Kereső toggle

Lecsó helyett „paradicsom”

A Fidesz bizalma töretlen Farkas Flóriánban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Másfél évvel ezelőtt nem sokan fogadtak volna rá, hogy a 2018-as választásra is Farkas Flóriánnal szövetkezve fordul rá a Fidesz. A hazai cigányság első számú vezetője körül olyan mennyiségű botrány látott napvilágot, hogy Lázár János miniszter egy nyilvános ülésen jelentette ki: egyéni karrierjének annyi, „az megy a lecsóba”. A Fidesz legfelsőbb szintjén azonban máshogy látták mindezt, és szövetséget kötöttek vele.

Május 25-én Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke választási megállapodást írt alá Farkas Flóriánnal, a Lungo Drom elnökével. Érezhették azonban a sajtó kritikus hozzáállását, erre utal, hogy az ünnepélyes aktust a tervezettnél előbb tartották meg, és az eseményre csak az állami média munkatársait hívták meg.

Farkas Flórián neve szinte egybeforrt a romák felzárkóztatását célzó, 1,6 milliárd forintos „Híd a munka világába” programmal, amiből szinte semmi nem valósult meg. Az uniós és magyar költségvetési pénzekkel olyan szinten éltek vissza „ismeretlenek”, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma visszakövetelte a teljes támogatási összeget, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF nyomozni kezdett, és a számos feljelentés után a magyar hatóságok is vizsgálatba fogtak. 

Mindezek fényében meglepő volt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kedden az atv.hu kérdésére azt mondta: mindaddig, amíg a Lungo Drom megválasztja Farkas Flóriánt elnöknek, addig a Fidesz és ő is bízik benne. Arra a felvetésre, hogy a Farkas vezette Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ) 1,6 milliárd forint „eltapsolásával” gyanúsítják, Orbán kijelentette: „A cigány közösség maga eldönti, mit gondol erről, mi pedig elfogadjuk az ő véleményüket. A Lungo Drommal való együttműködést sikeresnek ítélem és folytatandó.”

Hosszú út

Farkas Flórián és az általa vezetett Lungo Drom (hosszú út) cigány szervezet a 2002-es választás előtt kötött szövetséget a Fidesszel. Bár a Fidesz elbukta a választást, Farkas Flórián listáról parlamenti mandátumot szerzett. Képviselősége mellett 2010 és 2014 között ő vezette az Országos Roma Önkormányzatot. Az elnöki pozíciótól összeférhetetlenség miatt kellett megválnia, mivel Orbán Viktor miniszterelnöki megbízottnak nevezte ki a romák felzárkóztatásának felügyeletére.

A 2014-es újabb Fidesz-siker után számos roma vezető nyilatkozott arról, hogy a cigányság előtt egy korábban soha nem látott lehetőség nyílik a felzárkózásra. Ennek volt központi eleme a „Híd a munka világába” című képzési és felzárkóztatási program, amelyhez összességében 5 milliárd forintot rendeltek, és aminek a fő kedvezményezettje az ORÖ volt. Hamar kiderült azonban, hogy a program körül több a visszaélés, mint a siker: az ORÖ belső ellenzékéhez tartozó képviselők 2015 márciusában Polt Péter legfőbb ügyészhez fordultak azt állítva, hogy a keretből „kirívóan korrupciógyanús eljárásokban” költötték el a pénzt.

Közel a vég?

„Ebbe belebuknak” – vélekedett 2015 áprilisában a Heteknek a feljelentések egyik aláírója, Vajda László fideszes roma önkormányzati képviselő, miután lapunk rendelkezésére bocsátotta azt a listát, melyben összegezték, milyen ügyekben fordultak a bűnüldöző hatóságokhoz.

2015 decemberére kiderült, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) 11 pontban tárt fel pénzügyi visszaéléseket Farkas Flórián elnöki időszakából.

2016 márciusában az EMMI bejelentette: a szabálytalanságok gyanúja miatt eláll a roma önkormányzattal kötött szerződéstől, a kedvezményezetteknek vissza kell fizetniük a lehívott támogatási összegeket. Az EMMI azt is tudatta, hogy szabálytalansági gyanúbejelentést tettek az ORÖ felzárkózási projektje miatt, amely együttesen majdnem az önkormányzatra eső teljes támogatási összeget, több mint 1,6 milliárd forintot érintett. Mint kiderült, az összeg nagy részét szabályellenesen fizették ki, miközben a célként kitűzött munkahelyteremtésből semmi nem valósult meg. A szerződéseket túlnyomó részben Farkas Flórián vagy a hivatalvezetője írta alá.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Olvasson tovább: