hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mélyponton a baloldal

2017. 10. 27.
Kezd szappanoperára hasonlítani a baloldali pártok kísérlete az összefogásra. Az érintett pártok támogatottsága azonban csökken, ez pedig szintén összefügg a nyíltszíni vitákkal. Nem kizárt, hogy a baloldal egy, a 2014-esnél is fájdalmasabb bukás felé tart.

Az MSZP „nagyvonalú” ajánlattal fordul a demokratikus ellenzéki pártokhoz a listás választási helyek elosztása érdekében – közölte Botka László, a párt miniszterelnök-jelöltje hétfőn. A szocialisták továbbra is közös miniszterelnök-jelöltet akarnak – Botka –, közös országos listát – Gyurcsány Ferenc nélkül – és közös egyéni jelölteket. Az MSZP a listás helyek felét oly módon ajánlotta fel a potenciális szövetségeseknek, hogy harmadolták az országos lista 96 helyét, és harmadonként állapították meg a pártoknak járó mandátumokat. E szerint az MSZP-nek 16-17, a DK-nak 5-6, az LMP-nek 4, a Momentumnak 2-3, az Együttnek 2, a Liberálisoknak és a Párbeszédnek 1-1 hely járna harmadonként. Botka szerint amennyiben a többiek elfogadják az ajánlatot, akkor minden demokratikus ellenzéki párt ott lehet a parlamentben, nagyon jó választási szereplés esetén pedig önálló frakciójuk is lehet.

A válaszra nem kellett sokáig várni: még hétfőn – a Fodor Gábor-féle Liberálisokat leszámítva – minden érintett visszautasította a szocialisták ajánlatát. Amin az MSZP meglepődött, sőt megsértődött, mondván, nem azt várták, hogy a pártok sajtóosztályai reagálnak majd, hanem a vezető testületek. 

Eközben az Együtt egy „új pólus” létrehozásán fáradozik, összefogva a Párbeszéddel, a Momentummal és az LMP-vel, ám a Momentumnak esze ágában nincs csatlakozni ehhez a tömbhöz (másikhoz sem akarnak egyébként). Ráadásul az LMP azt állítja, hogy a 2010 előtti politikai szereplőkkel nem fog össze, márpedig az Együtt második számú vezetője, Szigetvári Viktor a 2010 előtti baloldali kormányok egyik vezető háttérembere volt. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!