Kereső toggle

Újra téma a magyar határzár

Rendőri brutalitás vagy hecckampány?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ismét a nemzetközi figyelem középpontjába került a magyar határvédelem tevékenysége, miután több nyugati lap is a rendőrség brutális fellépéséről számolt be az elmúlt napokban. A magyar hatóságok szerint politikai támadásról van szó, amellyel a határvédelem munkáját akarják lejáratni.

A The Independent című liberális brit napilap március 5-ei számában címlapsztorit közölt a magyar határon zajló erőszakról, több menekültet megszólaltatva. Egyikük arról számolt be, hogy a rendőrök egymás közt nevetgélve gumibottal verték meg őket, a megvert egyénekkel eközben szelfiztek is. Egy másik áldozat pedig arról beszélt, hogy öt-hat katona verte őket egyesével. Úgy fogalmazott, hogy még filmekben sem látott ilyen verést.

A svéd Aftonbladet című napilap szintén március 5-i keltezésű belgrádi riportja a szerb–magyar határt megjáró, onnan Belgrádba visszakényszerülő menekültek között készült. A lap az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet szakembereit is megszólaltatta, akik alátámasztják a menekültek által elmondottakat.

A svéd napilap cikke szerint az odaérkezésük előtti napon húsz bevándorló került hasonló sérülésekkel kórházba, egyiküknek olyan súlyos sérülései voltak, hogy helyben nem is tudták ellátni, tovább kellett szállítani. Elismerték ugyan, hogy közvetlen bizonyítékaik nincsenek, de azt állítják, a sérülések ökölcsapásoktól, gumibotoktól és kutyaharapásokból származnak. Mint mondták, korábban a bevándorlók leginkább arról számoltak be, hogy a határon könnygázzal fújták le őket, elvették a pénzüket és a telefonjukat, vagy éppen összetörték azt. Volt aki azt állította, hogy télen alsónadrágra vetkőztették, és hideg vizet locsoltak rá. A szervezet szóvivője szerint a magyar rendőrök célja az, hogy a fizikai bántalmazásokon keresztül pszichológiailag is „kikészítsék” a bevándorlókat.

A rendőrség cáfolja a sajtóhíreket

A Belügyminisztérium március 6-án megjelent közleményében visszautasította azokat a nemzetközi és a magyar sajtóban megjelenő állításokat, amelyek szerint magyar rendőrök migránsokat bántalmaznak. A közleményben azt írták: amennyiben egy illegális határátlépő a meghallgatásakor a legcsekélyebb utalást teszi arra, hogy bántalmazták, a rendőrség a meghallgatási jegyzőkönyvet átteszi az ügyészségre. A minisztérium ismeretei szerint a válsághelyzet kihirdetése, illetve a tranzitzónák létrehozása, azaz 2015. szeptember 16-a óta az ügyészségre továbbított nyolc esetből hatról már bebizonyosodott, hogy „minden alapot nélkülöző mendemonda”.

A minisztérium közleménye szerint, bár az ideiglenes biztonsági határzárnál a magyar rendőrség valóban alkalmaz szolgálati kutyákat, a cikkben nyilatkozó egyik migráns állításával szemben egy-egy határszakaszon egy időben nincs három szolgálati kutya. Továbbá a kutyák szájkosárral látnak el szolgálatot, és azon keresztül nem tudnak harapni. A tárca közleménye arra is felhívja a figyelmet, hogy a svéd napilap cikkében is elismerték, hogy nem tudják ellenőrizni a személyes beszámolók valóságtartalmát, ennek ellenére a média tényként kezeli a migránsok bántalmazását.

A dokumentumban megjegyezték: az Orvosok Határok Nélkül „támogatói háttere közismerten Soros Györgyhöz kötődik”. Emellett „ezek a minden alapot nélkülöző írások” épp azokban a napokban jelentek meg, amikor az Országgyűlés a jogi határzár megerősítéséről szóló törvényjavaslatról szavazott.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata azt közölte, hogy az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex februári ülésén a tagállamok megismerhették a szervezet főigazgatójának január 24-én keltezett levelét, amelyben beszámol arról, hogy a műveletek során nem készültek jelentések a rendőrség esetleges jogtalan erőhasználatáról, és nem erősítették meg a migránsok emberi jogainak megsértésére vonatkozó állításokat sem. Hozzátették: Fabrice Leggeri főigazgató emlékeztetett arra is, hogy az Európai Bizottság „nem találta bizonyítottnak az állítólagos rendőri túlkapásokat”. A rendőrségi közleményben foglaltakat Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója is megerősítette az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Toroczkai László, Ásotthalom jobbikos polgármestere a Facebookon azt írta: a kutyaharapásra panaszkodó bevándorló „betört egy magyar ember tanyájába, csak nem tudta, hogy nálunk a tanyákat kuvaszok őrzik. Így szerezte a sérüléseit, a magyar rendőröknek köszönheti, hogy életben maradt”. Az ő történetére azonban éppúgy nincs közvetlen bizonyíték, mint a megharapott bevándorlóéra.

Orbán Viktor: csak magunkra számíthatunk

A migrációs áradat csak lelassult, de nem ért véget, „ebben a pillanatban is ostrom alatt állunk” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, a határvadászképzés második és harmadik ütemében kinevezett tiszthelyettesek ünnepélyes eskütételén.

A 462 tiszthelyettes Hungexpón tartott avatásán a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy bár a napi híradások már nem tízezrekről, hanem csak néhány száz illegális határátlépőről szólnak, „mégsem dőlhetünk hátra”: csak annyi történt, hogy „két nagyobb roham között időt nyertünk” a védelmi vonalak megerősítésére, a határt védők toborzására, kiképzésére és szolgálatba állítására. Hangsúlyozta: a határra nehezedő nyomás a következő években nem fog megszűnni, mert még mindig milliók készülnek arra, hogy a jobb élet reményében útra keljenek. Ám az ide készülők nem az itteni kultúra és szokások alapján akarnak élni, hanem a sajátjuk szerint, de európai életszínvonalon – jegyezte meg.

Orbán Viktor hozzátette, hogy az Európai Unióra nem lehet számítani, sőt ellenkezőleg, „ők inkább csak nehezítik a munkánkat”, így „nekünk magunknak kell megvédeni a határainkat”. Szerinte a migrációs válság addig tart, amíg a kiváltó okokat nem szüntetik meg: „mindaddig napirenden marad, amíg mindenhol be nem látják, hogy a migráció a terrorizmus trójai falova”.

A tiszthelyetteseket – „a modern kor végvári vitézeinek” nevezve őket – arra figyelmeztette, hogy munkájuk és helytállásuk Európa és Magyarország békés jövőjének alapvető feltétele. A miniszterelnök határozottságot és emberséget kért a tiszthelyettesektől, felszólítva őket, hogy járjanak el a törvény szigorával, de az emberiesség parancsai szerint. Orbán Viktor jogos elvárásnak nevezte, hogy csak olyan ember léphessen Magyarország területére, akivel kapcsolatban tisztázták, ki ő, és miért jött.

Szigorúbb jogi határzár

A parlament a héten elfogadta a jogi határzár szigorítását tartalmazó törvénycsomagot, miközben a műszaki határzár második vonalának építése a megyei napilap értesülései szerint jó ütemben halad. Az okoskerítést múlt hétfőn kezdték el építeni Ásotthalomnál, amelynek a teljes magyar–szerb határszakaszon május 1-jére el kell készülnie. A munkálatokra 28 milliárd forintot különített el a kormány, további 10 milliárd forintból a kelebiai és röszkei tranzitzónákat fejlesztik majd. A kivitelező ezúttal is a Büntetés-végrehajtási Intézet, a kerítésen 700 elítélt dolgozik. A határidő a jelenlegi tempó mellett várhatóan tartható lesz: az Ásotthalomtól 10 kilométerre fekvő Mórahalomig ugyanis egy hét alatt elért az új kerítésrendszer.

Egy vajdasági újság-író arról tájékoztatta a Heteket, hogy a határövezetben a balkáni migrációs útvonal lezárásának évfordulóján tett látogatása alkalmával megszólított, többségében afgán és pakisztáni származású illegális bevándorlók szerint eddig sem volt könnyű átlépni a szerb–magyar határt, így fordulhat elő, hogy sokan már 8-10 próbálkozáson is túl vannak. Az újságíró arról számolt be – megerősített határvédelem ide, dupla kerítés oda –, hogy a migránsok továbbra is sokkal szívesebben veszik útjukat a magyar határ felé. Amint azt egy pakisztáni férfi tömören megfogalmazta: Horvátország és Románia felé nincs ugyan kerítés, ők mégsem arra mennek – a horvát és a román határőröktől ugyanis még mindig sokkal jobban félnek, mint a magyar határvadászoktól.

Olvasson tovább: