hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A „teljes”, „demokratikus” „összefogás” blöffje

2017. 09. 28.
A magyar baloldal legújabb bolhacirkuszát szemlélve az ember azon csodálkozik, hogy az utódpárti baloldal hogyan húzta 27 évig a rendszerváltás után. Annak részleteibe, hogy a Botka–Gyurcsány háborúban kinek van „igaza”, méltatlan lenne belemenni, mint ahogy arról is kár szót ejteni, hogy most akkor volt-e az MSZP és a DK közös miniszterelnök-jelöltje néhány hétig (!) titokban (!!) tavaly november-decemberben Lattmann Tamás vagy sem.

A probléma ennél sokkal alapvetőbb. Az elvben egyaránt „összefogáspárti” MSZP és DK – és e pártok összes vezetője Botka Lászlótól Gyurcsány Ferencig – abból indul ki, hogy az ellenzék 2018-as esélyeinek kulcskérdése, hogy egy ellenzéki, azaz az úgynevezett demokratikus pártokhoz tartozó, értsd baloldali jelölt álljon szemben a Fidesz jelöltjével minden választókörzetben. Ha jól értjük Lattmann Tamás ATV-ben elmondott szavait, ez volt az őt „támogató” pártok kiindulópontja tavaly novemberben (bár az MSZP vezetői szerint Lattmann nem volt egy pillanatig sem pártjuk miniszterelnök-jelöltje), és Botka László is ezt a minimum­követelményt támasztotta a hétfői, az ellenzéki pártoknak címzett ajánlatának elővezetésekor.

Az olyan apróságokkal, mint hogy az LMP és a Momentum elzárkózásával eleve kizárt, hogy egyetlen „demokratikus” jelölt lépjen sorompóba jövő tavasszal, nem is foglalkoznánk. Ennél nagyobb probléma, hogy a baloldali pártok vezetői már a kiindulópontnál félrevezették saját támogatóikat, amikor úgy tettek, mintha Magyarországon ma csak baloldali ellenzéki erők lennének. Vajon azt hiszik, hogy a poten­ciális támogatóik nem veszik észre, hogy létezik a Jobbik nevű párt, sőt nemcsak hogy létezik, de konkrétan – ha hihetünk a közvélemény-kutatásoknak – a legnagyobb ellenzéki erő: a Medián­nál közel kétszer akkora támoga­tottsággal, mint az MSZP?

Ide kattintva egy 3 perc alatt kitölthető online kérdőívvel Ön is részt vehet a Hetek megújulásában!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!