Kereső toggle

Gyárfás távozik - Célba ért az üzenet

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kedd este még a Water Willy nevű kabalafigura kapcsán kiadott szerencsétlen nyilatkozat korrigálást tervezte az úszószövetség elnöke. Szerda reggel azonban meglátta a sportnapilap főcímét, és már tudta: távoznia kell. Így buktatták meg a 23 éve regnáló Gyárfás Tamást.

„Nyugi – írtuk egy héttel ezelőtt a ki-újult Hosszú–Gyárfás-háború kapcsán arra utalva, hogy a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöke akkor még bátorító, pontosabban általa ekként dekódolt üzeneteket kapott „a politikától”. A Hetek információi szerint egy miniszter és egy államtitkár is azzal nyugtatta Gyárfás Tamást, hogy az erősödő támadások ellenére sem kell távoznia a szövetség éléről. Mint arról többször is beszámoltunk, a szövetséget 1993 óta vezető Gyárfás „egyeduralmát” a világklasszis Hosszú Katinka kezdte ki, amikor januárban a nyilvánosság előtt bírálta a MÚSZ-t, majd eltépte a 12 milliós támogatási szerződést.

Akkor kevesen mertek kiállni Katinka mellett. A múlt heti újabb megszólalása, pontosabban a Gyárfás lemondását sürgető közleménye után azonban egyre több úszó – köztük olimpiai és világbajnokok –, valamint edzők szólaltak meg egyetértően. Az elnök akkor azt mondta, 2020-ig kitart, hiszen nagy többséggel választották meg, ugyanakkor kész minden jogos kérést teljesíteni.

A MÚSZ ügyvezetője és Hargitay András szövetségi kapitány a hétvégére egyeztetésre hívta több szakosztály edzőit, ám a meghívottak nem tettek eleget az invitálásnak. A Nemzeti Sport le is csapott a történtekre, tudatva, hogy „Már nem hallgatnak Gyárfásékra.” A MÚSZ közleményben utasította vissza a lap főbb állítását, miszerint az úszósport egyre több szereplője határolódik el az elnöktől.

A MÚSZ és a Nemzeti Sport csörtéje sokadlagosnak tűnhet egy ilyen hord-erejű konfliktusban, ahol a világ legjobb úszónője harcol a nemzetközi szinten is magasan jegyzett sportvezetővel, ám egy közelmúltbeli változás a valós értelmezési keretbe helyezi napilap eljárását: november 21-én Szöllősi Györgyöt nevezték ki a lap főszerkesztőjévé. Szöllősi 2007 és 2014 között az Orbán Viktorhoz kötődő a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kommunikációs igazgatója volt, így nemzeti sportos kinevezése óta a sportlap állásfoglalásai a miniszterelnök véleményeként is értelmezhetőek. Úgy tudjuk, a hétvégi cikkre Gyárfás azért vágott vissza, mert nem tudta egyértelműen dekódolni az üzenetet.

A hét első napján ismét a 2017-es budapesti vizes világbajnokságra terelődött a figyelem, ugyanis a MÚSZ aznap mutatta be a sajtónak az esemény két kabalafiguráját, Water Lillyt és Water Willyt. Utóbbi azzal kavart botrányt, hogy az angol nyelvben a Willy elnevezés a férfi nemi szervre, maga a Water Willy pedig egy szexuális segédeszközre utal, míg Water Lillyt (tündérliliom) korábban már megtervezte egy pályázó, ám az ő munkáját elutasították, a tőle „kölcsönzött” ötletet viszont megvalósították.

A duplán rosszul elsült bemutató után a MÚSZ megpróbált elhatárolódni a két kabalafigurától, ám a kísérlet csak mélyítette a válságot, hiszen néhány órával korábban maga Gyárfás konferálta fel a plüssfigurákat. Értesüléseink szerint az elnök kedden este még azt tervezgette, hogyan korrigálja másnap a MÚSZ szerencsétlen nyilatkozatát, ám szerda reggel egyértelmű üzenet várta: a Nemzeti Sport címoldalán a saját képe, és a cím: Ketyeg az óra – nagy a tét. Az üzenet célba ért, Gyárfás néhány órán belül lemondott. Az úszóéletre rálátó forrásaink szerint „a politika” azért küldött egyértelmű üzenetet, mert észlelte Hosszú Katinka és a mellette felsorakozó úszók elszántságát. (Munkatársunktól)

Olvasson tovább: