Kereső toggle

Új szélsőjobbos mozgalom indul

Sárkány ellen sárkányfű?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A korábbi példák alapján nem sok vizet zavar majd a szombaton alakuló szélsőjobboldali mozgalom, a kormánypártnak azonban a Jobbik minimális mértékű gyengítése is jól jöhet. Mégpedig azért, mert a tetemes Fidesz-előny ellenére is van bizonyos realitása a 2018-as hatalomváltásnak.

„Zászlót bont a szélsőjobb” – az utóbbi minősítésre sok esetben érzékenyen reagáló szélsőjobboldali szervezetekkel szemben a hétvégén megalakuló új mozgalom egyik sajátossága, hogy önmagát nevezi szélsőjobboldalinak a zászlóbontásra invitáló meghívóban. A résztvevők, illetve az alapítók névsorát olvasva még enyhe is az önmeghatározás, hiszen a saját magát nemzeti szocialistának nevező Betyársereg vezetője, Tyirityán Zsolt, vagy az izraeli politikusok bábuját akasztó Orosz Mihály Zoltán a náci, illetve az antiszemita jelzőket is kiérdemelné. A jelzőknél azonban érdekesebb, hogy mit akarnak. Feltehetően érzékelik a közvélekedést, miszerint kormányzati hátszéllel a Jobbik gyengítése érdekében akcióznak, legalábbis erre utal, hogy legfrissebb nyilatkozatukban azt írják:  „A közös felelősség révén leszögezzük, hogy e politikai kezdeményezés se nem mintegy direkt a Jobbik ellen formálódó protestszerveződés igénye, se nem az említett párt egykori profilját újjáélesztő formáció szándéka. Mi egy új és friss kezdeményezést helyezünk kilátásba, amelynek tervezésében egyaránt megtalálhatóak már tapasztalt politikai szereplők és a legújabb generáció jobboldali képviselői.”

Az alakuló gyűlésre szombaton kerül sor Vecsésen, a már említett ismert szereplők mellett a harmadik kezdeményező egy bizonyos László Balázs, az Identitesz nevű szervezet elnöke. Az Identitesz, vagyis az Identitárius Egyetemisták Szövetsége a zászlójuk alapján nyilasszimpatizáns szervezet, vezetőjük politológia szakos egyetemista. Eddig nem sok nyomot hagytak a közéletben, a kormánypárti sajtó ennek ellenére több terjedelmes interjút is közölt Lászlóval.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Olvasson tovább: