Kereső toggle

Feszült szeptember a közoktatásban

Zaklatottan indul a tanév

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A közoktatás vitathatatlanul jó irányba halad, a rendszer átlátható lett, a források és a bérek növekednek, az új kerekasztal új NAT-ot készít, a fejlesztés lehetősége pedig az igazgatók kezében van – hangzik kormányoldalról. A szakma viszont kevésbé boldog, mert a pedagógusbérek még mindig alacsonyak, az új NAT tervezete szerint a tanárok és diákok leterheltsége nem csökken, marad a túlcentralizált rendszer, és érdemi egyeztetésekre továbbra sincs kilátás.

„Becsapottnak érzik magukat a tanárok, mivel a pedagógusbér-emelés utolsó, szeptembertől folyósított részletét csak egy évig fogják megkapni egyfajta mozgóbér gyanánt – ha egyáltalán megkapják” – mondta lapunknak Mendrey László, a PDSZ elnöke. Mint ismert, a pedagógus életpályamodell 2013-as bevezetésével a kormány 50 százalékos általános béremelést ígért, több részletben teljesítve. A Klebelsberg Központ közleménye szerint az utolsó részletet – ami átlagosan 3,5 százalékos bruttó bérnövekedést jelent – idén szeptembertől kapják meg a pedagógusok. Ezt a keretet az intézményvezetők – amennyiben van a tantestülettel közösen kidolgozott kritériumrendszerük – differenciáltan, azaz teljesítmény alapján oszthatják szét.

„Mozgóbér”

Mendrey szerint a béremelés differenciálására tett javaslat felháborodást váltott ki, mivel ez az emelés minden kollegának jár. „Tudomásom szerint az iskolák túlnyomó többségében nem differenciálnak, hanem mindenki megkapja a neki járó emelést. Pár ezer forintos különbségnek eleve nincs teljesítményösztönző hatása, viszont súlyos feszültségeket okozhat a tantestületekben. Ráadásul ez az utolsó emelés nem épül be az alapbérbe, hanem mozgóbér, amely csak egy évre szól. Hasonló a 2011 előtti minőségi bérpótlékhoz, amit évente ítéltek oda a jól teljesítő kollegáknak, s aminek az eltörlését sokan sérelmezték” – magyarázta a PDSZ elnöke, hozzátéve, hogy nagyon fontos a teljesítmény alapján való differenciálás, de erre másik keretet kell létrehozni. 

Ugyanezen az állásponton van a Nemzeti Pedagógus Kar is, melynek elnöke, Horváth Péter úgy nyilatkozott, hogy a beígért béremelést (bruttó 7-14 ezer forint) mindenkinek meg kell kapnia. Horváth abban is egyetért a többi szakszervezeti vezetővel, hogy a pedagógusbérek elvesztették értékállóságukat, amikor 2015-ben a kormány eltörölte a mindenkori minimálbérhez kötésüket, amely pedig az elmúlt hét év szinte egyetlen szakszervezeti vívmánya volt. Mendrey szerint emiatt egy pályakezdő szakmunkás jövőre többet fog keresni, mint egy friss diplomás pedagógus.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: