Kereső toggle

Minden baba érkezése egy csoda, ha segítünk neki megszületni

A Várva Várt gálaest

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Jótékonysági gálaestet szervez 2017. június 16-án – az EMMI támogatásával – a Várva Várt Alapítvány. A gálaest célja a krízishelyzetbe kerülő babák és szüleik támogatása, illetve az örökbefogadás népszerűsítése.  Az est háziasszonyát, Pataki Zitát kérdeztük – akit az ország leginkább az RTL Klub meteorológia hírszerkesztőjeként, illetve rádiós műsorvezetőként ismer –, honnan is fúj a szél, miért vállalta el a gálaest házigazda szerepét?

– Van valamilyen személyes kötődésed az örökbefogadás témájához?

– Nagyon örültem a felkérésnek, hiszen akármilyen meglepő, 1996–1999-ig az örökbefogadás területén dolgoztam. Bár az emberek leginkább a kereskedelmi televíziózásból ismernek, valójában mindig volt egy civil szakmám. Amikor történetesen 1996-ban elvégeztem a tanárképzőt, egyszerűen nem volt magyar szakos tanári státusz, meghirdettek viszont egy pedagógusi állást az akkori Pest megyei gyermekvédelmi intézetnél. Jelentkeztem, és legnagyobb meglepetésemre – mert erre tényleg nem készültem – az örökbefogadás területén találtam magam, ahol a főnököm ráadásul be is iskolázott. Így aztán elvégeztem az Államigazgatási Főiskolát, amely a gyermekvédelem alapja.

– Akkor igazán nem unatkoztál! Hogy érezted magad ezen a számodra teljesen új területen?

– Egész lényemmel azt éreztem, nagyon-nagyon jó helyen vagyok, hogy örökbefogadást intézek. A munkám során egyrészt olyan gyerekeket kellett megismernem, akik már örökbe adhatóak, illetve állami gondozottak voltak. Másrészt fogadnom kellett azokat a szülőket, akik szerettek volna gyermeket örökbe fogadni. Az első interjút én készítettem velük. Elmondtam nekik, mi ennek az útja, én küldtem el őket környezettanulmányra, beszéltem a pszichológus kollégámmal, elküldtem őket egy beszélgetésre, és  aztán az összes irat hozzám került vissza. Végül én értesíthettem az örökbefogadásra váró szülőket, hogy „vár rájuk” egy gyermek, azaz a jó hír hozója is én voltam.

– A későbbi jogi tanulmányaid is a gyermekvédelemhez kapcsolódtak még?

– A szakdolgozatomat például a csecsemőgyilkosságokról írtam. Nagyon érdekelt ez a terület, és mivel gyermekvédelemben dolgoztam, nyilván ebből adódott, hogy ezt a témát választottam.  A sors érdekessége egyébként, hogy amikor a jogi egyetemen elkezdtem tanulni, a csecsemőgyilkosság még privilegizált esetnek számított. Ez azt jelentette, hogy akkoriban még felmentették az anyát speciális pszichikai állapotra hivatkozva. De tanulmányaim közben változott a törvény, és a privilegizált esetből áttették alapesetbe, sőt a BTK súlyosbító körülményként vette 14 év alatti gyermek megölését. Tehát két fokot súlyosbodott ugyanannak a tettnek a jogi megítélése. Én arra voltam kíváncsi a szakdolgozatomban, hogy adott esetben ugyanaz a bíró hogyan éli meg, hogy egy anyát korábban felmentett, majd jön egy törvényi módosítás, és ezután ugyanolyan tettért börtönre kell ítélnie egy másik elkövetőt. 

– Mi derült ki a kutatásodból?

– Nagyon sok interjút készítettem, de egy biztos: a bírói ítélettől függetlenül annak a nőnek az élete, aki ilyen tettet elkövetett, mondhatni örökre megváltozott. Ezért támogatom azt, hogy segíteni kell a bajba jutott nőkön, és bizony ott van erre az a 8-9 hónap, amíg a család vagy egy civil szervezet ténylegesen segítséget tud még nyújtani, hogy ne történjen katasztrófa. Meggyőződésem, hogy nagyon fontos szerepük van ezen a területen a civil szervezeteknek, hogy egy kétségbeesett helyzetben lévő nő ne jusson el a léleknek olyan mély bugyraiba, hogy végzetesen rossz döntést hozzon. Ha a gyermekét kihordja, és ebben van támasza, segítünk neki, akkor egy jobb utat tud választani.

– Van rálátásod azoknak a gyermekeknek a sorsára, akiknek te segítettél családba kerülni?

– Ez nagyon-nagyon jó kérdés. Ha kiszámoljuk, mára már minden gyermek, akinek segítettem, nagykorú lett (még azok is, akiket csecsemőkorukban segítettem családhoz). Most, hogy felkérést kaptam a Várva Várt Alapítványtól, a Facebookon megosztottam az esemény hírét, és arra kértem őket, hogy akiket Pest megyében örökbe fogadtak, jöjjenek el a gálaműsorra, mert szeretném őket látni. Kíváncsi vagyok, milyen családban nőttek fel, milyen élményeik vannak, egyáltalán hogyan élték meg a sorsukat? Úgyhogy nagyon remélem, eljönnek, és én örömmel adok tiszteletjegyet nekik!

Közelebbről két családról van tudomásom. Az egyik különösen emlékezetes találkozás volt. Az apuka látott meg engem. Mentem Szentendrére, és egy autó mellém ért.  Egy férfi integet az autóból, hogy álljak le. Nagyon pánikba estem, nyilván nem akartam leállni, próbáltam nem észrevenni. Dehogy fogok én leállni, udvarolni akar talán így? Aztán megint mellém ért, és egy gyermekfotót odanyomott az ablakához. Végül oldalra álltam, és az apuka megkérdezte, hogy megismerem-e a gyermeket? Könnyes szemekkel mondta: Zita, te voltál az, aki örökbe adtál nekünk! Feljött bennem hirtelen az egész történet, mert az örökbefogadás évében náluk is karácsonyoztam. A szülők azt mondták, hogy nekik egy angyalt adtam, és azt kívánják cserébe, hogy nekem is egy angyal segítse utamat. A kislányról kaptam egy fotót, ez a mai napig megvan, bár már ő is felnőtt közben, és nagyon tehetséges!

 

Névjegy: Pataki Zita

Előbb 1996-ban az ELTE magyar–könyvtár szakán, majd 1999-ben az Államigazgatási Főiskolán és 2004-ben az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, végül a Pázmány Péter Katolikus Egyetem pszichológia szakán szerzett diplomát. Kezdetben a miskolci televízió műsorvezetője, utána a Petőfi Rádió tudósítója volt.  Jelenleg az RTL Klub időjárás-jelentéseiben szerepel rendszeresen mint meteorológiai hírszerkesztő.  A Gazdasági Rádióban közel 5 évig vezette a Hétfő – egy nő című műsort, amiben sikeres nőkkel készített riportokat. Április óta a Class Fm Morning Show műsorvezetője. Pályáját tanárként tervezte kezdeni, de a Pest megyei gyermekvédelmi intézetnél kapott állást 1996-ban, ahol közel 60 gyermek örökbeadásában vett részt.

 

Az örökbefogadóknál lett virtuóz 

Sokan emlékezhetnek a több mint egymillió nézőt képernyő elé vonzó Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató műsorra, amelynek zsűri- és közönségdíját egyhangúan az akkor 15 éves Lugosi Dániel Ali nyerte el valóban virtuóz klarinéttudásával. A fiatalembert néhány naposan fogadták örökbe szülei, akik „sportos” életmódra kívánták őt terelgetni. Ám zenei tehetsége 9 évesen más irányba fordította sorsát, sőt Ali mára már a bécsi zeneművészeti egyetem rendkívüli tehetségek szakán fejlesztheti zenetudását.

 

Várva Várt Alapítvány

Minden emberi élet felbecsülhetetlen érték, melyet kötelességünk védeni. Az alapítvány munkatársait ez motiválja minden egyes esetben, mikor körülményeiknél fogva veszélyeztetett, azaz krízishelyzetbe került kismamák fordulnak hozzájuk segítségért. „Célunk, hogy minden segítséget megadjunk a rászoruló anyukáknak, hogy magzataikat kihordják, megszüljék, és saját családjukban nevelhessék” – hívja fel a figyelmet Lukács József, a Várva Várt Alapítvány vezetője.  Amennyiben ez ellehetetlenülne, a gyermekeket a szülő kérésére olyan családokhoz adják örökbe, ahol valóban várva várják őket.

Olvasson tovább: