hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A betegek nyaralni mentek
Kritikus létszámhiány az egészségügyben

2017. 07. 29.
„Megszokott dolog a kórházak nyári csökkentett üzemmódja a szabadságolások és az emberhiány miatt. Az viszont elgondolkodtató, hogy kórházigazgatók egyik napról a másikra visszavonják nyilatkozatukat, amelyben pedig semmi újat nem mondtak, még ahhoz képest sem, amit maguk a minisztériumi helyzetjelentések is tartalmaznak” – mondta el lapunknak a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke annak kapcsán, hogy az elmúlt időszakban kórházi osztályok bezárásáról – hivatalosan „nyári felújításáról” – jelentek meg híradások. A FESZ felmérése szerint a szakdolgozók fele gondolkodik pályaelhagyáson.

Úgy tűnik, hogy nemcsak az oktatásban, hanem az egészségügyben is beköszöntött a nyári szünet; az utóbbi két hét a kórháziosztály-bezárásoktól volt hangos. Először a  Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórházról írták meg a lapok, hogy bezárták az egyik belgyógyászati osztályt, mert az ápoló­gárda átigazolt a közelben nyíló IKEA-ba. A kereskedelemben ugyanis, ahol a munkaerőhiány az egészségügyével vetekszik, szakképzettség nélkül is magasabb órabérért és normálisabb időbeosztással lehet elhelyezkedni. Ezt maga Lázár János is elismerte a Kormány­infón, aki az egészségügyben zajló bérfejlesztésekben látta a helyzet megoldását.

A Jahn Ferenc Kórház sebtében ki­adott egy közleményt, amiben cáfolta a tömeges felmondás hírét, és a tervezett éves felújításokra, megújuló kórtermekre hivatkozott az osztálybezárás okaként. Ónodi-Szűcs Zoltán szakállam­titkár is sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy álhírről van szó, mert csak a „szokásos nyári festés” zajlik a bezárt osztályon, amikor a betegek úgyis kevesebben vannak, mivel „nyaralnak”. Több tévéstáb, köztük az ATV is cáfolta a felújítás hírét, tekintve, hogy az osztá­lyon felújításnak nyomát sem találták. Pár nappal később a kórház két mennyezetfestegető pózba beállított szakemberrel illusztrálta a nyári felújítás hírét, amin máig élcelődik a fél hazai sajtó.

A hírrel szinte egy időben adta közre a szoljon.hu a jászberényi kórházigazgató nyilatkozatát, amelyben dr. Sinkó-Káli Róbert elmondta, hogy a nyári szabadságolások miatt három osztályon csak csökkentett ágyszámmal tudják biztosítani az ellátást, különösen, hogy a belgyógyászati osztály főorvosa kimerültség miatt visszaadta megbízását. Mint fogalmazott, a vidéki kórházakban az orvos-, a nővér- és az asszisztenslétszám is kritikus állapotban van, az osztályok működtetése egyre nehezebben biztosítható, s a már végrehajtott, illetve a tervezett béremelésekkel együtt sem vonzóak a nővérfizetések. A kórházvezető másnap visszavonta állításait, mondván: rémhírgyártók kiforgatták a szavait, az intézmény minden osztálya és szakrendelője működik, a betegeket fogadja és ellátja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!