Kereső toggle

Isten hozta, miniszterelnök úr!

Csúcstalálkozóval erősítik a magyar–izraeli kapcsolatot

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Július 18-án történelmi látogatásra érkezik Magyarországra Izrael miniszterelnöke. Benjamin Netanjahu személyében első ízben látogat Budapestre hivatalban lévő izraeli miniszterelnök; ráadásul Orbán Viktor magyar miniszterelnök a kétoldalú tárgyalás mellett összehozta a visegrádi négyek és Izrael kormányfőinek találkozóját is.

A látogatásra nem akármilyen időpontban kerül sor: a (szintén Netanjahu által vezetett) jeruzsálemi külügyminisztérium vasárnap vonta vissza a budapesti izraeli nagykövetnek a magyar kormány Soros-ellenes plakátkampányát bíráló nyilatkozatát. Egészen pontosan egy olyan résszel egészítette ki a külügyi tárca a nagykövet közleményét, amely élesen bírálta Sorosnak az Izrael legitimitását, illetve a szabadon választott izraeli kormányzat stabilitását aláásni igyekvő törekvéseit.

Amint arról a DC Leaks-iratok tavalyi nyilvánosságra kerülése óta tudhatunk (erről itthon májusban a Szombat, a héten pedig az atv.hu írt részletesen), a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok dollármilliókat áldoztak az Izraelt a nemzetközi közösség előtt delegitimálni igyekvő, a zsidó államot háborús bűnökkel, illetve apartheidpolitikával megvádoló NGO-k támogatására. Olyan NGO-król beszélünk, amelyeket a jemeni és szíriai pokol borzalmai helyett az elmúlt években is Izrael gázai terrorellenes fellépése, vagy a dzseníni menekülttáborban a Soros-pénzből is támogatott NGO szerint lemészárolt palesztinok sorsa érdekelt – az utóbbi esetről kiderült, hogy az elejétől a végéig hazugság volt. Nemigen csodálható tehát, hogy az izraeli kormány nem lett a hazai ellenzék partnere a magyar kormány Soros-ellenes (egyébként épp véget érő) kampányának bírálatában.

Izrael magyar barátai azonban elsősorban annak örülhetnek, hogy a kommunista diktatúra anticionista politikája, majd a két állam rendszerváltást követő hullámzó kapcsolatai után (amelyet a kilencvenes években a MIÉP, majd a kétezres évek elején a Jobbik igyekezett minden erővel aláásni) a magyar–izraeli kapcsolatok ma jobbak, mint a zsidó állam megalakulása óta bármikor.

Politikus születik

A miniszterelnöki látogatás azonban nem csupán az időzítése miatt különleges, még csak nem is mindössze azért, mert hivatalban lévő izraeli miniszterelnök még soha nem járt hazánkban, hanem a vendég személye miatt is. Netanjahu ugyanis már ma is Izrael második leghosszabb ideig hivatalban lévő kormányfője az államalapító miniszterelnök Ben-Gurion után, egyben az izraeli politika nagy visszatérője is – legalább akkora politikai túlélő, mint budapesti vendéglátója, Orbán Viktor –; mindketten néhány évnyi miniszterelnökség után szorultak hosszú időre ellenzékbe (Netanjahu 1999-ben, Orbán 2002-ben), majd mindketten hazájuk politikai életének jobboldalát integrálva tértek vissza a hatalomba (2009-ben, illetve 2010-ben).

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Olvasson tovább: