hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Apolitikus nemzedék
Mit mondanak az ifjúsági pártok?

2017. 10. 12.
„Nemcsak a húszéveseké a világ” – a magyar fiatalok olyannyira egyetértenek ezzel, hogy részt se vesznek a sorsukat befolyásoló politikai döntések meghozatalában. A magyarázatokért a hazai ifjúsági pártokat kérdeztük.

A politikailag aktív fiatalok hazánkban legnagyobb arányban jobboldali beállítottságú pártokra (Fidesz, Jobbik) voksolnak. Az Y generáció többsége viszont apolitikus, vagy egyáltalán nem talál érdekeit képviselő pártot. A mozdulatlan tömeg politikai beállítottságáról nincs sok kézzel­fogható információ, viszont a Policy Solutions 2016-os kutatása alapján a magyar fiatalokat inkább a liberális, mérsékelt gondolkodásmód jellemzi. Legfájóbb problémái között pedig az elszegényedéstől való félelem, anyagi  és létbizonytalanság szerepel. Az elemzés az európai térségen belül hasonló folyamatokat mutat be, a magyar ifjúság politikai attitűdjét illetően az átlagosnál is nagyobb kiábrándultság jellemző.

Választási részvétel

A választási részvétel aránya az egyik legobjektívebb mércéje a közéleti aktivitásnak. Az elmúlt években minden európai országban megfigyelhető volt a választási kedv jelentős csökkenése, Magyarországon mégis kiugróan alacsony ez a szám. Az elemzés a fiatalok körében a saját bevalláson alapuló szavazói hajlandóságot 60 százalék körül mérte (ráadásul a valós választási részvétel mindig alacsonyabb, mint az önbevalláson alapuló mérések eredményei). Egyötödük egyáltalán nem szavazna, és közel ugyanilyen arányban vannak azok, akik bizonytalanok abban, hogy részt vennének-e egy választáson. A politika iránti érdeklődés természetesen jelentősen befolyásolja a szavazási hajlandóságot – nem meglepő módon minél jobban érdeklődik valaki a politika iránt, annál nagyobb az esélye, hogy elmegy szavazni. A választástól távolmaradók legfőbb okként a politikusok iránti bizalmatlanságot jelölték meg, harmaduk szerint pedig „minden párt és politikus egyforma”. Ezen felül a közéleti rendszerkritika is csökkenti a voksolási hajlandóságot, a megkérdezettek több mint 42 százaléka maga a választás intézménye iránt közömbös.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!