Kereső toggle

Vita a bulinegyed körül

Itt mindent lehet, csak aludni nem

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Évek óta felfutóban van a budapesti buliturizmus, ami egyrészt komoly bevételt jelent, másrészt nonstop felfordulást okoz a belvárosnak. Belső-Erzsébetváros lakóinál idén telt be a pohár, ezért civil megmozdulást szerveztek, általános éjféli zárórát követelve. A vendéglátósok tiltakoznak, a helyi képviselő-testület pedig most fog összeülni a kérdés megvitatására. Világszerte ismert folyamat, hogy bulituristák megszállnak városrészeket – sehol sem könnyű a jelenséget kordában tartani.

„Ez maga a pokol. Egész éjjel hömpölyög az utcákon a bulizó, ordibáló tömeg, mert minden nyitva van, üvölt a zene a teraszokon. Mindent lehet itt: utcán inni, drogozni, prostituálthoz jutni, miközben hajnalonként a lépcsőházak és a közterületek tele vannak emberi ürülékkel, hányással, a játszóterek használhatatlanok. Csak egyet nem lehet: aludni” – ecsetelte lapunknak a buliturizmus mindennapjait egy belső-erzsébetvárosi lakos.

Budapest hosszú évek óta a „legénybúcsús” városok európai topmezőnyében szerepel – elsősorban az olcsósága miatt – olyan városok mellett, mint Prága, Pozsony vagy Barcelona. A kispénzű buliturizmus fellendülése a 2008-as gazdasági válsághoz köthető, s máig a budapesti idegenforgalom gerincét adja. Ezt mutatja a jellegzetes szállástípusok – a 3 csillagos hotelek, illetve a közösségi szálláshelyek – forgalmának kiugró növekedése is. A Nyugat-Európából, elsősorban az Egyesült Királyságból érkező népes csoportok jellemzően pár napra érkeznek hozzánk, kifejezetten azzal a céllal, hogy kirúgjanak a hámból. 

7 ezer lakos, 200 ezer vendég

Budapesten a buliturizmus elsődleges helyszíne a – részben a patinás zsidónegyedhez köthető – Belső-Erzsébetváros, azaz a Károly körút, a Király utca, az Erzsébet körút és a Rákóczi út által határolt terület.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint azok a VII. kerületi székhelyű adózók, akiknek a fő tevékenysége a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás, közel 6,6 milliárd forinttal járultak hozzá tavaly az államháztartás bevételeihez. Becslések szerint a nem ottani székhelyű cégek, valamint a beszállítók és kapcsolódó vállalkozások adóival együtt több tízmilliárd forint állami bevételről beszélhetünk. A rendészek szerint a kerületben mintegy 600 kocsma van, és hétvégente 150-200 ezer vendég fordul meg a bulinegyedben, melynek állandó lakossága 6-7 ezer fő.

Az elmúlt években egyre többet hallani a buliturizmus hátulütőiről is: a korábban a főváros egyik legbiztonságosabb részének számító negyed romló higiéniai viszonyairól és közbiztonságáról, az elköltöző lakosokról, az állandó hangzavarról, a prostitúció és a drog elburjánzásáról. Úgy tűnik, a kerületi lakosok idén elégelték meg a helyzetet, és civil tiltakozó mozgalmat szerveztek, miután egyéni panaszaikra évek óta nem kaptak visszajelzést a polgármestertől. Így jött létre az Élhető Erzsébetvárosért Facebook-csoport, amely nyár folyamán több tiltakozó akciót tartott, amivel egyre nagyobb figyelmet vívott ki magának, így tagsága ma már 1100 fő fölé emelkedett. A csoportnak sikerült elérnie, hogy szeptember 20-án rendkívüli képviselő-testületi ülésre kerüljön sor ez ügyben, és előtte az önkormányzat mindegyik féllel egyeztet. A jó érdekérvényesítő, középosztálybeli lakosság kálváriája minden városlakót érint, hiszen a jelek szerint egy rendeletmódosítás is elég ahhoz, hogy bármelyik kerületre rázúduljon a buliélet.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: