Kereső toggle

A „teljes”, „demokratikus” „összefogás” blöffje

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A magyar baloldal legújabb bolhacirkuszát szemlélve az ember azon csodálkozik, hogy az utódpárti baloldal hogyan húzta 27 évig a rendszerváltás után. Annak részleteibe, hogy a Botka–Gyurcsány háborúban kinek van „igaza”, méltatlan lenne belemenni, mint ahogy arról is kár szót ejteni, hogy most akkor volt-e az MSZP és a DK közös miniszterelnök-jelöltje néhány hétig (!) titokban (!!) tavaly november-decemberben Lattmann Tamás vagy sem.

A probléma ennél sokkal alapvetőbb. Az elvben egyaránt „összefogáspárti” MSZP és DK – és e pártok összes vezetője Botka Lászlótól Gyurcsány Ferencig – abból indul ki, hogy az ellenzék 2018-as esélyeinek kulcskérdése, hogy egy ellenzéki, azaz az úgynevezett demokratikus pártokhoz tartozó, értsd baloldali jelölt álljon szemben a Fidesz jelöltjével minden választókörzetben. Ha jól értjük Lattmann Tamás ATV-ben elmondott szavait, ez volt az őt „támogató” pártok kiindulópontja tavaly novemberben (bár az MSZP vezetői szerint Lattmann nem volt egy pillanatig sem pártjuk miniszterelnök-jelöltje), és Botka László is ezt a minimumkövetelményt támasztotta a hétfői, az ellenzéki pártoknak címzett ajánlatának elővezetésekor.

Az olyan apróságokkal, mint hogy az LMP és a Momentum elzárkózásával eleve kizárt, hogy egyetlen „demokratikus” jelölt lépjen sorompóba jövő tavasszal, nem is foglalkoznánk. Ennél nagyobb probléma, hogy a baloldali pártok vezetői már a kiindulópontnál félrevezették saját támogatóikat, amikor úgy tettek, mintha Magyarországon ma csak baloldali ellenzéki erők lennének. Vajon azt hiszik, hogy a potenciális támogatóik nem veszik észre, hogy létezik a Jobbik nevű párt, sőt nemcsak hogy létezik, de konkrétan – ha hihetünk a közvélemény-kutatásoknak – a legnagyobb ellenzéki erő: a Mediánnál közel kétszer akkora támogatottsággal, mint az MSZP?

Ide kattintva egy 3 perc alatt kitölthető online kérdőívvel Ön is részt vehet a Hetek megújulásában!

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: