hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A családok éve jön?
Családpolitikai intézkedéscsomagot jelentett be a miniszterelnök

2017. 06. 29.
2018 a családok éve lesz – jelentette be Orbán Viktor a Családok Budapesti Világ­-találkozóján. A kormány a gyermekvállalást ösztönző akcióterv keretében tovább bővíti a családtámogatások rendszerét. Többek között a 2 vagy 3 gyermekes pároknál a diákhitel és a jelzáloghitel részbeni átvállalását, országos bölcsődefejlesztési programot, a meddőségi kezelések növekvő támogatását is megígérte a kormányfő.

„A jelzáloghitellel rendelkező családok a harmadik és minden további gyermek esetén egy-egy millió forintot leírhatnak a tartozásukból, azt az állam át fogja tőlük vállalni” – ismertette Orbán Viktor a kormány frissen elfogadott családpolitikai akciótervét a múlt heti Demográfiai Fórumon. Kitért arra is, hogy tovább emelik a családi adókedvezmény mértékét, különös tekintettel a kétgyermekes családokra. A program részeként a diákhitel-tartozással rendelkező nőknek két gyermek esetén a tartozás 50 százalékát, három vagy több gyermek esetén a teljes adósságát elengedik. A diplomás gyed időtartamát egyről két évre növelik. Országos bölcsődefejlesztés is várható, valamint a külföldön élő magyarok felé is kiterjesztik az anyasági támogatást és a babakötvényt.

A miniszterelnök szerint 2030-ra 2,1-re kell emelni Magyarországon a születési rátát. A természetes reprodukció helyreállítása szerinte nemzeti és egyben európai ügy, ami a családokat kiemelten támogató politika révén megvalósítható. Hozzátette, hogy hazánk élenjáró abban, hogy a GDP 4,6 százalékát fordítja családpolitikára. Emlékeztetett rá: az elmúlt alig 40 év alatt egymillióval csökkent a népességünk, ami megegyezik a második világháborús emberveszteségünkkel.

A 2018. január 1-jétől életbe lépő akcióterv pontos részletei egyelőre nem ismertek, azokra Novák Katalin családügyi államtitkárnak a Magyar Időknek adott nyilatkozataiból lehet következtetni. Novák Katalin a leginkább közérdeklődésre számot tartó jelzáloghitel állami átvállalásával kapcsolatban kifejtette: a harmadik, majd minden következő gyermek után újabb egymillió forinttal csökkentett jelzáloghitel a már meglévő lakáshitelekre vonatkozik, köztartozásra és szabad felhasználású hitelekre nem. Novák hozzátette: közel egymillió családnak van ma jelzáloghitel-tartozása, és szerinte „ez a lépés illeszkedik a devizahiteleseket megsegítő intézkedések sorába”. Az állam által átvállalt összeg nem a tőketartozást csökkenti, hanem a teljes hitelmutatóra vonatkozik. A lakás­hitel-támogatás költségvetési vonzata tízmilliárd forintos nagyságrendű, a büdzsé felülről nyitott. A támogatások a várandósság harmadik hónapja után igényelhetők, az örökbefogadókról egyelőre nincs információ.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!