hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szélesedő front Orbán és Soros között
A nagy CEU-balhé

2017. 03. 30.
Nehezen kivédhető csapdát állított a magyar kormány a Soros György által létrehozott Közép-Európa Egyetem további fennmaradása elé. A kormánypártiak által liberális fészeknek tartott egyetem akkor működhet tovább Magyarországon, ha magyar–amerikai államszerződés is állna az intézmény működése mögött. Ehhez viszont az kellene, hogy a Donald Trump vezette adminisztráció „beálljon” az egyetem mögé, miközben az Egyesült Államokban Soros az új amerikai elnök ádáz politikai ellenfelének számít.

A kormány, pontosabban az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden este egy módosító javaslatot nyújtott be a felsőoktatási törvényhez, amely amellett, hogy kiszűrné az úgynevezett kamudiplomákat adó külföldi, többnyire borsos ösztöndíjat szedő egyetemeket a magyar felsőoktatásból, az egyik kitételével megrengetné a Közép-európai Egyetem (CEU) tevékenységét. Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora nem alaptalanul látja úgy, hogy ezzel gyakorlatilag ellehetetlenül a budapesti egyetem működése. Palkovics László oktatási államtitkár tagadta, hogy CEU-ellenes lenne a törvény, de ő is elismerte, hogy csak rájuk vonatkozik az egyik súlyos következményekkel járó passzus.

Soros György tevékenysége már évek óta kritika tárgya a kormánypárti körökben, de a miniszterelnök először tavaly év végén fogalmazta meg azt a politikai programot, amely már egyértelműen az amerikai milliárdos érdekeltségeinek kiszorításáról szól Magyarországról. Orbán Viktor a 888.hu nevű portálnak a karácsonyi ünnepek alatt azt magyarázta, hogy a következő év nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában Soros és az általa szimbolizált erők kiszorításáról fog szólni. „Minden országban azon lesznek, hogy Sorost kiszorítsák. Ezt már most lehet érzékelni Európában. Felderítik, honnan jöttek a pénzek, milyen titkosszolgálati összefüggések vannak, milyen NGO-k (nem kormányzati szervezetek – a szerk.) milyen érdekeket képviselnek”.

Kiszorítás

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!