Kereső toggle

Az ATV sem most, sem a választások után nem lesz bulvárcsatorna

Interjú Németh S. Szilárd vezérigazgatóval

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nem lesz bulvártévé az ATV-ből, amelynek ma lényegesen több 50 évnél fiatalabb nézője van, mint egy évvel ezelőtt volt, és amely minden kormánynak a kritikusa kíván lenni – mondta a Heteknek Németh S. Szilárd, a csatorna általános vezérigazgatója, aki szerint az ATV egy kilenchónapos reformkorszak végén van, és kialakult az a műsorstruktúra, amellyel neki tudnak vágni a 2018-as országgyűlési választás kampányának.

– Az utóbbi hónapokban rengeteg minden változott az ATV-ben és az ATV körül. Ha ki kellene választanod a három legfontosabb változást, melyek lennének azok?

– Az egyik az Egyenes beszédet érinti, ami rögös utat járt be Kálmán Olga távozása után, de sikerült megőrizni a nézőinket. Rónai Egon egy remek férfikarakter, Demcsák Zsuzsa pedig friss, modern stílust ad az egész műsornak. Ilyen erős kisugárzású műsorvezetőink korábban nem voltak.

A másik fontos változás, hogy sikerült összeraknunk a vasárnapot. Vasárnap esténként sztárparádét kapnak a nézők az ATV-n. Elindult a Frizbi, és a Heti Napló Sváby Andrással, majd szeptemberben a #Bochkor.

A harmadik fontos változás a reggeli műsorunk, a Start megújulása volt, ami nagyon nagyot változott azzal, hogy átálltunk páros műsorvezetésre. Ráadásul a Mokka három legerősebb arca most nálunk látható, és a nézettség itt is folyamatosan emelkedik.

– A nézők hogyan fogadták a megújult vasárnapokat?

– Idén minden héten legalább egy, de inkább három, sőt volt rá példa, hogy négy ATV-s műsor volt az 50 legnézettebb magyar tévéműsor között. Legutóbb öt ilyen műsorunk is volt, ami rekord. A korábbi években előfordult, hogy hónapokig nem sikerült bekerülnie egyetlen ATV-s műsornak sem a TOP 50-be. Volt olyan évünk, amikor két-háromszor sikerült összesen bekerülnünk az 50 legnézettebb műsor közé.

– Minek köszönhető ez?

– Annak, hogy olyan nagy volumenű produkcióink vannak, amelyek versenyképesek a nagy kereskedelmi tévék műsoraival. Ez korábban elképzelhetetlen volt. Másrészt az ATV – miközben nem fordult ki önmagából – formátumában megújult és új nézői csoportok felé nyitott. De meg szeretnénk tartani a régebbi nézőinket is.

– Mikor dőlt el az, hogy az ATV megritkítja a különböző díszletek előtt forgatott, „beszélőfejes” műsorait? Egy-két éve szinte minden este láthattunk egy-egy ilyen mutációt az ATV-n, mostanra gyakorlatilag az Egyenes beszéd és a Start maradt.

– A tévé szempontjából a tavalyi karácsony [Kálmán Olga távozása – a szerk.] kellemetlen volt, én magam sem ezt az évkezdést kívántam az ATV-nek, de összességében a történtek lehetőséget adtak arra, hogy új műsorvezetőket szerződtessünk.

Az elmúlt években egy csomó olyan kérdés és probléma gyűlt össze, amelyekkel szembe kellett néznünk, és valamilyen megoldást kellett rájuk találnunk. Az egyik ilyen az volt, hogy a műsoraink közönsége jellemzően 60 évnél idősebbekből állt, akikre azért hosszú távon nem lehet egy televíziót építeni. Nem láttuk értelmét annak, hogy folytassuk a korábbi gyakorlatot, amelyben az Egyenes beszéd különböző mutációit tettük képernyőre. Nem volt értelme ugyanazt a műsort más díszletek mellett, a székeket ide-oda rakosgatva újra és újra képernyőre vinni. A nézőközönség fiatalítását csak úgy lehetett elérni, ha új formátumokkal próbálkozunk.

– Az eredmények mennyire igazolták ezt a lépést?

– Augusztus utolsó hetében a 18–49 év közötti nézők körében két és félszeres erősödést értünk el az egy évvel korábbihoz képest, sokkal jobban állunk ebben a korcsoportban, mint korábban.

– Ez tendenciának tekinthető vagy mennyire az adott hét kiugró eredményéről beszélünk?

– Szinte minden héten erősebbek vagyunk a 18–49 év közötti korcsoportban, mint egy évvel korábban.

– A vasárnapról részletesen beszéltünk; a hétköznapokon mivel tud nyitni ezek felé a fiatalabb rétegek felé az ATV?

– Ennek egyik eszköze a Híradó erősítése. Attól, hogy átállunk a páros műsorvezetésre, azt reméljük, hogy az ATV nézettsége tovább erősödik a 18–49-es korosztályban. A kampány során tocsogni fogunk a belpolitikában, amitől erősödést várok. Hosszabb lett a Fórum, az Egyenes beszéd és a Híradó is, magyarán a hard news műsorainkat is fejlesztjük.

– Kálmán Olgát mennyire követték a nézői az ATV-től a HírTV-hez?

– Kálmán Olga tavalyi nézettségével elégedettek voltunk, és a tehetségéhez sem férhet kétség. Távozása után a felnőtt nézőink hasonló mértékben néznek minket, minimális az eltérés, a 18 és 49 év közötti nézőszámunk ugyanakkor nőtt az elmúlt időszakban. Kapcsolgatás kétségkívül van Olga műsora és az Egyenes beszéd között. Annak viszont nagyon örülünk, hogy az 50 alatti korcsoportban jobban állunk, mint korábban. De természetesen szó sincs arról, hogy le akarnánk mondani az idősebb nézőinkről.

– Az új műsorokkal, mindenekelőtt a Frizbivel és a #Bochkorral kapcsolatban logikus a kérdés, hogy ezeknek az elindulása mennyire jelenti az ATV elbulvárosodását.

– Ez egy nagyon jó kérdés, ezt meg is kaptuk kritikaként. Az ATV sem most, sem a választások után nem lesz bulvárcsatorna. Tételesen tudjuk cáfolni az ATV elbulvárosodását, percekben mérve is jóval több hírműsort adunk most, mint korábban. Ami pedig az új műsorokat illeti: a Heti Napló hírekkel foglalkozik és van benne belpolitika is, de azt el kell fogadni, hogy a hétvégén a nézőket kevésbé érdekli a hard news, inkább szórakozni akarnak. Mi ehhez úgy próbálunk alkalmazkodni, hogy kompromisszumot kötünk, mert infotainment műsorokat adunk. A Heti Napló szerintem hírműsor – az első szeptemberi adásban az észak-koreai hidrogénbomba-robbantással foglalkoztak 8 percben, ezt egy bulvárműsorban azért nehezen lehet megoldani.

– Mennyire fogadják el a nézők a külpolitikai témákat ilyen tálalásban?

– Most nagyon jól fogadták. Megmondom őszintén, hogy amikor Sváby András azt mondta nekem, hogy lesz Észak-Korea, azt mondtam neki, hogy ez elég merész húzás a részéről; nem voltam benne biztos, hogy vasárnap este hét és nyolc között a magyar televíziónézők észak-koreai atomkísérletekkel akarnak foglalkozni. De Andrásnak igaza volt, a műsort több mint 300 ezren nézték hosszabb ideig. Az ATV nézői ebben a tálalásban megnézik a külpolitikai témákat.

– Ez azt jelenti, hogy az a közhely, hogy a magyar médiafogyasztó provinciális és nem érdeklik a nagyvilág dolgai, nem bizonyult igaznak?

– Így van. Nem biztos, hogy a témával van a probléma. Elképzelhető, hogy a szerkesztőkkel, a műsorvezetőkkel vagy a formátummal. Nem biztos, hogy egy ingerszegény stúdióban kell megfejteni Észak-Amerikát, úgy látjuk, erre egyre kevesebben kíváncsiak.

– Választási szezon kezdődik. Mit hozhat az ATV számára a kampány?

– Ilyenkor az érzékenységi faktor sokkal magasabb a politikusok, a nézők és a kritikusok részéről is. Éppen ezért azt kértem a kollégáktól, hogy most aztán végképp ne hibázzanak. Nagyon intenzív, nagyon durva kampány jön, amelyben nemcsak a kormánypárt és az ellenzék, de a kormánypárti és kormánykritikus sajtó is egymásnak fog valószínűleg feszülni. Látok szélsőséget mind a két oldalon bőven. Az ATV-t szeretném mind a kettőtől távol tartani.

– Ha már itt tartunk: a néhány évvel ezelőtt erősen balra sorolt ATV ma középen áll, vagy kormánykritikus, netán ellenzéki televízió?

– Az ATV kormánykritikus, minden kormánynak a kritikusa, függetlenül attól, hogy jobb- vagy baloldali kormány van-e. A sajtó dolga nyilvánvalóan a hatalomnak az ellenőrzése, tehát a sajtó igazából soha nem lehet középen, legfeljebb korrekt és tárgyilagos lehet. Arra fogunk törekedni, hogy mindenkinek megadjuk a lehetőséget, hogy megszólaljon. A Híradónkkal kapcsolatban végképp nem érheti szó a ház elejét, mert ott aztán mindenki megszólal, legalább egy közlemény erejéig, de a magánélettel, családdal nem nagyon szeretnénk foglalkozni, amennyire ez megoldható. Nyilvánvaló, hogy ha politikusok családtagjai bevonják magukat a politikai arénába, akkor más szabályok vonatkoznak rájuk, de pusztán azért, mert az illető egy közszereplő rokona, maga nem válik közszereplővé. Erre nagyon szeretnénk figyelni, ahogy arra is, hogy minél kevesebb sajtóperünk legyen. Súlyos tényállítások esetén a vendégeinktől is és a Híradóban megszólalóktól is elvárjuk, hogy az állításaikat bizonyítani tudják.

– Mennyire kivédhetők az ilyen típusú perek egy élő beszélgetős műsor esetében, amikor messze nem csak a műsorvezetőn múlik, mi hangzik el az adásban?

– A mai jogi szabályozás szerint ez szinte kivédhetetlen. De ha egy televízió egy kicsit odafigyel rá, hogy a műsorvezetői megfelelően reagáljanak egy-egy perelhető tényállításra, akkor a kockázat minimalizálható. Ha kicsit elengedjük a gyeplőt, és azt mondjuk, hogy mi ezzel nem foglalkozunk, nagyon csúnyán el tudnak szaporodni a sajtóperek. Volt ebben is részünk az elmúlt időszakban, de most békésebb időszakot élünk. Három-négy éve sokkal rosszabb volt a helyzet ezen a területen is.

– Mi változott?

– Sok múlik azon, hogy mi az újságírók meggyőződése. Ha az újságíró szereptévesztésben van, királyölő vagy királycsináló akar lenni, akkor baj van. Általában ilyenkor jönnek tucatszámra a sajtóperek. Sajnos ma a politikai újságírók többsége komoly politikai elkötelezettséggel vagy pártszimpátiával rendelkezik. Ez nagyban meghatározza a címadást, és sokszor a tudósítás hangvételét is.

– Az utóbbi időben több nagyinterjú is napvilágot látott az ATV többé-kevésbé friss igazolásaival. Demcsák Zsuzsa az Indexnek, Hajdú Péter a 24.hu-nak nyilatkozott. Különösen utóbbinak élénk visszhangja lett. A két interjúnak volt egy közös vonása – mind Demcsák, mind Hajdú beszélt az ATV bulvárosodásáról. Előbbi az Egyenes beszédet vinné el ebbe az irányba, utóbbi viszont a 2018-as választás után vonná ki a politikát az ATV-ből. Ez a tévé vezetésének hivatalos álláspontja?

– Ez Zsuzsa és Péter magánvéleménye. Mindkettejüket nagyon tisztelem, Péter véleményét sok szakmai kérdésben ki is kérem, mert ő az egyik legjobb televíziós szakember ma Magyarországon. Amit ő az elmúlt másfél évben az ATV-n csinált, az mind siker volt, gondoljunk csak a Frizbire, de a Naplóban is elévülhetetlen szerepe van, és nagyon bízom a #Bochkor sikerében is. Nagyon sok igazolást közösen indítottunk el, tehát a vele folytatott közös munkának nagy szerepe van az ATV megerősítésében. Ennek ellenére nem tudom elképzelni az ATV-t politika nélkül. Most jön a harmadik választás, amit végigcsinálok az ATV-vel, és a tapasztalatok alapján nemcsak a választást megelőzően, de a rákövetkező évben is nagyon sokan nézték a politikai műsorainkat. A televíziós piac egyre inkább merev frontvonalaknak a rendszerében működik, és az ATV ezen a piacon egy tematikus hírcsatornaként van elkönyvelve, főleg hétköznap.

– Ezek szerint a hétvége, fogalmazzunk így, bulvárosítása, nem a politikátlanított ATV kísérleti projektje?

– Azokat, akik most a bulvárosodástól féltik az ATV-t, de azokat is, akik szerint úgymond a Fidesz bulvárosítja az ATV-t, szeretném emlékeztetni arra, hogy a könnyedebb hétvége egy ATV-s tradíció. Talán ma már kevesen emlékeznek rá, de az ATV-n hétvégén mindig is szórakoztató, a mostaniaknál is lényegesen könnyedebb műsorok futottak. Néhány példa: hosszú ideig nálunk futott a NéwShowR, ahol születésnapi tortákat toltak be a stúdióba. De itt ment évekig a Fásy Mulató is, aminek annyi köze sem volt a hírek világához, mint a Frizbinek. Nálunk futott régen a Humorbajnokság vagy a Hurrá, nyaralunk! is. Ehhez képest a Havas a pályán, a Napló vagy a #Bochkor, de még a Frizbi is valamilyen módon kapcsolódik a hírek világához, persze utóbbi annak bulvár részéhez. Az ATV sokkal hírcentrikusabb lesz idén ősszel, mint öt-hat-hét éve volt: hosszabb a Fórum, az Egyenes beszéd és a Híradó is.

A kérdésre visszatérve: nem, nem szeretném bulvárosítani az ATV-t. Az Egyenes beszéd alapvetően politikai műsor és az is marad. Azt sem tudom elképzelni, hogy a Startból Mokkát csináljunk. Nincs is rá szükség, szeptember elején már előfordult, hogy a felnőtt tévéelőfizetők körében a Start negyven percen keresztül előzte a Mokkát, és ezzel piacvezető volt a reggeli műsorok területén. A Mokkát nem lehet a Mokka irányából előzni; abban a műfajban a Mokka most is a legjobb.

– A Start „mokkásításával” kapcsolatos találgatások egyik oka nyilván az, hogy mostantól három, egykori mokkás műsorvezető, Kárász Róbert, Vujity Tvrtko és Demcsák Zsuzsa is a Startban dolgozik műsorvezetőként.

– Ez így van, de azt ne felejtsük el, hogy ahogy a televíziós műsorvezetők életében múlnak az évek, mindegyiküknél megfigyelhető egyfajta karakterváltás. Gondoljunk Rónai Egonra. Az ATV-n futott egy Jam című műsor reggel, amit első intézkedéseim egyikeként bezártam. Ezt a műsort Bánó András, Dési János, Mészáros Tamás, Bolgár György és Kuncze Gábor vezette. A Jam megszűnésekor lett Rónai Egon az ATV reggeli műsorának a műsorvezetője; Mészáros Antónia később csatlakozott hozzá. Röhögött az internetes sajtó, hogy a sportriporter, Danubius rádiós Rónai Egon fogja majd a politikai beszélgetéseket csinálni. Aztán mindenkinek leesett az álla, mindenki megnyugodott és a politikai konteók is elhalkultak egy időre, mert kiderült, hogy Egon tökéletesen alkalmas erre a feladatra, sőt jobb nézettséget hozott reggelente, mint a korábbi csapat. Én azt gondolom, hogy sem Demcsák Zsuzsa, sem Kárász Robi, sem Vujity Tvrtko nem szeretné azt a műsort csinálni, amit a TV2-n csináltak. Ők azért jöttek az ATV-hez, mert új kihívásra vágytak, ők már nem szeretnének ugyanazokkal beszélgetni, akikkel tíz éven keresztül a Mokkában beszélgettek.

Az ATV pedig nem az a tévé, ahol nagy irányváltások vannak, azt máshol kell keresni.

– Kálmán Olga távozása mennyire tette a HírTV-t az ATV fő konkurensévé? Kit tekintesz az ATV elsődleges vetélytársának?

– Az M1-et. Picit más a nézőközönségünk, de hozzáteszem, az egyes csatornák nézőtáborai nem különülnek el túlságosan mereven egymástól. Mondok egy példát: a TV2 nézőközönsége valamivel idősebb, mint az RTL-é, ezért amikor a TV2 erősödik, az általában azzal jár, hogy az ATV picit gyengül, mert nekik is és nekünk is egy kicsit idősebb a nézőtáborunk. Ezért is éreztem azt, hogy jó döntés lesz egykori TV2-söket szerződtetni az ATV-hez, mert a két csatorna nézőközönsége között még most is komoly átfedés van.

Tehát nem az a helyzet, hogy ha a TV2 hírszolgáltatása kifordul önmagából, akkor mindenki leválik róluk és átjönnek például hozzánk. A tévénézők körében is létezik márkahűség, egy-egy erős brand mellett nagyon sokáig kitartanak a nézői. Ebből adódik, hogy ha egy-egy csatorna arca átmegy egy másik csatornához, a nézők nem feltétlenül követik.

– Milyennek látnád szívesen a választási kampány végére az ATV-t?

– Azt szeretném, ha az Egyenes beszéd minden korcsoportban rekordokat döntene. Ezen kívül szerintem mi csináljuk a legkorrektebb és legjobb Híradót Magyarországon, és azt szeretném, ha ennek egy kétszámjegyű közönségarányban látnánk az eredményét – ezzel kapcsolatban nagy reményeket fűzök a páros műsorvezetéshez.

Decembertől máig, egy kilenchónapos reformkorszak alatt összeállt egy nagyon erős csapat az ATV-nél. Most még apróbb korrekciókat hajtunk végre. Ezek már nem járnak személyi változásokkal; a műsorok díszleteiben, esetleg kezdési időpontjaiban lehetnek módosulások. De a struktúra alapvetően összeállt, drámai változásokat nem tervezünk és kampány alatt nem is szabad terveznünk. A vasárnap, a reggel és az Egyenes beszéd rendbetétele után az atv.hu megerősítése van napirenden. Egy fiatal csapat veszi kézbe az online-unkat, ott komoly megújulás várható, de a tévé, azt gondolom, egy időre rendben van.

Olvasson tovább: