Kereső toggle

HISZ: segítség a határon túl

Erdélyben is dolgozott a téli időszakban a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A téli, karácsonyi időszakban – a Hit Rádió által szervezett aukciónak köszönhetően  is – ismét fókuszba került a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának a határon túli magyarság körében végzett tevékenysége. Az év végi aukción a rádió hallgatói összesen mintegy másfél millió forintot ajánlottak fel a Szeretetszolgálat erdélyi munkájának a segítésére, most ismét hasonló nagyságrendben ad támogatást a HISZ a határokon túl élő szórványmagyarság számára.

„Egy, még romániai mércével mérve is elmaradott régióban, rendkívüli szegénységben élő családok által lakott településen kezdtük meg egy közösségi helyiségnek szánt épület felújítását. Pénzünk annyi volt, hogy elkezdeni tudtuk, de azt már nem láttuk, miből fogja futni a befejezésre. A Magyarországról érkezett segítség most azt is jelenti, hogy Gagyon lesz egy nagyjából 50 négyzetméteres ingatlan, ahol az ott lakó, aktív keresztény életet élő mintegy 60 ember hétről hétre összegyűlhet majd istentiszteletre” – mondta el a Heteknek Fodor Sándor, a Marosvásárhelyi Hit Gyülekezete pásztora.

Az erdélyi Hit Gyülekezete évtizedek óta végez kiterjedt karitatív munkát a térségben, a magyarországi közösség pedig évről évre küld impulzusszerűen adományokat, pénzügyi és tárgyi segítséget az akciókhoz. A HISZ legutóbb a tavalyi év végén a Hit Rádióval közösen indított kampányt: a rádió hallgatói 24 óra alatt mintegy másfél millió forintot ajánlottak fel. Abból a pénzből akkor gyermekélelmezési program valósult meg – Szentábrahámban több mint 300 általános iskolai tanuló kapott napi rendszerességgel élelmiszert hónapokon át, emellett meleg, téli ruhát és tanszerekkel megpakolt iskolatáskákat is vittek a gyerekeknek.

„Akkor azzal hívtak fel bennünket Erdélyből, hogy itt az évszakváltás, de sok családnak egész egyszerűen nincsen téli ruhája a gyerekek számára” – emlékezett vissza a tavaly év vége felé érkezett telefonhívásra Kovács Sándor, a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának elnöke. „A Hit Gyülekezete és a HISZ mindig is fontosnak tartotta, hogy szülőföldjükön támogassuk a magyarokat. Az ilyen programjainkkal azt szeretnénk segíteni, hogy az ott felnövő új generáció is lásson maga előtt perspektívát, hogy meg tudjanak maradni Erdélyben – és ne »tűnjön el« a következő nemzedék” – tette hozzá Kovács.

A szolgálat marosvásárhelyi önkéntesei a mostani támogatásból például egy helyi iskolának is segítettek április elején, akik gyerekeknek szerveztek mesemondó versenyt. A támogatásból új könyvekre és a verseny díjaira is futotta.

HISZ határokon túl élő önkéntesei egyébként azt mondják: a helyibéliek nagyra becsülik a segítséget. De talán ennél is fontosabbnak tartják azt, hogy érzik, az anyaországban élők „nem feledkeztek meg róluk”.

Bondor László elmondta: a következő hetekben is bőségesen lesz munkája az ott szolgáló önkénteseknek. „Csíkszeredán árvaházi környezetben élő gyerekek felzárkóztatására induló programot szeretnénk támogatni, más térségekben, így például Gyergyószentmiklóson különböző szociális programok lesznek. Erdővidéken egy olyan családnak tervezünk segítséget nyújtani az építkezésben, akiknek a tél elején leégett a házuk. De Marosvásárhely környékén is több családot támogatunk rendszeresen” – mutatja be szerteágazó tevékenységüket és terveiket a HISZ marosvásárhelyi vezetője.

 

Hisz a hit rádióban

A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata ezúton is köszöni a felajánlásokat, és a Hit Rádió hallgatóinak pénzadományait, melyekből a határon túli magyarság szülőföldjén való megmaradását támogató akciókat valósított meg. A HISZ továbbra is hálásan köszöni és várja a jólelkű felajánlók támogatását a 12072507-01431114-00300006 elkülönített bankszámlaszámon. Közleményben kérjük tüntesse fel:
„Erdély”. Adományaikat ezúton is köszönjük!

Olvasson tovább: