Kereső toggle

Tulajdonosváltás az Indexnél

Egy opciós jog kalandos története

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Múlt csütörtökön jelentette be az Indexen a lap jogásza, Bodolai László, hogy az Index a Bodolai által igazgatott Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) tulajdonába került. Az MFA-t mindössze egy hónappal ezelőtt alapították, az Index tulajdonjogát pedig a Magyar Nemzetben és a HírTv-ben is érdekeltséggel bíró Pro-Ráta Holding Zrt. ruházta át az alapítványra. A Pro-Ráta Simicska-érdekeltség, az MFA-ban, illetve körülötte pedig megjelent Simicska unokaöccse, valamint egyik legfőbb bizalmasa. Az Index főszerkesztője a helyzetet nem túl kellemesnek nevezte, de az ATV-ben azt hangsúlyozta, hogy az Index nem Simicska Lajosé.

Ha eltekintünk a bonyolult céghálóktól, és helyettük a főszereplőkre koncentrálunk, a történet ekképpen rekonstruálható: Simicska Lajos 2014 februárjában opciós jogot szerzett az Index megvételére a tulajdonos Spéder Zoltántól. Mindez a 2015 február 6-ai G-nap előtt történt, amikor Simicska még szövetségben állt Orbán Viktorral, tehát az eredeti stratégia szerint az opció lehívása által az Index fideszes érdekeltségbe kerülhetett volna. Opciós jog érvényesítésével próbálta megvenni Simicska a TV2-t is, ám a tévécsatorna esetében az ellenfél kiüresítette az adás-vétel tárgyát képező céget, így Simicska lemaradt a televízióról, ami most Andy Vajna tulajdonát képezi.

Az eddigi Index-tulajdonos Spéder Zoltán szintén a Fideszhez köthető, azonban törésvonal alakult ki közte és a miniszterelnök között is. Mint arról a Hetek is beszámolt, Spéder a takarékszövetkezetek államosítása során „hibázott”. A kormánypártok 2013-ban döntötték el, hogy állami kézbe veszik a 150 éves magyar takarékszövetkezeti rendszert, amely országos lefedettséggel, 1600 helyi fiókkal és 2000 milliárd forintos mérlegfőösszeggel büszkélkedhetett. Az akciót Spéder Zoltán „köre” vezényelte le – sikerrel. Azonban Spéder a takarékszövetkezetek pénzével a saját bankját, az FHB-t is megtámogatta: kétszer is úgy hajtottak végre tőkeemelést az FHB Jelzálogbankban, hogy az állam tulajdonrésze 40 százalékkal csökkent. Erre reagált úgy Orbán Viktor tavaly januárban, hogy ez egy „barátságtalan, sőt ellenséges lépés, egy hiba, amit ennek a banknak ki kell javítania”.

Spéderen az sem segített, hogy a bankár és Lázár János barátsága közismert, Lázár a Spéder elleni tavaly nyári hatósági intézkedés után is barátjának nevezte Spédert: emlékezetes, hogy tavaly június 16-án a takarékszövetkezeti integrációban érintett Magyar Postánál, Spéder FHB Bankjánál, az Index-et is kiadó CEMP-nél és Spéder Zoltán lakásán is nyomozók jelentek meg. Spédernél nyolc nyomozó tartott nyolcórás házkutatást. Elemzők szerint az összehangolt hatósági akció egyértelmű üzenet volt, amit erősített a kormány közeli médiában indított Spéder-ellenes kampány is, ám – szóltak a pletykák – volt egy mentőöv: tartsa magánál az Indexet, akadályozza meg, hogy az időközben a miniszterelnök ádáz ellenfelévé vált Simicska, élve opciós jogával, megszerezhesse a portált. Úgy tűnik, Spéder a múlt hétig tudta magánál tartani a lapot. Hogy minek a hatására engedte át, az nem világos.

Időközben – legalábbis a Hetek értesülései szerint – a Fideszhez jelenleg is közel álló érdekcsoport is megpróbálta megszerezni az Indexet: úgy tudjuk, ha sikerült volna, nem próbálták volna meg kormánypártivá hangolni, mint ahogy az Origóval ez megtörtént, mivel az Index szerkesztősége vélhetően „felállt” volna a kísérlet során. Ezért a portál megszerzése után bezárták volna, hasonlóan a Népszabadsághoz.

Dudás távozik, ha tartalmi változásra akarják kényszeríteni

Az Index főszerkesztője megdöbbenésének adott hangot a tulajdonosváltás kapcsán. Dühösek vagyunk, de függetlenek című írásában Dudás Gergely kijelentette: „Oligarchák mocskos mancsa közötti alku tárgya lett a legjobb tudásunkkal készített független hírportál. Nehéz másképp jellemezni azt a helyzetet ugyanis, amikor a hatalma csúcsán a Fideszt és a kormányt a zsebében tartó Simicska, a rendszerváltás utáni magyar történelem legdurvább oligarchája még a 2014-es választások előtt opciós jogot szerez az Index felett.” Ezek szerint Dudás a korábbi tulajdonos Spéder Zoltánt is mocskos mancsú oligarchának tartja – ez azonban nem volt kizáró tényező a szerkesztőségi munkánál.

Dudás szerint Simicska Lajos azért ruházta az alapítványra a tulajdonjogot, mert „tulajdonosként jó érzékkel nem akart felbukkanni: a független média fogalmát korábban hírből sem ismerő oligarcha egy tisztességtelen vagyonból, tisztességtelen eszközökkel megszerzett lapjánál dolgozni – még ha adott esetben és pillanatban akár saját aktuális érdekei miatt hagyja is függetlenül működni a lapot – olyan erkölcsi kihívást jelentett volna az Index szerkesztőségének, ami bőven túlmutat azon a szintén nem túl kellemes helyzeten, amibe most kerültünk.” 

Dudás az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerda este mindehhez hozzátette: Simicska Lajos nem az Index tulajdonosa, és amíg Bodolai László nem akarja, addig Simicska Lajosnak nem lehet köze a portálhoz. Simicska kvázi adományként adta az index.hu-t az alapítványnak – mondta az ATV-ben Dudás, megerősítve azt a korábbi állítását, amely szerint nem tudott a háttérben zajló eseményekről, és arról sem, hogy abban jogászuknak milyen szerepe volt, de nem gondolja úgy, hogy Bodolai félrevezette volna őket.

„Kénytelen vagyok elfogadni, hogy minden azért történt, hogy senki ne tudjon beavatkozni” – tette hozzá. Dudás Gergely úgy fogalmazott: mindig borzasztó egy szerkesztőségnek, ha nem csak a munkára koncentrálhat. Arról, hogy miért épp a tulajdonosváltás körüli napokban jelent meg az Indexen egy cikk, amely szerint Simicska emberei álltak a Kiss Szilárd-ügy mögött, Dudás azt mondta: a cikk közlésével nem pozícionálni akarták magukat, inkább arról van szó, hogy a szóban forgó cikk éppen jókor jelent meg. Dudás egyben azt is leszögezte, ha tartalmi változásra kötelezi bárki, azonnal felmond.

Régóta szó volt az opcióról

A Hetek már tavaly kora ősszel úgy értesült Simicska Lajos egyik közeli bizalmasától, hogy az oligarcha megüzente az Indexnek, „dolgozzanak tovább nyugodtan”. Mindezt azt követően puhatoltuk ki, hogy 2016 júniusában mind a Népszava, mind a 168 óra tudatta, hamarosan Simicska tulajdonába kerülhet a lap, mert opciós joga van. Erre reagálva pedig a Magyar Nemzet másnap megírta, hogy Simicska nem engedi át az Indexet a Fidesznek: „Tegnap Simicska Lajos egy zártkörű vezetői értekezleten kijelentette: nem engedhető meg az, hogy az ország egyik vezető internetes médiája az Orbán–Habony-páros irányítása alá kerüljön.” Dudás Gergely állítása szerint mindezek ellenére meglepve értesült a múlt heti váltásról. Már idézett cikkében ugyanakkor azt írja, „ha valaki azt akarja hinni, mondani és láttatni, hogy az Index elesett és Simicska érdekkörébe került, igazat ugyan nem mond, de muníciót kapott az állításaihoz.”

Simicska Lajos nemrégiben egyértelművé tette, hogy 2018-ban a Jobbik mellett teszi le a voksát: a Magyar Nemzet kiadójának társügyvezetőjeként dolgozó fia, Simicska Ádám 2018-ban a Jobbik kétharmados győzelmére számít, ő maga pedig arról beszélt, hogy minden szimpátiája a Jobbiké. Ráadásul mostanában a plakáthelyei is: a „Ti dolgoztok – Ők lopnak” kormányellenes plakátkampány Simicska Lajos plakáthelyein fut. Az Index függetlensége tehát a Jobbikhoz való hozzáállásában is lemérhető lesz.

Az biztos, hogy Simicska sokat fektet médiabirodalmába: a közelmúltban megújult a Magyar Nemzet, valamint a lap online felülete, folyamatosan próbálják emelni a Hír TV nézettségét (úgy tudjuk, ez nem sikerült), és online rádió formájában tovább működtetik a Class FM-et is, amely nemrégiben veszítette el frekvenciáját. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy Simicska a G-nap óta többször is meglebegtetett a miniszterelnök számára kínos információkat, nem logikátlan feltételezés, hogy médiabirodalmát azért tartja fent, hogy legyen elég felület, ha be akar vinni egy végzetesnek szánt ütést a jövő évi választás előtt.

Olvasson tovább: