hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az MSZP összeomlása
Gavra Gábor Botka László bukásáról

2017. 10. 05.
Mint arról az atv.hu elsőként beszámolt, hétfőn lemondott az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Botka László. Bukása alighanem a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legfontosabb politikai pártjának végét is jelenti, hiszen Botka László közös ellenzéki listára és egyéni jelöltekre vonatkozó javaslata valószínűleg az utolsó kísérlet volt arra, hogy az MSZP mint érdemi, önálló politikai erő felszínen tudjon maradni.

Nem volt törvényszerű, hogy a kommunista diktatúra bukása után a bukott állampárt jogutódja a demokratikus vetélkedés egyenrangú részese legyen. A csehszlovák kommunisták nem is álmodhattak arról, hogy pártjukat átmentik a bársonyos forradalom utáni demokráciába (cserében viszont a nulláról újraalapított kommunista párt kifejezetten sikeres pályát futott be a demokratikus Csehországban), Honecker Német Szocialista Egységpártájnak utódját pedig meghökkentő módon a keletnémet demokratikus ellenzék bátor, személyes kockázatot is vállaló ügyvédje, Gregor Gysi vezette át az adott körülmények között meglehetősen sikeresen az egyesült Németországba (egyes zöld csoportokkal egyesülve az utódpárt ma Linke néven szerepel, közel tízszázalékos támogatottsággal).

Ha furcsának is találjuk, hogy az első szabad választás után a demokratikus Országgyűlés nem oszlatta fel az MSZP-t, annyit el kell ismernünk, hogy 1990 után a szocialisták a szabad Magyarország választópolgárok által legitimált politikai szereplőjévé váltak. Az MSZP első generációjának – Horn Gyulával az élen, akinek a magyar társadalom megbocsátotta 1956-os szerepét, és aki a kommunista rendszer utolsó külügyminisztereként, majd a magyar NATO-csatlakozást levezénylő kormányfőként kifejezetten sikeres politikusa lett a szabad Magyarországnak is – kulcsszerepe volt a kilencvenes és a kétezres évek magyar politikatörténetében. Megkockáztatható: 1994 és 2006 között, Horn Gyula diadalmenetétől az őszödi beszédig az MSZP volt Magyarország legfontosabb és legerősebb pártja. Innen jutottak el a szocialisták odáig, amit a hét elején láttunk.

Botka bukásában nyilvánvalóan közrejátszott az általa meghirdetett stratégia kudarca – vagyis az, hogy 2017-re az MSZP-n kívül egyetlen baloldali párt sem volt érdekelt a közös listán történő indulásban. De azzal is nehéz vitatkozni, amit Botka a saját kudarcáról lemondásakor mondott. „Én ennek a rezsimnek a leváltására érkeztem, ezért vállaltam el a miniszterelnök-jelöltséget. Sajnos mások, jelentős ellenzéki és – számomra különösen fájdalmasan – szocialista erők nem leváltani akarják a NER-t, hanem együtt élni vele” – búcsúzott a jelölt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!