Kereső toggle

GÖD: a borzalmak és titkok háza

A dolgozók és az ombudsman is figyelmeztetett korábban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Megkötözött fiatalok, berácsozott ágyak, kényszerzubbony, elzárás – múlt héten bejárta a nemzetközi sajtót az MDAC emberjogi szervezet jelentése a gödi fogyatékosok otthonában tapasztalt rettenetes állapotokról. A fenntartó Emmi azonnali vizsgálatot rendelt el, és felfüggesztette az intézmény igazgatóját. A gödi eset nem egyedi: a szociális gondozóintézetek embertelen körülményeire már számos ombudsmani jelentés is felhívta a figyelmet.

Bántalmazott, alultáplált, elhanyagolt gondozottakról, rettenetes higiéniai körülményekről írt a gödi Topház Speciális Otthon kapcsán nemrég közzétett jelentésében a Mental Disability Advocacy Center (MDAC) elnevezésű, értelmi fogyatékosok helyzetével foglalkozó emberi jogi szervezet. Közzétett fotóikon ágy lábához kikötött, rácsos ágyakban tengődő, ellátatlan sebekkel tarkított vagy éppen kényszerzubbonyba zárt fiatal gondozottak láthatók, a leamortizálódott környezet pedig nem sokban különbözik a hazai átlagkórházak állapotától.

A különböző részlegeket bemutató leírás egyebek között kitér arra, hogy a Topház mellékhelyiségeit nem különítik el nemek szerint, a gyógyszerbeadás ugyanazzal a kanállal történik, a 40 fős hálószobákra egy ápoló jut, egyes gondozottakat külön helyiségekbe bezárnak, vagy – egy panasz nyomán, aminek kivizsgálására már nem kerülhetett sor – felmerült a társak által elkövetett szexuális erőszak gyanúja is. A gödi Topház 1977 óta működik, jelenleg 220, nagyrészt felnőtt korú értelmi fogyatékos, mozgás- és halmozottan sérült személy gondozását végzi. A KSH adatai szerint jelenleg 25 ezer fogyatékos vagy pszichiátriai beteget ápolnak országszerte a gödihez hasonló bentlakásos intézményekben.

A jelentés a múlt héten bejárta a világsajtót, beszámolt róla a BBC is, a New York Times pedig vezércikkben ismertette a beszámolót – mintegy véletlenül „city of God”-ot írva „Göd” helyett. A NYT idézte az MDAC kampányszóvivőjét is, aki szerint a rossz körülmények, a különböző visszaélésekre, bántalmazásokra utaló jelek rendszerszintű problémák, melyek politikai és szabályozási hiányosságokra vezethetők vissza, illetve arra, hogy nem biztosított az intézmények hatékony és független ellenőrzése.

Az MDAC-jelentés a magyar kormánytól többek között a gödi és a többi hasonló profilú intézmény azonnali bezárását, anyagi és szakmai átvilágítását, valamint a közösségi ellátás megteremtését követeli, illetve a gödi esetben rendőrségi vizsgálatot és a gondozottak kárpótlását sürgeti. Egyben kezdeményezi, hogy az EU Csalás Elleni Hivatala, az OLAF vizsgálja meg ezeknél az intézményeknél az uniós források felhasználásának módját.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Olvasson tovább: