Kereső toggle

Pukli: A probléma maga a rendszer

Interjú a politikai pályára készülő Pukli Istvánnal

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Sokszor feltették már a kérdést Pukli Istvánnak, hogy ha ebben az országban civil módon nem lehet szakmai célokat elérni, akkor miért nem szervezi meg magát politikailag a Tanítanék Mozgalom? Most, hogy úgy tűnik, Pukli az oktatásügy kedvéért rászánja magát a politikusi pályára, komoly támadások kereszttüzébe került – különösen, hogy a Tanítanék Mozgalom egykori arca felvállaltan konzervatív értékeket, és nem a baloldal érdekeit kívánja képviselni.

Miért mond le gimnáziumigazgatói posztjáról?

– Nem mondok le, hanem 2017 nyarán lejár a mandátumom, és nem pályázom meg újra. Egyben fel is mondok, tehát távozom az intézményből, mivel semmiképp nem akarom befolyásolni az új vezető munkáját – tapasztalatból tudom, hogy a régi vezető jelenléte milyen nehéz helyzeteket tud teremteni. Az új Klik felállásában kiderült számomra, hogy érdemi változás továbbra sem történik, sőt épp ellenkezőleg. Csak gerincsérüléssel lehetne ezt tovább folytatni, én meg nem adom a nevem ehhez a rendszerhez.

Abban, hogy nem pályázik újra, gondolom, szerepet játszik az iskolaigazgatói jogkörök és autonómia bővítésének elmaradása is. Máshol fog tanítani ezután?

– Nem. Szeretnék következetes lenni, és a pedagógusi pályáról is távozni. Mivel a mozgalomban már nem találtam meg azt a lehetőséget, hogy hatékonyan lehessen küzdeni az oktatási célok eléréséért, nehezen, de eljutottam arra a pontra, hogy megpróbálkozom a politikai szerepvállalással.

Akkor tér vissza a hivatásához, ha már sikerült politikusként egy élhető oktatási rendszert kivívni?

– Nézze, élhető oktatási rendszer itt Magyarországon szerintem a következő harminc éven belül nem lesz. De azért fogok dolgozni, hogy ezt meg lehessen teremteni. Feltett szándékom, hogy amit tavasszal megígértem, miszerint addig küzdök, amíg a céljainkat el nem érjük, megvalósítsam. Csak most már hatékonyabb eszközökkel fogok megpróbálkozni, tekintve, hogy szakmai alapon egyetlen fontos célt sem értünk el a kormánnyal.

Akár pártot is szervezne az oktatás ügyére?

– Nem állítom, hogy szervezek ilyet, de felajánlom a segítségemet egy újonnan létrejövő szervezethez, ha lesz ilyen. Ennek központi célja kell hogy legyen, hogy a legfontosabb nemzeti érdeket, az oktatás ügyét a zászlajára tűzze. Nyilván kell ebben egy társadalmi kompromisszum, mert nem lehet egyik évről a másikra megjavítani az oktatást, mindenki belebukott ebbe az elmúlt huszonöt évben. Itt arról döntünk, hogy mi lesz Magyarország jövője. A jövőt ugyanis a gyerekek jelentik, és nagyon nem mindegy, hogy mire tanítjuk őket és hogyan. Erről meg kell győzni az embereket, mert ez lemondással jár, hiszen nagyon keveset költünk az oktatásra.

Azt nyilatkozta nemrég, hogy nem lehet alternatíva a jelenlegi baloldal az ország irányítására, és ugyanígy vélekedik a szélsőjobbról is. S hogy egy konzervatív szemléletű pártban gondolkodna, amit nem a pénz és a hatalom hajt. Konkrétan milyen színezetű formációra gondol?

– Úgy tartom, hogy ma már nem lehet élesen szétválasztani azt, hogy valaki konzervatív, liberális vagy szociáldemokrata, ezeknek a szavaknak a 21. században már semmi értelmük. Mindenkiben megvannak ezek az alapvető értékek, másképpen elrendezve magában, bizonyos helyzetekben másképpen hozva elő azokat. Én meggyőződéses demokrataként a konzervatív kifejezést úgy használom, ahogy a legtöbb ember érti: hogy olyan értékeket, mint például a hazaszeretet vagy családszeretet, meg kell őrizni, és nem szabad veszni hagyni, amink van. Ezt csak progresszív eszközökkel lehet elérni, emiatt kellene az oktatást prioritásként kezelni.

Megreformálható-e a jelenlegi rendszer? Érdemes-e továbbra is a részletkérdéseken „huzakodni” a kormánnyal?

– Javítani lehet, ezért nem szállok ki a napi küzdelemből. De ez nem oldja meg a helyzetet, mert az igazi nagy probléma az egész rendszerben gyökerezik. És itt nem a kiszolgáló rendszerről, a Klikről beszélek elsősorban, hanem az alapfelfogáson kell változtatni, mindenek előtt a Naton, amit teljes egészében új alapokra kellene helyezni, a szükségletekből kiindulva, azaz megnézni, hogy harminc év múlva mire lesz szüksége ennek az országnak.

Szó szerint ilyeneket mond Palkovics László államtitkár is.

– Lehet, de közben mégis rövid távú politikai érdekeket szolgál ki. Eleve nem lehet 2019 szeptemberére beígérni egy új Natot azzal, hogy az egész biztosan jó lesz. Egy teljesen rugalmas rendszert kellene létrehozni, ami bármikor módosítható a szükségletek függvényében. Ehhez kevés ez az idő. Nem politikai, hanem szigorúan szakmai kritériumok mentén kellene az egész oktatási rendszert átgondolni. A másik a megfelelő forrás biztosítása, ami nélkül a legjobb Nat sem fog tudni működni.

Azt mondta múltkor, amikor kilépett a Tanítanék Mozgalomból annak népszavazással kapcsolatos állás- foglalása miatt, hogy sajnos nem túl heterogén a mozgalom. Ezek után hogyan, kikből látna egy új politikai erőt szerveződni? Összeérhet-e ez például Sándor Mária társadalmi mozgalmával?

– Összeérhet akár, de mint mindennek, úgy a jó egészségügynek vagy az erős gazdaságnak is az oktatás a kulcsa. Biztos vagyok benne, hogy hozzám hasonlóan sokan csalódtak a Fideszben, és sok olyan konzervatív érzületű, mellőzött ember él az országban, aki felé nyitni kellene.

Olvasson tovább: