Kereső toggle

Orbán-Vona találkozó az Alaptörvényről

Bukik a kötvénybiznisz?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Jobbik elnöke késznek mutatkozott az Alaptörvény-módosítás támogatására, ám ennek feltételéül szabta, hogy azonnal állítsák le a letelepedési kötvények árusítását. Vona Gábor a találkozó utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy a valamivel több mint félórás megbeszélés nem volt sikeres, hiszen a miniszterelnök nem tekint el a letelepedési kötvények forgalmazásától.

Szegény és gazdag migránsok

„Se szegény migránst, se gazdag migránst ne lehessen betelepíteni Magyarországra. Se szegény terrorista, se gazdag terrorista ne érkezhessen Magyarországra. Se Jean-Claude Juncker ne tudjon Magyarországra telepíteni bevándorlókat, se Rogán Antal” – mondta a Jobbik elnöke. Vona Gábor szerint a letelepedési kötvények árusításának a beszüntetése nélkül a módosítás csak trükközés, szemfényvesztés és kiskapu a terrorizmusnak.

Vona Gábor bejelentését követően Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője is megszólalt az ATV A nap híre című műsorában, és megismételte, hogy véleményük szerint minden betelepítést meg kell tiltani, így a letelepítési kötvények árusítását is. A Jobbik szóvivője szerint Orbánt meglepte Vona Gábor, és nem adott egyértelmű választ az ellenzéki pártelnök javaslatára. Mirkóczki kijelentette: ha minden kiskapu bezárul a betelepítés előtt, akkor támogatni fogják Orbán Viktor módosítási javaslatát. A labda most a Fidesz térfelén pattog – tette hozzá.

„Mindenfajta feltételek”

A Fidesz és a kormány részéről többféle reakció is elhangzott. Tuzson Bence kormányzati kommunikációs államtitkár az Orbán–Vona találkozót követően kijelentette: a kormány minden javaslatot megfontol az Alaptörvény módosításával összefüggésben, mert nemzeti ügyként tekint a kérdésre. „Ez a sorban a sokadik javaslata a Jobbik elnökének” – jegyezte meg az államtitkár.

Kósa Lajos szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: amikor a Fidesz konzultációt kezdeményezett a migrációról, Vona Gábor népszavazást sürgetett a kérdésben, amikor pedig a Fidesz referendumot kezdeményezett, a Jobbik elnöke azt feleslegesnek minősítette, és alkotmánymódosítást szorgalmazott. Most, amikor a kormányfő beterjesztette az Alaptörvény-módosítási javaslatot az Országgyűlésnek, Vona Gábor „mindenfajta feltételekkel” állt elő – mondta, utalva az Orbán Viktor miniszterelnök és a Jobbik-elnök közti előző napi négyszemközti találkozóra.

A frakcióvezető idézte a Jobbik pártelnökének korábbi nyilatkozatát is, amely szerint aki nem szavazza meg a betelepítés elleni Alaptörvény-módosítást, az hazaáruló. A letelepedési kötvénnyel kapcsolatban – amelynek megszüntetését feltételül támasztotta Vona Gábor az alkotmánymódosítás támogatásához – Kósa Lajos azt mondta: szerinte ezek sehogy nem kapcsolódnak egymáshoz. Megjegyezte egyébként, hogy a kormány már korábban bejelentette a letelepedési kötvény intézményének felülvizsgálatát.

Bukik a biznisz?

Az Orbán–Vona találkozó utáni napon ugyanakkor az atv.hu felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányfő már a kvótanépszavazást követő napon kijelentette, hogy felülvizsgálják a letelepedésikötvény-bizniszt.

Orbán Viktor Harangozó Tamás MSZP-s képviselő kérdésére így válaszolt az Országgyűlésben október 3-án: „Azt tudom mondani, hogy 2807 fő kapott eddig letelepedési engedélyt, az országból egyetlen forintnyi közpénzt sem vittek ki, az országba csak pénzt hoztak be. Erre a konstrukcióra szükség van. A kérdés az, hogy szükség lesz-e erre a konstrukcióra a jövőben is. Tekintettel arra, hogy Magyarországot felminősítették, az állampapírpiacot érdemes áttekinteni. A pénzügyminiszter úr ezt meg is fogja tenni, és amint ez a jelentés elkészül, döntünk arról, hogy ez a konstrukció fut-e tovább, ami egyébként egy európai konstrukció, vagy helyette egy másikat indítunk majd meg.”

Néhány héttel korábban, miután a Standard & Poor’s felminősítette a magyar államadósságot, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a felminősítés határszakasz lesz az állampapír-kereskedelemben és az állam finanszírozásában, az államkötvények piacán komoly változásokat tervez a kormány, ami a letelepedési kötvénnyel kapcsolatos intézményrendszer felülvizsgálatára is alkalmas lesz.

Olvasson tovább: