Kereső toggle

Kitört a nagy nyugdíjasháború

Célba vette a szépkorú szavazókat a választási kampány

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Már hónapok óta rebesgetik a legnagyobb parlamenti pártok, hogy az áprilisi szavazásig tartó időszak „brutális” politikai háborúval fog telni. A közéleti kardcsörtetés legújabb fejezetében a 3 millió főből álló nyugdíjas korosztályt célozza a kíméletlen kampány, a rendkívül aktív tapasztalt bázis támogatása nélkül ugyanis lehetetlen választást nyerni.

Nagyon is fontos törésvonal rajzolódik ki az elmúlt napok nyugdíjasokkal kapcsolatos Fidesz–Jobbik vitájából, amibe az egyszer már bevezetett, majd 2009-ben visszavont 13. havi nyugdíj ötletének újbóli bedobásával a saját belharcai miatt pánikoló MSZP is beszállt. A Jobbik nyugdíjasellenes rohama a jelek szerint egyáltalán nem elszólás és nem véletlen, ahogy a Fidesz beleállása a vitába sem az – az egyes pártok szavazótáborának összetétele magyarázatot adhat arra, mi történik. Frontnyitás Vona Gábor július végén a Facebookon közzétett bejegyzésében fejezte ki megdöbbenését amiatt, hogy a közelmúltban több olyan eset is történt, amikor az idősebb generáció tagjai vállalhatatlan hangnemben és hevülettel fejezték ki nemtetszésüket a más politikai nézeteket vallók felé.

Vona Gábor vitára hívta Orbán Viktort nyugdíjas - ügyben.
A Jobbik elnöke persze ezt jóval nyersebb formában tette szóvá, szerinte a „viktoriánus nyugdíjasokon eluralkodott a lincshangulat”, amikor a miniszterelnök tusnádfürdői beszéde alatt egy „szerencsétlen szandis papa sunyin” megtaposott egy földön fekvő nőt. Vona felidézte azt is, hogy egy utcai fórumon több Fidesz-szavazó beszólogatott, „szemeikben gyűlölet lobogott, a szájukból pedig a szennyvíz folyt”. A jobbikos pártvezér szerint a kormány felelőssége, hogy felhergeli a nyugdíjasokat, akik a nemzeti ünnepeken rendszerint „vért akarnak ontani remegő kezeikkel, ordibálnak trágárul és hörgik fel a 20. század minden traumáját”. A bejegyzést ezerszámra kommentelték és osztották meg az emberek, nagy felháborodást váltott ki nemcsak a Fidesz– KDNP, de több nyugdíjas szervezet körében is.

Az elmúlt két hétben egymás után szólaltak fel a kormánypárti politikusok bocsánatkérést követelve. Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője szerint tűrhetetlen Vona „gúnyolódása”, Hidvéghy Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója pedig úgy fogalmazott: a Jobbik elnöke belegázolt 3 millió nyugdíjas becsületébe. Hasonlóan tiltakozását fejezte ki Soltész Miklós, a KDNP alelnöke, Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, de még azok is, akik ellátogattak az ellenzéki pártelnök miskolci fórumára.

Vona igyekezett tisztázni, hogy nem a szépkorú társadalmat kívánta sértegetni, hanem fel akarta hívni arra a figyelmet, hogy a kormánypártok gyűlölködéssel igyekeznek egymás ellen uszítani az idősebb szavazókat. A magyarázkodás részeként a Jobbik elnöke meg is osztott egy riportot azzal a bácsival, aki miatt az eredeti bejegyzést írta. Az orbán-szimpatizáns házaspár a videóban Vona halálát kívánja, mivel az „nem ember”, hanem egy „patkány féreg”.

Sok idősebb ember ennek ellenére is úgy érzi, dehonesztáló rájuk nézve, hogy az ellenzéki politikus szerint a nyugdíjas szavazótábor könnyen megvezethető és befolyásolható. A Jobbiknak mindenesetre alkalmat adott az újabb „botrány” arra, hogy minden platformon ismertetni tudják programjukat, mellyel alaposan átalakítanák a nyugdíjrendszert. többek között lehetővé tennék a férfiak számára is, hogy 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonuljanak, valamint differenciált nyugdíjemeléssel korrigálnák az igazságtalan egyenlőtlenségeket a juttatások terén.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: