Kereső toggle

Ostrom alatt az ATV

Simicska Lajos frontot nyitott

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Háborút indított az ATV ellen Simicska Lajos. Lapzártánkkor kiderült: az oligarcha emberei a Hír TV-hez igazolt Kálmán Olgán kívül csillagászati összegekért keresték meg az ATV több arcát is.

A Fidesz egykori pártpénztárnoka 1993-tól egymást váltó szocialista kollégáival együtt teremtette meg a hazai pártfinanszírozás szürkezónáját. Ez a pártfinanszírozási rendszer tette átláthatatlanná a pártok mögötti gazdasági érdekcsoportok és a politika összefonódását. 1990 óta egyetlen ciklusban sem sikerült ezt a szférát átvilágítani.

A Fidesz első, 1998 és 2002 közötti kormányzati ciklusát még sikerült komolyabb Orbán–Simicska-konfliktusok nélkül átvészelni, ám a 2010-es kétharmados Fidesz-győzelem után Simicska befolyása minden mértéket elvesztett. Debreczeni József róla szóló, közelmúltban megjelent könyve szerint 2011 végén jutott informális hatalmának csúcsára, amikor saját embere, Németh Lászlóné került a fejlesztési tárca élére. Jellemző, hogy a Magyar Narancs korabeli, Debre-czeni által idézett beszámolója szerint ekkoriban kormánytagok és fideszes erős emberek rendszeresen előszobáztak Simicska Radóc utcai irodá-jában eligazításért vagy fejmosásért. A senki által nem megválasztott Simicska 2010 és 2014 között árnyék-kormányfővé lépett elő.

Simicska 2014-re kiépült médiabirodalmának zászlóshajói a Magyar Nemzet és a Hír Televízió. (És talán az index.hu – erről még lesz szó.) A közelmúltig a nagyvállalkozó érdekeltségéhez tartozott a legnagyobb hallgatottságú rádió, a Class FM, illetve a legnagyobb példányszámú napilap, a Metropol is. Jelenleg is érdekeltségéhez kötődik a Heti Válasz hetilap, a Lánchíd Rádió, illetve ezeknek a médiumoknak az online változatai. Mindezen túl – mint utóbb kiderült – Simicska Lajosnak áttételeken keresztül opciós joga volt a TV2 megvásárlására is. Az Orbán Viktorral történt szakítást megelőzően Simicska Lajos a legnagyobb befolyású szereplő volt a hazai médiapiacon, főleg, ha felidézzük, hogy 2010 őszétől fél éven át az MTVA vezérigazgatója az a Fazekas Csaba volt, aki korábban több Simicska-érdekeltségnél – Hír TV, Hung-Ister Zrt. – töltött be vezető szerepet.

A különböző (magán) szerkesztőségek működtetéséhez szükséges vagyont jellemzően állami megbízásokból halmozta fel a nagyvállalkozó a kilencvenes évek óta. Ennek előnyét egészen addig élvezhette, míg a kapcsolat megromlása után cégei látványosan elkezdtek kiszorulni a pályázatnyertesek közül.

A szakítás előtt sokszor szánalmasan szervilis Magyar Nemzetben egyre több kritikus hangvételű írás látott napvilágot, a korábban csak a baloldali ellenzékre lövő Hír TV szerkesztőinek mintha hirtelen eszébe jutott volna a sajtó egyik fő feladata, a hatalom számonkérése. Ismertebb, de nem feltétlenül „felsőkategóriás” publicistákat és képernyősöket is sikerült szerződtetniük.  

Orbán Viktor Simicskával szembeni „függetlenségi harca” a pártfinanszírozás rendszerének 2013-as átalakításával, majd Némethné 2014-es államtitkárrá történt lefokozásával kezdődött, a szakítás a 2015-ös „G-napon” vált teljessé. Miután a Magyar Nemzet vezetősége bejelentette távozását, és egyértelművé tették, hogy a Simicska–Orbán-háborúban nem kívánnak az oligarcha oldalán harcolni, Simicska – aki hosszú évek óta nem állt a nyilvánosság elé – végighaknizta a sajtót, és trágár stílusban minősítette Orbán Viktort. Ennek hatására a Hír TV-től is távozott számos vezető képernyős munkatárs és szerkesztő. Simicska felgyorsította médiabirodalma újrapozícionálását: saját lapjaiban hirdetést tettek közzé a megmosolyogtató „Mindig ellenzékben” szöveggel. Úgy tudjuk, a vállalkozó azzal nyugtatja alkalmazottait, hogy akár két ciklusra is elegendő anyagi háttérrel rendelkezik a médiabirodalom működtetéséhez.

A kormányoldal sem tétlenkedik: nem csupán Simicska gazdasági pozícióit gyengítik, de az agyelszívás is folyamatos lapjainál és televíziójánál, miközben maga a médiabirodalom is egyre zsugorodik. A TV2-t az opciós szerződés ellenére sem sikerült átvenniük Simicskáéknak, a Metropolt nyáron megszüntették, mivel a lap súlyosan veszteségessé vált. Ráadásul elindult Habony Árpád Lokál című szintén ingyenes lapja, ami szó szerint kiszorította a Metropolt a legfontosabb átvételi pontokról, példádul a metróból. Simicska még májusban eladta a Class FM rádiót birtokló cégét, mert egyértelművé vált, hogy a médiahatóság nem hosszabbítja meg a rádió idén lejáró frekvenciaengedélyét.

A két médium együttvéve naponta több mint hárommillió elérést – 2,8 millió hallgatót, illetve 324 ezer olvasót – produkált, elvesztésük alapjaiban repeszthette meg a nagyvállalkozó médiabirodalmát. Ami azonban még így is jelentős, főként, ha ide soroljuk a jelenleg zavaros tulajdonosi hátterű index.hu-t is, ami napi 580 ezer olvasót ér el. A Hetek információi szerint Simicska azt üzente a portál munkatársainak, hogy „dolgozzanak nyugodtan”, ami arra utal, hogy szerinte egyrészt valójában az övé a lap, másrészt hogy van elég pénze hosszabb távon is működtetni. A szerkesztőség egyes munkatársaitól viszont úgy tudjuk, elég nagy bizonytalanságot szült, hogy nem tudni, ki áll valójában a formálisan Spéder Zoltán érdekeltségébe tartozó lap mögött.

Ami tehát biztosan Simicskáé – és számottevő befolyással bír –, az a Hír TV és a Magyar Nemzet. A napilap a 180 fokos fordulat után azonban elveszítette olvasói jelentős részét: 2015 májusában még 33 ezret adtak el naponta, idén tavaszszal már kevesebb, mint 20 ezret. Talán ezzel függ össze, hogy Hír TV-s forrásból azt hallottuk, Simicska inkább a Magyar Nemzetet zárja be, mintsem a Hír TV-t. Csakhogy a televízió eleve nem rendelkezett masszív nézőtáborral, és a komolyabb nehézségek még ezután jöhetnek. Bár a Hír TV nézettségét nem auditálják, annyi tudható, hogy a 4 éven felüli nézők között 1,2 százalékos közönségarányt produkált novemberben, míg az 50 év feletti tévézők 1,9 százalékát érte el. (Az ATV ennek közel a háromszorosával rendelkezik.)

Ezen változtatna most a jelek szerint a Hír TV vezetése, amely az ATV-n már bevált receptet másolva próbálna kitörni eddigi nézőinek köréből. Kálmán Olga csúcsgázsiért történt leigazolása mellett a Simicska-tévé számos további ATV-snek is csillagászati összegű ajánlatokat tett – lapzártánkig egyelőre eredménytelenül.

December elején ugyanakkor a PR-Telecom kábelszolgáltató bejelentette, hogy januártól nem sugározza tovább a Hír TV műsorát, ami azt jelenti, hogy 70 ezer ügyfél kínálatából tűnik el a csatorna. Mivel a Simicska–Orbán-háború továbbra is zajlik, nem lenne meglepő, ha újabb kábelszolgáltatók mondanák fel Hír TV-s szerződésüket. Mindemellett épül az „ellen Hír TV” is: Széles Gábor néhány hete eladta az Echo TV-t Orbán barátjának, Mészáros Lőrincnek. Úgy tudjuk, a vevő modernizálni kívánja a csatornát, amit az is alátámaszt, hogy több egykori vezető Hír TV-s (jelenleg a köztelevíziónál dolgozó) képernyős bejelentette, hogy az Echo TV-nél folytatja munkáját.

Németh Sándor Facebook-bejegyzése Kálmán Olga távozásáról

Kálmán Olgának az ATV-től való távozása önmagában nem lenne rendkívüli történet, hiszen a médiában itthon és külföldön is gyakori az, hogy ismert műsorvezetők csatornát váltanak. Kálmán Olga az ATV által lett közismert médiaszemélyiség, ugyanakkor a tévécsatorna fejlődésében és befolyásának erősödésében a tehetséges műsorvezetőnőnek is vitathatatlan érdemei vannak. Olga és a televízió tulajdonosi köre között soha nem volt személyes konfliktus, a közöttük meglévő világnézeti különbségek ellenére sem. A tulajdonosi kör megdöbbenését elsősorban két tény váltotta ki. Először is az, hogy a kölcsönös tiszteleten és megbecsülésen alapuló emberi viszonyt és hatékony együttműködést a műsorvezetőnő olyan stílusban és módon rúgta fel egyoldalúan, ami közgondolkodásra befolyással bíró személyhez méltatlan. Az őt több mint egy évtizedig kiemelt megbecsülésben részesítő és sztároló munkaadója számára pedig megalázó és kártékony. A megdöbbenés másik oka az, hogy Kálmán Olga a Hír TV-hez való szerződésével – akarva-akaratlanul – Simicska és szövetségesei Orbán Viktor elleni vendettájának központi szereplőjeként kínálta fel magát, amiről egy híres salamoni mondás jut eszembe: „Kóbor kutya fülét ragadja meg, aki felháborodik a perpatvaron, amely őt nem illeti.” De ehhez már sem a Hit Gyülekezetének, sem pedig az ATV-nek sincs semmi köze. Az elmúlt napok eseményeiből világosan megértettem: a Simicska-rendszer jobb- és balirányú helyezkedésének és manőverezésének útjában állunk. Szeretném Simicska úr tudomására hozni, hogy kemény fába vágta a fejszéjét.

Olvasson tovább: