Kereső toggle

Véget ért a Családok Világkongesszusa

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A természetes család iránti elköteleződést tartalmazó zárónyilatkozattal ért véget Budapesten a Családok XI. Világkongresszusa.

Pacsay-Tomassich Orsolya, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára – Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár nevében elmondott – záróbeszédében úgy fogalmazott, az előadások bebizonyították, hogy a világkongresszus tagjai nincsenek egyedül a családról vallott gondolataikkal és nincsenek egyedül abban a harcban sem, amit a családokért folytatnak.

A magyar kormány elköteleződése a családok iránt egyértelmű, bizonyítja ezt, hogy jelenleg a GDP 4,6 százalékát fordítják családtámogatásra, de ez az arány a jövőben tovább nő majd – tette hozzá.

Brian Brown, a Családok Világkongresszusának (World Congress of Families) elnöke arról beszélt, hogy a kongresszus lezárása nem a vége, hanem a kezdete valaminek, ugyanis a lehetőségek korába lépnek most át. Véleménye szerint az emberek túl sokat beszélnek arról, mi nem megy jól, de fontos megnézni azt is, mit lehet tenni annak érdekében, hogy a családok legyenek a közösségek és nemzetek központjai. Arra kérte a résztvevőket, hogy amikor visszatérnek országaikba, ne felejtsék el, amit hallottak, vegyék észre a lehetőségeket, és emlékezzenek arra, hogy van a világon olyan kormány, amely támogatja a családokat.

A rendezvény végén a résztvevők közfelkiáltással elfogadták a kongresszus zárónyilatkozatát, amelyben egyebek között szerepel, hogy a család természetes és alapvető egysége a társadalomnak, része a teremtett világnak, valódi erőforrása a szabadságnak, és az eredményes demokrácia alapja. A természetes család a házasság kötelékével kezdődik, amely egy férfi és egy nő életre szóló szövetsége annak érdekében, hogy gyerekeik szülessenek.

A család minden politikai párt felett áll, ezért megérdemli minden kormány védelmét. A nyilatkozatban végül arra hívták fel az embereket, népeket és nemzeteket, hogy kössenek szövetséget egymással a családok érdekében.

Mint azt előző heti számunkban megírtuk, a múlt szerdán több ezren táncoltak a Hősök terén a családokért. „Az idei projekt fókuszában a korunkban nagy támadásnak kitett természetes családmodell védelme áll. Célunk, hogy a világ minél több pontján felszólaljunk e nemes cél érdekében, minél kreatívabb és látványosabb módon, ezzel is hatást gyakorolva a világra” – fogalmazott az UptoFaith alapítója, Pajor Tamás.

Éles támadások a Családok Világkongresszusa ellen

Ellenkonferenciát rendezett a CEU a Családok Budapesti Világtalálkozója után – írta a PestiSrácok.hu. A portál szerint a rendezvény központi, mondhatni egyetlen üzenete az volt, hogy a hagyományos apa–anya–gyerek családmodell idejétmúlt és unalmas. A Pesti-Srácok.hu munkatársát nem engedték be a liberális konferenciára, ám a portál egy másik munkatársa bejutott a rendezvényre. A konferenciára a PestiSrácok.hu is regisztrált, de a CEU feketelistára tette a portált arra hivatkozva, hogy az esemény résztvevői a CEU-közösség tagjai és meghívott vendégek.

A portál beszámolója szerint az eseményen természetesen téma volt a Családok Budapesti Világtalálkozója, amely éles bírálatok tárgya volt. Emellett szóba kerültek a klasszikus családmodellel szembeni alternatívák, a nemek jogai, a kirekesztettek, továbbá a migránscsaládok problémái, miközben valamiféle egzotikus populációként beszéltek a hagyományos férfi-női szerepekre épülő családban élőkről.

Volt előadó, aki furcsállta, hogy a Családok Világkongresszusán az volt az uralkodó vélemény: a népességfogyást nem a migráció, hanem a nagycsaládok oldhatják meg – a PestiSracok.hu beszámolója szerint ezen az ötleten nagyokat kuncogtak a résztvevők.

A CEU-n megrendezett ellenkonferencián a Budapest Pride egyik szervezője úgy vélekedett: a férfi–nő házasság, illetve az abból született gyermekek kormányzati preferálása tulajdonképpen más társadalmi csoportokra nézve kirekesztő, ahogy az is, hogy a kormány kizárólag a „heteronormatív” családmodellt fogadja el normálisnak. Szerinte a legnagyobb probléma jelenleg a transzfóbia, nem pedig a vízhiány, a háborúk, a globális felmelegedés, vagy a betegségek. A budapesti melegfelvonulás szervezője szerint teljesen nonszensz a férfi és a nő közötti házasság – írta a PestiSrácok.hu.

A Demokratikus Koalíció is fontosnak tartotta, hogy nekimenjen a Családok Világkongresszusának. A párt LMBTQ Munkacsoportjának vezetője, Sebián-Petrovszki László szerint „az Orbán-kormány meghívására idén Budapesten találkoztak a Családok Világkongresszusa nevű rendezvény keretében a világ homofóbjai, abortuszellenesei és mindazok, akik a család fogalmát tekintve az 1900-as évek elején rekedtek”. (A DK szerint tehát az egy férfi és egy nő közötti házasságon alapuló család fogalma visszarepít minket egy évszázaddal.)

A Demokratikus Koalíció úgy látja: a Családok Világkongresszusának résztvevői között „szép számmal találunk olyanokat, akik szerint csak egy nő és egy férfi alkothatnak családot, a gyermekeknek pedig lehetőleg népviseletben kell a természetben fakardozniuk Bibliával a hónuk alatt, különben nem is beszélhetünk családról”.

A Gyurcsány Ferenc által alapított és vezetett Demokratikus Koalíció úgy véli: „a Fidesz azokat gyűjtötte Budapestre, akik kirekesztésre használják a család fogalmát”. A DK szerint „nem múltszázadbeli, homofób és abortuszellenes ideológiákat kell zengeni a család védelmében, hanem minél több minőségi időt tölteni a szeretteinkkel – akárhányan és akármilyen formában is élünk egy háztartásban”.

Olvasson tovább: