatalommal felruházott embere, akinek olyasmit kell csinálnia, amit nem lehet politikán kívül megtanulni. Ez nem szimpátiaverseny! Politikai vezetőt politikusok közül kell választani.”

Ezzel kapcsolatban azt kérdeztük a DK-tól, hogy ez azt is jelenti-e, hogy biztosan nem lesz közös kormányfőjelöltje az MSZP-nek és a DK-nak, hiszen a szocialisták Botka bukása után civil jelölt indításáról beszéltek. Gréczy Zsolt válaszában leszögezte: „Gyurcsány Ferenc semmilyen javaslatot nem tett miniszterelnök-jelöltre. A tárgyalások a 106 egyéni jelöltről zajlanak.”

Az MSZP és a DK közötti tárgyalásokról egyik párt sem kívánt nyilatkozni; az MSZP a kormányfőjelöltre és az esetleges további együttműködő partnerekre vonatkozó kérdéseinkre sem válaszolt.

LMP: a kormányváltás nem elég

Az LMP programja és Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt személye garancia arra, hogy ebben a pártban megvan az akarat, a bátorság és a tudás arra, hogy 2018-ban leváltsa a kormányt – válaszolta Ungár Péter elnökségi tag a Hetek arra vonatkozó kérdésére, hogy mit ajánl pártja az MSZP-ből kiábrándult szavazóknak. „Ebben szövetségesünk minden csalódott, de reményt váró szavazó, függetlenül attól, hogy a kormánypártokból vagy az ellenzékiekből ábrándultak ki. Az LMP teljesíteni fogja, amit ígér: tisztességes béreket, kiváló oktatást, működő egészségügyet.”

Arra a kérdésünkre, hogy az LMP nyitott-e koordinált jelöltállításra más ellenzéki pártokkal 2018-ban, Ungár azt válaszolta: az LMP nyitott az együttműködésre, de csak akkor, ha az a kormányváltáson túl teljes politikai irányváltást is képes hozni. Hozzátette: „az LMP szerint jelenleg nem választástechnikai megoldások, hanem a programok bemutatása a legfontosabb teendő. Annak bemutatása, hogy hogyan lehet megújítani Magyarországot és elérni, hogy a politika ismét az emberekről szóljon.”

Az LMP szerint „2018-ban kormányváltás lesz, mert a magyar emberek többsége már most ezt akarja. Ennek az országnak nincs még négy éve, nem bír ki még egy ciklusnyi Orbán-kormányt, ezt a választók és a mi politikusaink egyaránt érzik.” Ungár Péter ehhez hozzátette: szerinte „az LMP politikai otthona lehet mindenkinek, akinek fontos a társadalmi igazságosság, a szolidaritás, a fenntarthatóság. Ezek az alapelveink, ezek az elmúlt tíz év során nem változtak: az LMP a legkövetkezetesebb párt, amelyik sosem csapja be a választóit és nem is fogja akkor sem, ha kormányra kerül.”

Jobbik: aki kormányváltást akar, ránk szavaz

A Jobbiktól azt kérdeztük, hogy Vona Gábornak a baloldali szavazókhoz írt nyílt levelén túl terveznek-e speciális kampányt; a választási program ismertetése mellett készülnek-e valamilyen hitelességi akcióval; és hogy mi a legfontosabb öt ígéret, amivel maguk mögé állíthatják a kiábrándult baloldali szavazókat.

Megkeresésünkre Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője közölte: „Azt eddig is tudtuk, hogy a társadalom többsége kormányváltást akar, és hogy a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt. Botka László lemondása után azonban bebizonyosodott, hogy a Fidesz által behálózott MSZP nemhogy nem tudja, de nem is akarja leváltani a kormányt, magyarán a Jobbik az egyetlen kormányváltó erő. Mindenki, aki kormányváltást akar, a Jobbikra fog szavazni pártszimpátiától függetlenül, hiszen a fő törésvonal ma már nem jobb- és baloldal között van, hanem azok között, akik kormányváltást akarnak, és akik nem. Minden Jobbikra leadott szavazat a kormányváltást erősíti, minden másra leadott voks az Orbán-kormányt. A Jobbik programja a baloldali szavazóknak is egyszerre kínálja a kormányváltás és egy szabad, élhető és biztonságos Magyarország lehetőségét. A béruniót, a differenciált nyugdíjemelést, a bérlakásépítési programot, a szakszervezetek megerősítését, a jogállamiság helyreállítását és a diktatúra lebontását minden baloldali ember támogatja. A Jobbik történelmi szövetséget kínál mindenkinek ideológiáktól függetlenül, akik részt akarnak venni a kormányváltásban, és az azt követő nyugodt, békés országépítésben.” (G. G., Sz. F.)

Olvasson tovább: