Kereső toggle

Mélyponton a baloldal

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kezd szappanoperára hasonlítani a baloldali pártok kísérlete az összefogásra. Az érintett pártok támogatottsága azonban csökken, ez pedig szintén összefügg a nyíltszíni vitákkal. Nem kizárt, hogy a baloldal egy, a 2014-esnél is fájdalmasabb bukás felé tart.

Az MSZP „nagyvonalú” ajánlattal fordul a demokratikus ellenzéki pártokhoz a listás választási helyek elosztása érdekében – közölte Botka László, a párt miniszterelnök-jelöltje hétfőn. A szocialisták továbbra is közös miniszterelnök-jelöltet akarnak – Botka –, közös országos listát – Gyurcsány Ferenc nélkül – és közös egyéni jelölteket. Az MSZP a listás helyek felét oly módon ajánlotta fel a potenciális szövetségeseknek, hogy harmadolták az országos lista 96 helyét, és harmadonként állapították meg a pártoknak járó mandátumokat. E szerint az MSZP-nek 16-17, a DK-nak 5-6, az LMP-nek 4, a Momentumnak 2-3, az Együttnek 2, a Liberálisoknak és a Párbeszédnek 1-1 hely járna harmadonként. Botka szerint amennyiben a többiek elfogadják az ajánlatot, akkor minden demokratikus ellenzéki párt ott lehet a parlamentben, nagyon jó választási szereplés esetén pedig önálló frakciójuk is lehet.

A válaszra nem kellett sokáig várni: még hétfőn – a Fodor Gábor-féle Liberálisokat leszámítva – minden érintett visszautasította a szocialisták ajánlatát. Amin az MSZP meglepődött, sőt megsértődött, mondván, nem azt várták, hogy a pártok sajtóosztályai reagálnak majd, hanem a vezető testületek. 

Eközben az Együtt egy „új pólus” létrehozásán fáradozik, összefogva a Párbeszéddel, a Momentummal és az LMP-vel, ám a Momentumnak esze ágában nincs csatlakozni ehhez a tömbhöz (másikhoz sem akarnak egyébként). Ráadásul az LMP azt állítja, hogy a 2010 előtti politikai szereplőkkel nem fog össze, márpedig az Együtt második számú vezetője, Szigetvári Viktor a 2010 előtti baloldali kormányok egyik vezető háttérembere volt. 

Mindeközben az MSZP is készíttetett egy közvélemény-kutatást, ami azt mutatja, hogy az ellenzéki szavazók nagy része összefogást akar. A két fő szereplő a támogatottsági adatok alapján az MSZP és a DK. Utóbbi azonban úgy érvel, hogy a 7000 párttagja által meghatározott útról, nevezetesen, hogy egy közös listán Gyurcsánynak is szerepelnie kell, nem tér le egy másik párt, az MSZP kedvéért.

Ráadásul Botka László azzal sem érvelhet, hogy a január óta eltelt időszak – akkor jelentette be, hogy vállalja a kormányfőjelöltséget – őt igazolná: az MSZP semmit nem erősödött, és egyetlen párttal sem tudott megegyezni, noha 8 hónap elég hosszú idő mindkét cél eléréséhez.

Sőt, a Medián szerdán a hvg.hu-n közzétett legfrissebb kutatása szerint az MSZP támogatottsága mélypontra süllyedt: 25 év óta most először fordul elő, hogy a párt – a választani tudó „biztos” szavazók körében – nem éri el a 10 százalékot. Az LMP mindössze két százalékponttal van lemaradva a Mediánnál az MSZP mögött; viszont a Jobbik tábora közel kétszer akkora, mint a szocialistáké. A DK is gyengült: miközben az utóbbi években a párt támogatottsága a teljes népességben többször elérte a 6 százalékot, jelenleg csak 3 százalékon áll.

Kedden annyiban változott a kép, hogy Lattmann Tamás nemzetközi jogász az ATV-ben bejelentette: tavaly novemberben még ő volt a baloldali pártok közös civil miniszterelnök-jelöltje, de Botka bejelentkezésével ez a terv elhalt. Az MSZP közleményben igyekezett cáfolni Lattmannt, mondván, csupán szakértői tárgyalásokat folytattak vele. A DK reakciójából viszont az látszik, hogy tényleg Lattmannban gondolkodtak. Egy szocialista képviselő névtelenséget kérve azt mondta, a DK közleménye „közel áll a valósághoz”. Gyurcsányék végül nem döntöttek Lattmannról, mert a döntés előtt feltűnt az új jelölt, Botka.

Lattmann egyébként más formában még szerephez juthat: a Tarjányi Péter által alapított, a baloldali pártok összefogását előmozdítani hivatott Magyar Progresszív Mozgalom lapzártánk utáni, csütörtöki bemutatkozó rendezvényén az alapító mellett Lattmann és a korábbi MLP-s Bodnár Zoltán lesznek az előadók.

Szerdán még egy fordulattal gazdagodott a történet: az atv.hu információi szerint az MSZP-ben mégis fontolóra veszik, hogy Gyurcsány Ferenc is rajta lehessen a közös ellenzéki listán, igaz, azzal kiegészítve, hogy induljon el egy egyéni körzetben is. Bár konkrétan sem Hiller István, sem Molnár Gyula nem mondta ki a portálnak, hogy az értesülés pontos, a válaszokból erre lehet következtetni. És Hiller azt is kijelentette, hogy a korábbi álláspontjukkal ellentétben elképzelhető, hogy az MSZP-DK megbeszéléseken Botka László is részt vesz, így mégiscsak egy asztalhoz ül Gyurcsánnyal.

Olvasson tovább: