Kereső toggle

A népszavazás és a szétzilált baloldal

Lesz-e MSZP–DK-összeborulás?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nem lesz közös kampány, de mindkét ellenzéki párt beleáll az októberi kvótanépszavazás bojkottjába, tudta meg a Hetek az MSZP-től és a DK-tól. A szocialisták humoros elemeket is felvonultatnak a választók távoltartására, a DK pedig abban bízik, hogy a kormányoldal már elérte a mozgósítás felső határát, így mostantól az ellenzéké a pálya.

Közösen kampányol a kvótanépszavazás bojkottja mellett az MSZP és a DK – írta néhány hete az egyik baloldali napilap. Nyakó István, a szocialisták politikusa azóta is magyarázkodni kényszerül, ugyanis, mint a Heteknek megerősítette, nincs szervezeti szintű együttműködés a két párt között. A népszavazási bojkott mellett kardoskodó párt ugyanakkor tervez kampányt, de önállóan. A részleteket Budai Bernadett, a szocialisták szóvivője osztotta meg lapunkkal. Szeptember 3-án választmányi ülést tartanak, ami egyúttal a kampánynyitó rendezvényük is lesz. Ott mutatják be a sajtónak a plakátokat. „Lesznek nagyon kedves, kellemes poénok a kampányban”– mondta sokat sejtetően az ATV-ben Molnár Gyula szocialista elnök, ugyanakkor elismerte, ez akár kontraproduktív is lehet egy nem a humoráról ismert párt részéről.  

Az MSZP mindenesetre azt akarja bemutatni szűk egy hónap alatt, hogy „a gyűlöletkormány népszavazása az Európai Unióból való kilépés előszobája, Orbán Viktor ugyanis ki akarja mondatni a magyarokkal, hogy ránk nem érvényes az európai jog”.

Budai Bernadett azt mondta, azért kérik a népszavazástól való távolmaradásra szimpatizánsaikat, mert így tudja az MSZP megvédeni Magyarország európai uniós tagságát. Mindenesetre a párt jelenleg elég nagy lemaradásban van: mint a Hetek megírta, a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft. augusztus elejei felmérése szerint a szocialista szavazóknak csupán alig egyharmada mondta azt, hogy kész követni pártja útmutatását, és biztosan bojkottálja a népszavazást. Egy másik kutatás szerint a megkérdezettek közel fele biztosan részt venne egy „most vasárnapi” kvótanépszavazáson, ami a kormány sikerét vetíti előre. Ám ugyanebben a kutatásban a megkérdezettek 28 százaléka az MSZP földkérdésről szóló népszavazásán is biztosan részt venne – noha ilyen népszavazás nem is lesz. Ez tehát arra utal, hogy a kormányoldal mégsem mehet biztosra. 

Az MSZP-kampány költségeivel kapcsolatban Budai Bernadett kifejtette: alacsony költségvetésű, néhány millió forintos országos kampányt terveznek. „Némi iróniával azt lehetne mondani, hogy olcsóbb lesz annál, amibe egy heti gyűlöletreklám került az Európa-bajnokság és az olimpiai közvetítések alatt” – tette hozzá a szóvivő, majd arra is emlékeztetett, hogy miközben „a kormány a mi adónkból milliárdokból kampányolhat, az ellenzék ennek a töredékéből, amit költségvetési támogatásból fedez”.

Mint megtudtuk, az MSZP egyaránt használni akar „hagyományos és nem hagyományos eszközöket”: óriásplakátok, kitelepülések, szórólapok, és a párt számára ingyenesen elérhető televíziós felületeken sugárzott reklámok révén próbálják eljuttatni üzenetüket, miszerint „október 2-án csak Orbán Viktorra lehet szavazni – és vele szemben kell megvédenünk nemcsak a kiszolgáltatott embereket, hanem az ország uniós tagságát is”.

Szinte napra pontosan megegyezik az MSZP-menetrenddel a DK kampánya. Gyurcsány Ferencék szeptember 2-án rendezik kampánynyitó eseményüket, ahol beszédet mond a pártelnök, majd a teljes elnökség országjárásba kezd. Mind a 106 egyéni választókerületben kitelepüléseket szerveznek, több tíz-ezer példányban négyoldalas tájékoztató füzetet nyomtatnak – mondta lapunknak Gréczy Zsolt, a párt szóvivője. A kampány csúcseseményét október elsejére tervezik, amikor élőlánccal körbeveszik a Parlament épületét.

Arra a kérdésre, hogy a DK szempontjából milyen népszavazási eredmény számítana sikernek, Gréczy elmondta: ha 50 százalék alatt maradna a részvételi arány – tehát kevesebb, mint négymillió ember járulna az urnákhoz –, az számukra győzelem, Orbán Viktor számára pedig egyértelmű üzenet lenne a lemondásra. A nem éppen ezt a forgatókönyvet előrevetítő kutatási adatokkal kapcsolatban a szóvivő azt mondta: az 50 százalék feletti részvételi hajlandóságot úgy mérték, hogy az ellenzék eddig még nem kampányolt a távolmaradásért, miközben a kormány már csúcsra járatta a mozgósítást. Amit, Gréczy szerint, nehéz lesz fokozni, mivel a kormány üzenetei nem köszönnek vissza a mindennapokban. A mozgósításról a DK úgy véli, hogy a kormányoldal a valódi problémákról, a kivándorlásról, az oktatásról, a korrupcióról akarja elterelni a figyelmet. A DK a Maradj otthon, maradj Európában! jelmondattal vág bele a kampányba, hogy megakadályozzák, hogy a miniszterelnök „kivezesse Magyarországot az Európai Unióból”. Kérdésünkre Gréczy Zsolt is azt mondta, nem lesz közös DK–MSZP-kampány.

Olvasson tovább: