Kereső toggle

Ellenzéki helyosztó

Ki lesz Orbán Viktor kihívója?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Závecz Research Institute augusztusi mérése szerint közel egymillióval többen akarnak kormányváltást, mint ahányan a jelenlegi kormány maradását támogatják. A választók 32 százaléka, nagyjából 2,6 millió ember azt tartaná jónak, ha a Fidesz maradna kormányon a következő ciklusban is. Ezzel szemben a kormány távozását a megkérdezettek 43 százaléka, azaz 3,5 millió ember szeretné.

Mindennek látszólag ellentmond, hogy a pártok népszerűségi versenyében a Fidesz továbbra is toronymagasan vezet. A jelenség egyik oka, hogy sem a Fidesz jobboldali ellenzéke, a Jobbik, sem a baloldali ellenzéke nem képes érdemben erősödni, mivel a kormánnyal elégedetlen tömegek ezekben a pártokban sem bíznak meg. Ráadásul a baloldali-liberális ellenzéki pártok támogatottságát nem lehet összeadni a Jobbikéval, mivel ezt az összefogást minden szereplő kategorikusan elutasítja. A kormány leváltásához tehát önállóan kellene feljönnie a Fideszre a Jobbiknak, illetve az önmagában is megosztott baloldalnak. A feladat egyáltalán nem egyszerű, sőt sokak szerint szinte lehetetlen. Mivel azonban szeptember elején nemcsak a Fidesz, hanem több ellenzéki párt is megkezdte a nem hivatalos választási kampányt, megnéztük, melyik honnan indul versenybe. 

A Hetek információi szerint a teljes népesség körében 10-11 százalékos Jobbikot immár nyíltan támogató Simicska Lajos szűk körben fogadást ajánlott, hogy megverik az ebben a körben 23 százalékos Fideszt. Jobbikos források is arról számoltak be, hogy belső méréseik alapján reális esélyük van, igaz, azt rendre hozzáteszik, hogy a győzelemhez szükség lenne a közhangulat radikális megváltozására, amire egyelőre nincs túl sok jel. Augusztus végén Magyar György ügyvéd, Simicska több cégének jogi képviselője mindenesetre több fórumon is azt sejtette, hogy az egykori barátok – Orbán Viktor és Simicska – hosszú kapcsolatából maradhattak fenn olyan „emlékek”, amelyek érdemi hatással lehetnek a választásra. Konkrétumokat azonban az ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem árult el Magyar György. 

Közben a szintén rivális Botka László gyengítése is napirenden van. Talán véletlen, de éppen a Simicska Lajos érdekeltségű Válasz.hu-n és a Magyar Nemzetben jelent meg, hogy Botka László kormányfőjelölti belépője óta radikálisan megcsappant az MSZP támogatottsága a nyugdíjasok körében.

(A párt a teljes lakosság körében 8-10 százalékon áll, Botka László megjelenése óta sem mozdult el érdemben erről a szintről.) Ami azért rossz hír a szocialistáknak, mert egyik legnagyobb támogatói tömbje valóban ez a korosztály.

A közvélemény-kutatások alapján sok évre visszamenőleg valóban az látszik, hogy az MSZP sok nyugdíjas szavazót veszített, az azonban nem igazolható, hogy ez a folyamat Botka László színrelépésével függene össze.

Politikai elemzők szerint „a nyugdíjas szavazó” folyamatos törődést igényel, az MSZP azonban mostanában nem sok jelét adta a törődésnek. Májusban jelentették be, hogy visszaállítanák a 13. havi nyugdíjat, azóta viszont mintha elaludtak volna. Pedig lenne fogás a témán, hiszen a Fidesz és a Jobbik Orbán tusványosi beszéde óta folyamatos csatát vív nyugdíjas- ügyben. Emlékeztetőül: a miniszterelnök tusnádfürdői előadását megzavaró, majd emiatt a hajánál a földre rángatott fiatal nő kapcsán Vona Gábor Jobbik elnök a Facebookon többek között azt írta: „… hétköznapokon kedves bácsikák és nénikék magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, ordibálnak trágárul és hörgik fel a XX. század minden traumáját.

A másik emlék a múlt heti dunaújvárosi utcai fórumom a piac mellett. Szép számú érdeklődővel sikerült beszélgetnem, de szinte kétpercenként káromkodva szavalta el a TV2 hazugságait egy-egy arra tévedt fideszes nyugdíjas. Húzták maguk mögött a kis bevásárlókosarukat, és ne szépítsük, a szemeikben gyűlölet lobogott, a szájukból pedig a szennyvíz folyt.”

Ezekre a mondatokra mozdult rá a Fidesz, azóta folyamatosan azzal támadva Vonát és a Jobbikot, hogy 3 millió nyugdíjast sértettek meg.

A Fidesznek láthatóan jól jött az ügy, legalábbis erre utal, hogy a napokban telefonos kampányt indított, ahol egy géphang emlékezteti a választókat a Jobbik „nyugdíjas utálatára”.

Ebben a helyzetben viszont több mint meglepő, hogy az MSZP nem szólalt meg, nem lépett fel mint a nyugdíjasok legfőbb védelmezője és érdekeik képviselője. Hogy miért, arról Nyakó István sajtófőnök a Heteknek azt mondta: Megvannak a nyugdíjasokhoz szóló üzeneteik, a Nyugdíjas Parlamentben jelen voltak, „tisztelik, becsülik őket”, de mivel kicsi a médiafelület, ahová eljutnak, egyszerre csak egy témát visznek, és úgy ítélték meg, a Fidesz–Jobbik vitában nincs szerepük.

A Jobbik részéről viszont nem meglepő, hogy beleállt a Fidesz elleni támadásba és a kormánypárt többszöri felszólítása ellenére sem kér bocsánatot, mivel eleve nagyon kevés támogatója van a nyugdíjasok között, és így veszíteni sem igazán tud ebből a rétegből. Ugyanakkor az aktív korúak közül akár szerezhet is újabb támogatókat, mivel ez a réteg nem viszonyul feltétel nélküli szimpátiával és szolidaritással a nyugdíjasokhoz.

Visszatérve az MSZP-re: az egység hiányára utal, hogy a fentebb már idézett Magyar Nemzet cikk – amelyben nem friss adatok, hanem korábbi mérésekből levont következtetések szerepeltek újszerűen tálalva – „jól időzítve” éppen aznap jelent meg, amikor a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége találkozóra hívta össze az ellenzéki képviselőket, hogy ismertessék választási programjuk nyugdíjasokra vonatkozó részét. Tartja magát a feltételezés, hogy Botka belső ellenzéke állhat a cikk mögött.   

A január óta egy ellenzéki szövetség létrehozásán fáradozó, ám eddig semmilyen konkrétummal nem szolgáló Botka szempontjából nem alakult jól szeptember első hete, és ebben hangsúlyos szerepet játszott a szocialisták közeledését elutasító, 5-6 százalékon álló LMP is: a zöldpárt ugyanis három nap alatt három érdemi hírrel is bekerült a hírekbe: csatlakozott a frakciójukhoz az MSZP-ből kilépett Demeter Márta; Szél Bernadett személyében saját miniszterelnök-jelöltet állítanak; és a korábban az MSZP-t választási győzelemhez segítő Ron Werber mostantól az LMP sikeréért dolgozik.

Utóbbi hírrel kapcsolatban Hadházy Ákos LMP-társelnök az ATV-ben azt mondta, Werber ingyen segíti majd őket. A Hetek ugyanakkor úgy értesült, a hír annyiban igaz, hogy az LMP-nek nem kell fizetnie. Mivel nem életszerű, hogy Werber „társadalmi munkát” vállalna, valaki feltehetőleg honorálja majd a munkáját. Szintén ide kapcsolódik, hogy az MSZP is szerette volna szerződtetni a tanácsadót, ez azonban kútba esett, mivel Werber nem ért egyet Botkával abban, hogy a DK-val – és Gyurcsány Ferenccel – el kell utasítani az együttműködést.   

Szeptember elején a DK is elindította a kampányt: azt már korábban bejelentették, hogy mind a 106 egyéni körzetben van saját jelöltjük, ugyanakkor – állítják – ők az egyetlen ellenzéki párt, amely előzetes feltételek nélkül kész megállapodni a többi ellenzéki párttal. Gyurcsány Ferenc rendre azt kommunikálja, egyrészt ő nem lesz miniszterelnök-jelölt, másrész a DK-ban nincs rémület, mivel a „semmiből jöttek”, és önállóan is képesek 13-15 százalékra a választáson.

Olvasson tovább: