Kereső toggle

Június 16.

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

1958. június 16-án hajnalban végezték ki az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kormányának miniszterelnökét, Nagy Imrét, Maléter Pál honvédelmi minisztert és a miniszterelnök köréhez tartozó Gimes Miklós újságírót. A kommunista hatalom bosszúját szolgáló koncepciós pert teljes titoktartás mellett folytatták le június 9-étől június 15-éig.

A forradalom és szabadságharc leverését követő kegyetlen megtorlás során csak a vérbíróságok ítéletei alapján több mint 200 embert végeztek ki 1956 decembere és 1961 között. A kivégzetteket titokban, jelöletlen sírokba temették el. A közvélemény szemében pedig Nagy Imréék elítélése vált a megtorlás összes többi perének és áldozatának szimbólumává, június

16-án így a megtorlás összes áldozatára emlékezünk. Az 1990-es szabad választások után csaknem két évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy a nyilvánosság 2008-ban végre megismerhesse a Nagy Imre-per dokumentumait, ám a hazaárulással és tömeggyilkossággal megalapozott pártállami rendszer fenntartását szolgáló besúgóhálózat ügynökeinek névsorát még ma sem ismerhetjük. (MIL)

 

András Sándor: Nagy Imre

Utolsó kívánsága az akasztás előtt
hogy fenntarthassa a szemüvegét.
Amikor összerándult a teste
és előrezökkent a halálba
a fémkeretes könnyű üveg
betonra hullott és megrepedt.
Ha látni akarsz, vedd föl,
tedd föl és tekints
a repedt világba.

Olvasson tovább: