hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orbán: élet-halál harc jön
A miniszterelnök Kötcsén, majd az Országgyűlésben kapcsolt kampányüzemmódba

2016. 09. 15.
„A jobboldal teljes szellemi erejének felvonulása” — jellemezte még 2007-ben Orbán Viktor az apró Somogy megyei faluban, Kötcsén tartott Polgári Pikniket, ahol a Fidesz politikai, gazdasági és szellemi holdudvara jön össze, hogy kötetlen formában meghallgassa elnökük terveit a jövőre vonatkozóan. Bár a rendezvény hivatalosan zártkörű, a miniszterelnök beszéde rendszerint kiköt valamelyik jobboldali médiumnál, ami idén a PestiSrácok.hu portálja lett, a fő témája pedig természetesen a közelgő kvótanépszavazás volt.

A Kötcsére jellemző harcias hangulatot Orbán először is egy győzelmi jelentéssel vezette föl, miszerint „a legfontosabb harcainkat már megvívtuk, de a kardunkat nem csatolhatjuk le” – fordította át aztán az elégedett hallgatóság figyelmét az előttük álló küzdelmekre, amit szerinte a terminátor módjára újraéledő kommunisták és a Juncker, Verhofstadt és Schultz nevével fémjelzett uniós elittel szemben kell majd megvívniuk. Ők a „nihilisták”, akik a „társadalomban kisebbségben vannak, de az európai elitet már rég elfoglalták”. Itt Orbán beszúrt egy, vállaltan Csurka István­tól kölcsönzött fordulatot. A MIÉP néhai alapítója Orbán emlékei szerint „az SZDSZ-ről szólva lehangolóan, de pontosan megragadta a dolgok lényegét, ők nem választást akarnak nyerni, hanem be akarnak ülni a zsűribe”. A mai „nihilista elit” Orbán szerint ehhez hasonlóan „megragadta a zsűri pozícióját az európai intézményrendszerben. Ők azok, akik minden értékvitát elvetnek a politikailag korrekt beszédmód hazugsága mögé bújva.”

Ennek a „nihilizmusnak” a fegyvere a politikai korrektség, fűzte tovább Orbán a gondolatmenetét, ami „elveti az értékvitát”, „gondolatrendőrséggel” ér fel, és megteremti a „kisebbségek rémuralmát”. A PC érvrendszer és logika bukásaként értelmezte a Brexitet is, ami szerinte egy „nagy lehetőség is a szembenézésre; hogy mi az az elit, amelyet egy 65 milliós nagy ország elutasított”. A bevándorlás erőltetése mögött a „keresztény és nemzeti alapú Európa megsemmisítésére és az Európai Unió etnikai alapjainak megváltoztatására” irányuló törekvést lát, ugyanis „a muszlimok sosem szavaznak egy keresztény gyökerű pártra, így a muszlim tömegekkel a tradicionális konzervatív pártok örökre kiszorulnak a hatalomból”.

A „nihilista elittel” szembeni győzelem kulcsaként említette az október 2-ai népszavazást, ami után „élet-halál harc” veszi kezdetét Brüsszellel – azt reméli, ebben szövetségesekre talál a V4-ekben és talán Ausztriában is, de további partnerként tekint a francia és olasz konzervatívokra is. Ezzel szemben Németországot a legnehezebb esetként említette: „Az ottani irányított nyilvánosságban egyelőre lehetetlenség őszintén beszélni a migránskérdésről. Ezt mi csak a diktatúrákból ismerjük, de tudomásul kell vennünk, hogy van olyan demokrácia, ahol a szólásszabadság gyakorlása egzisztenciális kérdés, és bizonyos véleményeket ellenjavallt elmondani.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!