hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Botrány Körmenden
Az alpolgármester lemondásának háttere

2017. 02. 24.
Kiskorú veszélyeztetése miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoz a rendőrség Körmenden a tisztségéről lemondott KDNP-s alpolgármester és egy kamaszlány viszonya kapcsán. Szabó Ferenc szerint pletykákról és a személye elleni támadásról van szó. Úgy tűnik, a tanár-diák szerelmi viszonyról az iskola és a városvezetés is tudott, a nyomozás mégis a szülői feljelentés nyomán indult meg.

Házassága összeomlott, csaknem húszéves városvezetői munkát hagyott a háta mögött, és harmincéves tanári praxisát veszélyezteti Szabó Ferenc, akiről a nyugat.hu írta meg először, hogy egy 16 éves lánnyal folytatott viszony miatt volt kénytelen távozni az alpolgármesteri tisztségéből Körmenden. A portál szerint 2016 karácsonya előtt derült ki, hogy a most 56 éves politikus hosszú ideje viszonyt folytatott a lánnyal, aki korábban a tanítványa volt a helyi Somogyi Béla Általános Iskolában. Úgy tudni, a lány szülei egy véletlen üzenetből értesültek a kapcsolatról, és ennek kapcsán feljelentést tettek. Az apa az atv.hu-nak megerősítette a fenti történetet, ám mint mondta, nem szeretne foglalkozni az üggyel, mert annak politikai vonzata is van. Abban bízik, hogy ha bebizonyosodik a tanár bűnössége, akkor elítélik, ám ha nem így történne, abba is kénytelen lesz beletörődni. Az atv.hu úgy tudja, hogy a szülők azt követően fordultak a rendőrséghez, hogy hasztalan próbálkoztak segítséget kérni ügyükben az iskola igazgatójától, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól és a város polgármesterétől. (Más lapok is írtak arról, hogy a városvezetés már korábban is kapott jelzést arról, hogy a családos alpolgármester egy diáklánnyal „jár”.)
Egyelőre nem világos, hogy mikor kezdődött a viszony, elképzelhető, hogy még az általános iskolában – ez súlyosbítaná a történtek (büntetőjogi) megítélését, hiszen a lány akkor még gyermekkorú volt (lásd keretes írásunkat).
Szabó Ferenc hivatalosan egyébként azzal indokolta január végi távozását, hogy „több időt szeretnék szentelni a kutatásaimnak, amelyeket az őstörténet témakörében folytatok. Emiatt, valamint egyéb magánéleti problémáim miatt döntöttem a lemondásomról”. (A nyugat.hu úgy tudja, Szabó harminc éve tartó házassága is tönkrement, el is költözött közös otthonukból.) A politikus a KDNP-ből is kilépett. Jelenleg az általános iskolába sem kell bejárnia, szabadságra küldték. Az RTL Híradónak a Vas megyei KLIK-nél azt mondták, Szabót csak akkor küldik el munkahelyéről, ha bűnössége bebizonyosodik – ám az eljárás idejére felfüggeszthetik.  
A volt alpolgármester azóta közleményt is kiadott, amelyben azt kéri, hogy ne „igaztalan pletykák és tudatos rágalmak” alapján ítéljék meg cselekedeteit. „Láthatóan a közeledő választások és a sokak szemében szálkát jelentő kutatásaim országos méretűvé növelték esetemet. Régi taktika, hogy le kell járatni, hiteltelenné kell tenni azt, aki a gondolataival, írásaival a kialakult társadalmi rendet feszegetni, megkérdőjelezni meri” – véli a politikus, aki a vizsgálat lezárásáig nem kíván nyilatkozni, lemondásával pedig azt szeretné segíteni, hogy a kérdés mielőbb tisztázódjon, önkormányzati képviselői mandátumát azonban megtartja. Szabó Ferenc egyúttal köszönetet mondott azoknak, akik „a média által felkorbácsolt rágalomhadjáratban” melléálltak.
Nem tartoztak ezek közé a körmendi történelmi egyházak (református, katolikus, evangélikus), amelyek közleményben siettek tudatni, hogy „Szabó Ferenc egyik körmendi történelmi egyház nyilvántartásában sem szerepel, tehát egyik felekezetnek sem tagja, ezért határozottan elutasítunk minden olyan megnyilatkozást, amely kereszténységünket az ő bűnös cselekedete alapján kívánja megítélni”.
Szabó „sokak szemében szálkát jelentő”, illetve „társadalmi rendet feszegető, megkérdőjelező” kutatásai egyébként leg­inkább abban merülnek ki, hogy a magyarság különleges, a többitől eltérő eredetű faj, de a YouTube-on a kozmikus intelligenciáról is láthatnak előadást az okkultizmussal kevert áltudományokra fogékony érdeklődők.
Gyurkó Szilvia gyermekjogász az ATV Egyenes Beszéd című műsorában az üggyel összefüggésben elmondta:
a tanár-diák szerelmek számát a látencia miatt megtippelni sem lehet, „botránytól haladunk botrányig”. A szakértő szerint a legnagyobb probléma, hogy nagyon sokszor romanticizálják a tanár-diák szerelmet, amelyben a gyermek akkor is áldozat, ha csak évekkel később döbben rá, hogy valójában kihasználták. Hangsúlyozta: mindig a felnőtté a felelősség azért, ami történt. Gyurkó szerint, ha ki is derül egy ilyen kapcsolat, akkor sok esetben az intézményfenntartó maximum annyit tesz, hogy elküldi a tanárt, de nem tesz erőfeszítéseket annak érdekében, hogy súlyosabb következményei legyenek az ügynek. A gyermekjogász hozzátette: a felnőtteknek az a dolga, hogy megvédjék a kiskorúakat, még akkor is, ha azok adott esetben nem tudják, hogy védelemre szorulnak.

Mit mond a büntetőjog?

Kiskorú veszélyeztetését valósítja meg az a kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy, aki e feladatából folyó kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti. Ez a bűntett egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Szexuális visszaélést követ el az a felnőtt, aki tizennegyedik életévét be nem töltött személlyel szexuális cselekményt végez, vagy ilyen személyt arra bír rá, hogy mással szexuális cselekményt végezzen. A bűn­cselekmény akkor is megvalósul, ha nem történik meg a szexuális aktus, ám az elkövető a gyermeket arra törekszik rábírni, hogy vele vagy mással szexuális cselekményt végezzen. Minősítő körülménynek számít, ha az elkövető a szexuális visszaélést a sértettel kapcsolatban fennálló hatalmi vagy befolyási viszonyával visszaélve követi el. (Ebben az esetben a büntetési tétel akár nyolc év szabadságvesztés is lehet.) Szexuális visszaélésről beszélhetünk akkor is, ha a sértett betöltötte ugyan tizennegyedik életévét, ám még nem felnőtt korú, és a felnőtt elkövető hatalmi vagy befolyási viszonyával visszaélve szexuális cselekményt követ el vele szemben. (A büntetési tétel ebben az esetben akár három év szabadságvesztés is lehet.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!