Kereső toggle

Elcsúszhat-e még a Fidesz 2018-ig?

A „fekete hattyú”és az „ezüstgolyó”

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A mai közéletben nem létezik a mindent megoldó „ezüstgolyó”, jöhet viszont egy olyan ügy, a „fekete hattyú”, melyről majd utólag tudjuk meg, hogy fordulópontot jelentett – derül ki a Pulai Andrással készített interjúnkból, amiben a kormányváltás realitásáról, a marakodó baloldalról, a megingathatatlannak tűnő kormánypártról és a kétmillió aktív, de bizonytalan szavazóról is beszélgettünk.

A Hetek nemrégiben arról írt, hogy bár a Jobbik még mindig nagy lemaradásban van a közvélemény-kutatásokban a Fideszhez képest, a pártban mégis bíznak a választási sikerben. Mégpedig azért, mert a saját méréseik szerint lényegesen kevésbé elutasítottak, mint a Fidesz, másrészt a Fidesz- szavazók másodlagos preferenciája a Jobbik. Ha tehát – érvelnek – valamilyen váratlan fordulat miatt tömegek veszítenék el bizalmukat a Fideszben, a Jobbik akár meg is nyerhetné a választást. A fenti teória realitásáról, illetve egyes elemeinek valóságtartalmáról kérdeztük Pulai András politikai elemzőt, a Publicus Intézet igazgatóját.

Pulai emlékeztetett: egy két hónappal ezelőtti felmérés szerint az MSZP és a Jobbik elutasítottsága egyaránt 15-16 százalékos, miközben a Fidesz a legelutasítottabb. Az igaz, hogy a Fidesz-szavazók másodlagos preferenciája a Jobbik. Azonban ha a Fidesz népszerűsége valamiért megzuhanna – aminek most nem látszik oka –, a kormánypárttól elpártoló szavazók nem mennének automatikusan a Jobbikhoz: a legerősebbnek látszó pártot választanák, és ez nem feltétlenül a Jobbik (a Publicusnál például most az MSZP, de más intézetek már a Jobbik második helyét mérik, a Nézőpont és a Tárki egészen komoly különbséggel – a szerk.).

Pulai András a pártok tartalékairól is beszélt: a négymillió bizonytalan szavazó közül nagyjából kétmillió nem fog részt venni a választáson. Ugyanakkor van kétmillió aktív, de bizonytalan szavazó. Ezek kétharmada kormányváltást akar, és ennek a tömegnek a háromnegyede baloldali érzelmű. Ez tehát azt jelenti, hogy a baloldalnak van még nagyjából 1,1 millió potenciális szavazója.

Ők azonban csak akkor szavaznának baloldali pártra, ha az győztesnek tűnik. Ez azért van így, mert az emberek többsége nem szeret eleve vesztes pártra szavazni. Tehát az, hogy az 1,1 millió aktív, kormányváltást akaró szavazóból mennyien fognak a Jobbikra, és mennyien a baloldalra szavazni, nagyban függ az érintett pártok állapotától, hitelességétől. 

Logikus kérdés, hogy lehet-e a kormányváltást akaró baloldali szavazók menekülőútja a Jobbik. Ezzel kapcsolatban Pulai emlékeztetett: a Jobbik néppártosodása egyelőre nem tűnik siker-történetnek. Miközben a radikálisabb szavazók elpártoltak, a Jobbik 10-12 százaléknyi szavazójának csak a fele elkötelezett jobbikos, a másik fele erősen ingadozik.

Ugyanakkor a kormányváltást nem akaró, aktív, bizonytalan 600 ezer szavazó a Fidesz tartaléka, ezeknek az embe-reknek nincs oka más pártot támogatni, már csak azért sem, mert a Fidesz politikájában nincs változás, nincs vezetői válság, a párton belül sincsenek olyan szintű viták, mint például az MSZP-ben.

A szocialistáknál zajló belháború éppen az előbb említett 1,1 milliós tartalék tükrében nevezhető luxusnak, vagy keményebben fogalmazva őrültségnek, hiszen ahelyett, hogy a „tálcán kínálkozó” szavazókkal foglalkoznának, a párt egyes vezetői egymást amortizálják.

A Fidesz esetleges megrendüléséről Pulai azt mondta:  az angolban van egy kifejezés, az úgynevezett „silver bullet”, vagyis ezüstgolyó-elmélet. Nehéz magyarra fordítani, de nagyjából arra utal, hogy az „ezüstgolyó” egy olyan ügy, egy személy, egy esemény vagy fordulat, ami egyszerre minden problémát megold. „Ilyen a politikában nincs, én legalábbis nem látok ilyet” – szögezte le az elemző. Másrészt, ha lenne is ilyen – pletykálnak arról, hogy Simicska Lajos rendelkezhet valamiféle megrendítő erejűnek vélt dokumentummal; Gyurcsány Ferenc Orbán Viktor állítólagos svájci bankszámlájának ügyét lebegteti hónapok óta –, tehát ha lenne is ilyen, az sem biztos, hogy megingatná a legelkötelezettebb másfél millió Fidesz-szavazót.  

Pulai végül arról beszélt lapunknak, hogy mindezek ellenére mégsem teljesen lefutott a 2018-as választás. A politológiában van egy másik fontos kifejezés is, a „fekete hattyú”: ez egy olyan eseményt jelöl, amiről csak utólag derül ki, hogy fordulópontot jelentett. Ilyen volt például a netadó bejelentése: kezdetben nem látszott, hogy mekkora felháborodást fog kiváltani, utólag azonban elmondható, hogy annak hatására veszített egymillió szavazót a Fidesz. Egy ilyen ügy bármikor előjöhet – tette hozzá Pulai András.

Olvasson tovább: