Kereső toggle

Toroczkai jobbról előz

Feszültség a Jobbikban az ásotthalmi rendelet miatt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Jobbikot megosztja a muszlim- és homoszexuális-ellenes ásotthalmi rendelet, noha az ötletgazda a párt alelnöke. Az elemző szerint nem egyértelmű, hogy valóban magánakcióról van-e szó, ami ismét törésvonalakat képezhet a néppárti státuszáért küzdő Jobbikban, vagy a vezetőség akarja radikálisabb irányba tolni a népszerűségéből folyamatosan veszítő pártot. Az akció ugyanakkor a Fideszt is kényelmetlen helyzetbe hozhatja.

„Ásotthalom jobbikos polgármestere betiltotta az iszlámot és a melegséget”: nagyjából így interpretálta a liberális média azt a november 23-ai rendeletet, amiben Toroczkai László kezdeményezésére megtiltották a muszlim vallással összefüggő tevékenységek nyilvános megvalósítását, így a burka-, csador- vagy burkiniviselést és a mecsetépítést, továbbá megtiltották a homoszexualitás bármilyen nyilvános kifejezését is. A rendelet a Jobbik országos vezetőségében megrökönyödést váltott ki, Vona Gábor a helyszínen egyeztetett Toroczkaival, majd megpróbálta a néppártosodásból fakadó véleménykülönbségekkel magyarázni és bagatellizálni a történteket.

A szerb határ mentén fekvő négyezer fős Ásotthalom lakossága a mai napig saját bőrén tapasztalja a migránsválságot: az illegális bevándorlók 2014 nyara óta érkeznek a településre a zöldhatáron át, majd hosszabb-rövidebb ott tartózkodás után tovább indulnak – vagy lelepleződésük esetén visszatoloncolják őket. Korábbi helyszíni riportunk megszólalói szerint tízezres nagyságrendben jöttek az elmúlt években menekültek, többnyire muszlim vallású fiatal férfiak. A szélsőséges nézeteiről és akcióiról ismert Toroczkai László 2013-ben lett a település polgármestere időközi választáson. 2014-ben ismét őt választották meg, ellenfél híján ezúttal 100 százalékkal nyert, ráadásul úgy, hogy – szemben az időközi választással – immár mindenki tudhatta, hogy a Jobbik támogatásával politizál.      

A november 23-án elfogadott ásotthalmi rendelet értelmében „tilos közterületen a müezzin tevékenysége, mivel alkalmas a köznyugalom zavarására, továbbá alkalmas arra is, hogy a helyi lakosság körében félelmet, riadalmat és megbotránkozást keltsen. Tilos az egész testet és fejet, valamint részben vagy teljes egészében az arcot is elfedő burka, nikáb és csador, valamint a teljes testet fedő fürdőruha, ide értve az úgynevezett burkini viselése. Tilos bármilyen olyan jellegű propagandatevékenység megvalósítása, amely a házasság intézményét nem az Alaptörvényben rögzítetteknek megfelelően egy férfi és egy nő között létrejött életközösségként mutatja be, ide értve bármilyen közterületi akciót, kiemelten a performanszokat, demonstrációkat, plakát-, röplap- és hangreklámokat. Tilos bármilyen olyan jellegű propaganda-tevékenység megvalósítása, amely megsérti az Alaptörvényt azzal, hogy a családi kapcsolat alapjaként nem a házasságot, illetve a szülő-gyermek viszonyt ismeri el, ide értve bármilyen közterületi akciót, kiemelten a performanszokat, demonstrációkat, plakát-, röplap- és hangreklámokat.”

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet közleményben reagált: „Az ásotthalmi rendelet olyan nyilvánvalóan és súlyosan sérti szinte a teljes alapjogi katalógust, hogy ha a kormány vagy az ombudsman kezdeményezi alkotmányossági felülvizsgálatát, az Alkotmánybíróság minden bizonnyal megsemmisíti majd a jobbikos polgármester irányította önkormányzat rendeletét.” Jogászok szerint a törvény formai okokból is alkotmányellenes, mivel alapjogokat csak törvénnyel lehet szabályozni, önkormányzati rendelettel nem. Tény, hogy az Alaptörvényben szerint házasságot csak férfi és nő köthet, de erről bárki vélekedhet máshogy, és ezt szabadon ki is nyilváníthatja.

Toroczkai a közösségi oldalán indokolta ötletét: mint írja, megelégelte az Alaptörvény-módosítás körül kialakult parlamenti patthelyzetet, bűnbakkeresés helyett pedig inkább azonnali védelmet nyújt a brüsszeli tömeges betelepítési tervvel szemben. „Intézkedési csomagjának” az a célja, hogy „bármilyen külső felforgatási tervvel szemben” megvédje a községet. Szerinte nincs is más teendő, elég, ha Magyarország többi önkormányzata átveszi az ásotthalmi rendeletet, és „máris megvédtük a hazánkat”. A homoszexuális propaganda veszélyeire nem hozott élő ásotthalmi példát.

Toroczkaiék akciója a Jobbikon belül is vihart kavart: Staudt Gábor képviselő mellett Érpatak jobbikos kötődésű polgármestere, a botrányairól ismert Orosz Mihály Zoltán is elítélte a rendeletet, sőt, Toroczkaiék helyett bocsánatot kért a muszlim közösségtől. Toroczkai hamar visszaszólt: mint írta, meglepte, hogy a leghevesebb támadásokat nem a muszlimoktól és a homoszexuális lobbitól, hanem saját táborából kapta. Hogy miért nem egyeztetett előre a párt elnökével? Azért nem, mert függetlenként választották meg a település élére, és a képviselő testület is független tagokból áll.

Az ügy súlyát érzékelteti, hogy Vona Gábor pártelnök Ásotthalomra utazott Toroczkaival egyeztetni, majd videoüzenetében kifejtette: felesleges a rendelet, mert a Jobbik már meghirdette a „Se szegény migráns, se gazdag migráns” programját, mely megóvja Magyarországot a multikulturalizmustól. Vona – aki a Török–Magyar Baráti Társaság elnöke, továbbá közismert korábbi meggyőződéséről, miszerint az emberiség utolsó védőbástyája az iszlám – sietett azt is közölni, hogy „a Jobbik kormányra kerülve a szabad vallásgyakorlást mindenkinek biztosítani fogja, és tiszteli az Iszlám vallást”.

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője a Hetek kérdésére azt mondta: az elnökség nem támogatja a rendeletet, ám megértik a helyi képviselők döntését, mert Ásotthalmon nagy a migrációs nyomás, ráadásul veszélybe került a török–EU migrációs egyezmény, ami eddig migránsok millióit tartotta távol Európától.  Arra a kérdésünkre, hogy Toroczkai önjáró akciója mennyiben más, mint például a többször belső zavart okozó Novák Előd korábbi ténykedése, Jakab azt mondta, Toroczkai független jelöltként lett polgármester. Felvetésünkre, miszerint ugyanakkor a Jobbik alelnöke is, Jakab azt közölte: még nem született döntés arról, hogy a jövőben lesz-e egyeztetési kötelezettsége Toroczkainak az országos vezetéssel. Egy neve elhallgatását kérő képviselő ugyanakkor azt mondta lapunknak, hogy a néppártosodás útjára lépett Jobbiknak sokat ártott az akció.

Kiss Ambrus, a Policy Agenda vezető elemzője szerint Toroczkai akciója vízválasztó lehet a Jobbik számára. „Ha eltűri, vagy akár a többi jobbikos vezetésű településen is megpróbálja bevezetni az ásotthalmi rendeletet, azzal a migránskérdésben rálicitál a Fideszre, amivel visszaszerezheti a kvótakampány során elveszített szavazóit” –  mondta Kiss a Heteknek. A szakember azt sem tartja kizártnak, hogy éppen ez a Jobbik vezetés célja, és egyáltalán nem a tudtukon kívül történt a lépés. Kiss szerint ugyanakkor ez a verzió azt is jelenti, hogy a kormányváltást akaró baloldali és jobbikos szavazók közti együttműködés esélye jelentősen csökken. A másik lehetőség, hogy a Jobbik elhatárolódik Toroczkai rendeletétől, vagyis szembemegy a saját alelnökével: ez viszont törést okozhat a pártban, és ismét utat nyithat egy radikális politikai erőtér kialakulására, tette hozzá az elemző.  Kiss szerint a Fidesz is nehéz helyzetbe került: jogi eszközökkel meg tudná állítani az ásotthalmi önkormányzatot, ám ha élesen szembemegy a kezdeményezéssel, sok szavazót veszíthet a népszavazási kampány során „feltüzelt” támogatói közül. Ha viszont nem lép fel a rendelet ellen, azzal tovább mélyíti az idegenellenességet, megnehezítve a keleti „partnerséget”, a kapcsolatok építését.

Olvasson tovább: