hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mostanában olyan bizonytalan vagyok, vagy mégsem?
Kapunyitási pánik a huszonéves fiataloknál

2017. 08. 13.
A huszonévesek generációját általában a gondtalanság, vidámság és határtalan szórakozás légkörével kapcsolják össze. Hiszen milyen problémája lehet egy ereje teljében lévő, tanult, szép jövő elé néző fiatalnak, akinek még nem nyomják a vállát a felnőttkorral járó felelősségek súlyos terhei? Egyre több akadémikus úgy véli, a mai húsz és harminc év közötti korosztály erőpróbái jóval meghaladják az elő­ző évszázadokban jellemző kihívásokat. A kétezres évek végén meg is született a „kapunyitási pánik” kifejezés, mely az egyetemi éveiket maguk mögött hagyó pálya­kezdő fiatalok sajátos krízisét jelöli.

A kapunyitási pánik eredeti angol kifejezése (quarter life crisis) arra utal, hogy ez a krízis jellemzően huszonöt éves kor körül alakulhat ki – és harmincéves korra teszik a lecsengését. Kezdetben a fiatal felnőttek megrekedtnek érzik az életüket, nem látják tisztán a következő lépést a karrierjük kivitelezésében, zavarodottság és bizonytalanság jellemzi az életérzésüket. Ennek fő oka az oktatási rendszer elhagyása, ami eddig jól meghatározott keretek között kínált előrehaladást a szakmai életükben, a tanulást és a szorgalmat jó jegyek jutalmazták, biztosítva volt a folyamatos fejlődés. Ez a folyamatosság a diploma megszerzését követően megtörik, újfajta kihívásokkal kell szembenézni. A kapunyitási pánik legfőbb jellemzői az erős bizonytalanság, csalódottság és magány érzése, valamint a depresszió.

A depressziókutatással foglalkozó Dr. Charles Nemeroff pszichiáter szerint az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a klinikai depresszióban szenvedők átlagéletkora: amíg harminc évvel ezelőtt egy átlagos személynél a késő negyvenes, illetve kora ötvenes éveiben léptek fel depressziós tünetek, addig ez az életkor ma a húszas évekre tehető. Az Egyesült Államokban a súlyos depressziós zavar fellépésének átlagéletkora ma 24 év, a betegség leginkább a 25–44 éves korosztályra jellemző, majd jelentősen csökken az aránya a 65 év fölöttiek között. Nemeroff professzor a depresszió ilyen korai kialakulásának fő okaként az úgynevezett „0–24 társadalmat” jelöli meg. Az egzisztenciális bizonytalanság, valamint a hagyományos családi struktúra szétesése nem biztosít többé támogatást a fiataloknak, akik egyedül képtelenek szembenézni a kihívásaikkal, miközben nincsenek felkészülve az őket érő stressz mennyiségére.

Kérdőjelek mindenütt

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!