Kereső toggle

Új szélsőjobbos mozgalom indul

Sárkány ellen sárkányfű?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A korábbi példák alapján nem sok vizet zavar majd a szombaton alakuló szélsőjobboldali mozgalom, a kormánypártnak azonban a Jobbik minimális mértékű gyengítése is jól jöhet. Mégpedig azért, mert a tetemes Fidesz-előny ellenére is van bizonyos realitása a 2018-as hatalomváltásnak.

„Zászlót bont a szélsőjobb” – az utóbbi minősítésre sok esetben érzékenyen reagáló szélsőjobboldali szervezetekkel szemben a hétvégén megalakuló új mozgalom egyik sajátossága, hogy önmagát nevezi szélsőjobboldalinak a zászlóbontásra invitáló meghívóban. A résztvevők, illetve az alapítók névsorát olvasva még enyhe is az önmeghatározás, hiszen a saját magát nemzeti szocialistának nevező Betyársereg vezetője, Tyirityán Zsolt, vagy az izraeli politikusok bábuját akasztó Orosz Mihály Zoltán a náci, illetve az antiszemita jelzőket is kiérdemelné. A jelzőknél azonban érdekesebb, hogy mit akarnak. Feltehetően érzékelik a közvélekedést, miszerint kormányzati hátszéllel a Jobbik gyengítése érdekében akcióznak, legalábbis erre utal, hogy legfrissebb nyilatkozatukban azt írják:  „A közös felelősség révén leszögezzük, hogy e politikai kezdeményezés se nem mintegy direkt a Jobbik ellen formálódó protestszerveződés igénye, se nem az említett párt egykori profilját újjáélesztő formáció szándéka. Mi egy új és friss kezdeményezést helyezünk kilátásba, amelynek tervezésében egyaránt megtalálhatóak már tapasztalt politikai szereplők és a legújabb generáció jobboldali képviselői.”

Az alakuló gyűlésre szombaton kerül sor Vecsésen, a már említett ismert szereplők mellett a harmadik kezdeményező egy bizonyos László Balázs, az Identitesz nevű szervezet elnöke. Az Identitesz, vagyis az Identitárius Egyetemisták Szövetsége a zászlójuk alapján nyilasszimpatizáns szervezet, vezetőjük politológia szakos egyetemista. Eddig nem sok nyomot hagytak a közéletben, a kormánypárti sajtó ennek ellenére több terjedelmes interjút is közölt Lászlóval.

Az összefogás révén létrejövő mozgalom a „Rend és az Igazságosság nevében” kíván a nyilvánosság elé lépni, és valószínűsíthető, hogy a tavaszi választás előtt párttá alakul. Ha így lesz, az némiképp a 2013-ben alakult Magyar Hajnal emlékét fogja felidézni, ugyanis azt a pártot is egykori jobbikosok – Bíber József és Kisgergely András – alapították, nem titkoltan a Jobbikból kiábrándult szavazók megszólítására. Kisgergely végül 0,7 százalékos eredménnyel végzett a választáson, a Magyar Hajnal kifejezésre pedig ma már egy ilyen nevű énekstúdió videóit dobja a gép – az akkori ellen-Jobbik tehát nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Hogy mit tud majd a Tyirityán-Orosz-László vezette legújabb formáció, az a jövő zenéje, a Jobbikban azonban nem tartanak tőle. Mirkóczki Ádám szóvivő annyit mondott megkeresésünkre, hogy a Jobbiknak nincs hivatalos álláspontja, mert nem foglalkoznak a kérdéssel, ők ugyanis a Fidesz legyőzésére koncentrálnak.

Egy névtelenséget kérő másik forrásunk azt mondta, hogy a középre igyekvő Jobbiknak még kedvező is lehet, ha Tyirityánék elszipkázzák tőlük a „hülyéket”. Azt azonban minden jobbikos forrásunk elismerte, hogy az új szélsőjobboldali formáció megalapításának és támogatásának egyik nyilvánvaló célja a Jobbik gyengítése, ami akkor is hasznos, ha csak egy százalékot visz el Vona Gáboréktól.

Kérdés persze – akár eszköz a kormánypártok kezében az új mozgalom, akár nem –, hogy miért támadja a Fidesz meglehetősen vehemensen a Jobbikot (plakáttörvény, „csicskapártozás”, a Jobbik korábbi, védhetetlen ügyeinek felmelegítése), miközben minden közvélemény-kutatónál toronymagasan vezet.

Két adat is létezik, ami azt mutatja, hogy nem lefutott a 2018-as választás: a Jobbik 2010-ben a legelutasítottabb párt volt, mostanra a legkevésbé elutasított párttá nőtte ki magát (nem számítva az egyszázalékos pártokat és a bejutás küszöbén billegő LMP-t). Másrészt a Fidesz-szavazók másodlagos preferenciája a Jobbik, ami azt jelenti, hogy ha valamiért elpártolnának kedvencüktől, a Jobbikra szavaznának a Fidesz helyett. A közhangulat pedig hamar megváltozhat, jó példa erre a netadó, aminek a belengetése tízezreket vitt utcára a kormány ellen, mígnem utóbbi meghátrált. A hírek szerint a kormány számos hangulatjavító intézkedésre készül az elkövetkezendő hónapokban, és erre van is fedezet – nem kis részben a „megállítandó Brüsszelnek” hála –, azonban sokan számítanak Simicska Lajos színre lépésére is: az egykori Fidesz-háttérember és már-már háttérkormányfő állítólag mindent Orbán Viktor megbuktatására tett fel, ráadásul, ha van valaki, aki ismeri a kormánypárt belső ügyeit, az ő. (Amikor a Fidesz a napokban azzal támadta meg a Jobbikot, hogy a piaci ár töredékéért hirdethet Simicska plakáthelyein, hamar napvilágra jöttek a 2010-es adatok, melyek szerint a Fidesz ennél is kedvezőbben, egymilliárd forint listaár helyett 23 millióért kapta ugyanezeket a plakátokat Simicskától.) Sokan tehát arra számítanak, hogy az oligarcha a megfelelő időben megrendítőnek vélt ütést visz be a miniszterelnöknek, a Jobbik pedig belép az addig vezető Fidesz helyére. 2014 telén egy jobbikos politikus a Hetek munkatársának informálisan elismerte, hogy a Jobbikban nem tartják reálisnak a Fidesz 2018-as leváltását (noha a párt lépten-nyomon ezt kommunikálta). Ugyanez a politikus most azt állítja, a megváltozott helyzetben – G-nap, Simicska beállása a Jobbik mögé – már valóban hisznek a 2018-as győzelemben.

Olvasson tovább: