Kereső toggle

Pukli szakít a Tanítanékkal

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A kormánynak eddig nem sikerült megosztania a Tanítanék Mozgalmat, de most úgy tűnik, a kvótakampány viharában eljutnak a kenyértörésig. Pukli István bejelentette, hogy kilép a Tanítanék Mozgalomból, mert helyteleníti, hogy a Tanítanék szervezetileg csatlakozik a népszavazás bojkottját propagáló szeptember 30-ai tüntetéshez.

Szerdán Pukli István gimnáziumigazgató, a Tanítanék Mozgalom vezéralakja kilépett a mozgalomból. Pukli a Magyar Nemzetnek jelentette be döntését, egyúttal megismételte a korábban a Magyar Időknek tett kijelenté-seit is, miszerint elsődleges célja az oktatás rendszerszintű reformja, nem pedig a kormánybuktatás. (Mi lesz a pedagógusmozgalommal? Hetek, 2016. szeptember 16.)

Pukli azt sérelmezte, hogy a Tanítanék Mozgalom csatlakozott a szeptember 30-ára meghirdetett megmozduláshoz a kormány migránspolitikájával szemben. „Ha szervezetként kiállunk egy ilyen átpolitizált, irtózatosan megosztó ügy mellett – és teljesen mindegy, hogy magánemberként mit gondolunk a kérdésről –, akkor rengeteg támogatót veszíthet a mozgalom, és az emberek szép lassan ki fognak hátrálni az oktatás ügye mögül” – jelentette ki Pukli István, aki véleményével egyedül maradt a testületben. Mint mondta, folytatja a harcot, de csak oktatásügyben, már amiatt is, mert a Tanítanék Mozgalom egyetlen eddigi célját sem érte még el.

„Nem a pénteki rendezvényt véleményezem, hanem azt helytelenítem, hogy ebben a Tanítanék Mozgalom szervezetileg részt vegyen, mert a mozgalomnak nem ez a feladata” – mondta el kérdésükre Pukli István. „Nyilván van magánvéleményem a kérdésről, és az is lehet, hogy ez nem különbözik élesen a többiekétől. Ezt nem tudni, mivel nem ismerjük a Tanítanék Mozgalom támogatóinak a véleményét kvótaügyben. Eleve problémásnak tartom, hogy enélkül foglalunk állást – de ha még ismernénk is a véleményeket, szakmai szervezetként akkor sem feladatunk ebben megnyilvánulni. Azt gondolom, hogy az oktatás ügyét nagyon félreviszi, ha alárendeljük egy ilyen, meglehetősen hisztérikus állapotnak. Ez itt és most egyértelmű politikai állásfoglalásnak tekinthető. Ezt nem tudom elfogadni” – szögezte le lapunknak Pukli. A gimnáziumigazgató szerint (aki nyáron nyílt levélben utasította vissza, hogy a Klik felszólítására összeírja a migráns hátterű diákokat) október 2-áig a mozgalomnak bölcsebb lett volna kivárnia.

Pukli elmondása szerint nem csak ebben a kérdésben maradt magára, már a Magyar Időknek adott interjúért is számos bírálatot kapott, holott semmi újat nem mondott. „Igazából a március 15-ei megatüntetés után ütötték ránk a balliberális stigmát, kiragadva a beszédemből a bocsánatkérős mondatot. Én ezt nagyon szerettem volna elkerülni” – mondta, egyben azt is hozzátéve: nem hiszi, hogy a mozgalom a kiválása miatt kettészakadna, mert „nem annyira polarizált, nem annyira heterogén a szervezet”, hogy ez bekövetkezzen. Pukli folytatja a harcot, lehet, hogy új csapattal, s oktatási kérdésekben ezután is kész együttműködni a mozgalommal.

Pilz Olivér, a mozgalom másik vezetője kérdésünkre úgy reagált: sajnálják Pukli távozását. „A Tanítanék Mozgalomnak van egy jól körülhatárolt célrendszere és állásfoglalása az oktatási kérdésekkel kapcsolatban, ezek nem változtak, továbbra is az oktatással kapcsolatban szeretnénk kifejteni a tevékenységünket addig, amíg nem következik be egy gyökeres, rendszerszintű átalakítás. Pukli Istvánnal készek vagyunk a jövőben is együttműködni” – tette hozzá. Nem tartanak attól, hogy Pukli kilépése vagy a pénteki tiltakozás miatt elvesztik több tízezres támogatottságukat, a megmozdulást egyébként is civil szervezetek hirdették meg, és mindegyik politikamentesen szeretne megnyilvánulni – közölte Pilz Olivér.

Olvasson tovább: