Kereső toggle

Bajnai kinyírása vezetett a Fidesz kétharmadához

Interjú Kovács Lászlóval

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kovács László, az MSZP korábbi elnöke úgy látja: az MSZP-nek még nincs vége, de Botka visszalépése egyértelmű. Botkához hasonlóan úgy látja: vannak olyan MSZP-vezetők, akik nem bírálják téttel bíró kérdésekben a Fideszt.

– Botka László visszalépésével vége van az MSZP-nek?

– Botka visszalépését sokan, köztük én is, kudarcként éltük meg, míg politikai ellenfeleink képletesen szólva örömtüzeket gyújtottak. A jobboldal megkönnyebbült öröme is azt jelzi, hogy jelölése helyes döntés volt. De erre utalt az is, hogy a jelölését követően azonnal megindult a Fidesz karaktergyilkos gépezete, záporoztak rá az alaptalan rágalmak. Ma is azt gondolom, hogy akit az ország egyik legnagyobb városában többször is újraválasztottak polgármesterként, az hiteles politikus és jó vezető. A jelölését követő hónapokban elhangzott nyilatkozatai azt bizonyították, hogy jól ismeri, érti és átérzi az ország, az emberek problémáit és konkrét elképzelései vannak azok megoldására. Ennek köszönhetően az év első felében rohamosan nőtt a támogatottsága, néhány mérés szerint meg is előzte Orbán Viktor népszerűségét. A nyár vége felé azonban az is kiderült, hogy az Orbán Viktor kormánya és rendszere leváltásához nélkülözhetetlen összefogás kiépítésében nem tudott előrelépni. Ez persze nemcsak rajta múlott, hanem a demokratikus pártokon is, amelyek lényegében minden javaslatát elutasították. Botka László felelősségérzetét mutatja, hogy amikor az elmúlt hetekben szembesült népszerűsége fokozatos romlásával és ennek az MSZP-re is kedvezőtlen hatásával, visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől, ami az MSZP-nek segít abban, hogy elmozduljon a kialakult holtpontról.

– Ön szerint tehát nincs vége az MSZP-nek?

– Nincs és nem is lehet vége, hiszen az a szociáldemokrata értékrend, amelyet a párt az 1989 őszi megalakulása óta követ, az ország, az itt élő emberek helyzetét tekintve ma a korábbi évtizedekhez képest még nagyobb fontossággal bír. Az Orbán-kormány, a Nemzeti Együttműködés Rendszere ugyanis korlátozta a demokráciát, leépítette a jogállamiság intézményrendszerét, háttérbe szorította a társadalmi igazságosságot és a szolidaritást. Meggyengítette hazánk kapcsolatait az Európai Unióval, a demokratikus, fejlett országokkal, és az illiberális államok, Putyin Oroszországa, Alijev Azerbajdzsánja, Nazarbajev Kazahsztánja, Erdogan Törökországa irányába fordította. Nem a 2010-es választások előtt volt, hanem most van „romokban az ország”, az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátás. Most él 4 millió ember a létminimum szintje körül, a legutóbbi években hagyta el az országot sok százezer ember a reménytelennek tartott jövője miatt, most emelkedett kormányzati szintre a korrupció.

– Botka László azt mondta, hogy a kormányváltást akarók álljanak mögé, aki pedig nem áll mögé, az nem is akar kormányváltást.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: