Kereső toggle

„A Néppárt egy dologra törekszik, hogy ártson”

Interjú Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Júniusban önkormányzati választást tartottak Romániában, amit az év végén törvényhozási választás követ. A Hetek Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét kérdezte a szövetség két választás közötti helyzetéről.

Elnök Úr, minden választás előtt sokan igyekeznek megbecsülni, hogy a RMDSZ eléri-e az 5 százalékos parlamenti küszöböt, vagy alatta fog teljesíteni. Az idei önkormányzati választások eredménye melyik várakozást erősíttette meg? Rá kell erősíteni a kampányra, vagy simán meglesz az 5 százalékos küszöb?

– Mindig rá kell erősíteni a kampányra, és mindig felmerül az a lehetőség is, hogy az 5 százalékot esetleg nem érjük el, de mindig elértük eddig. El fogjuk érni 2016-ban is. Az önkormányzati választásokon többféle tapasztalatunk is volt. Az egyik az, hogy a magyar emberek sem mennek nagyobb számban szavazni, mint a románok, tehát a részvételi arány nálunk is igen alacsony volt. Nem indítottunk mind a 41 megyében megyei listát, ezért nyilván azokat a szavazatokat, amelyeket a Kárpátokon túl, illetve Szörény és Krassó megyében össze lehet gyűjteni az önkormányzati választásokon, mi nem gyűjtöttük össze, mert nem voltak önkormányzati jelöltjeink. Ez a parlamenti választáson mindig megfordul, a szórványban élők szavazata nagyon fontos ezekben a megyékben. Ezek alapján úgy látom, hogy az 5 százalékos küszöb elérhető, el fogjuk érni. De rá kell dolgozni, és természetesen a kampányidőszak arról is szól, hogy mozgósítani kell a magyar embereket, mozgósítani a közösséget, és a jelölt kiválasztása is úgy kell történjen, hogy azt a szükséges motivációt biztosítsa, amiért az emberek elmennek szavazni.

Évek óta beszél arról a szövetség vezetése, hogy egyre több fiatal és női jelölt kell. A gyakorlatban van-e előrelépés e téren?

– Alig, hiszen egyelőre még csak a kiválasztás folyik. Ebben a folyamatban az egyik feltétel évtizedek óta, hogy mi mindig olyan frakciót raktunk össze, hogy a szakértelem biztosítva legyen. A kis létszámú frakciónknak le kell tudni fedni az összes tagbizottságot, és ezt is figyelembe kell venni, hogy a rutin itt is nagyon sokat nyom a latba. A fiatalság fontos állapot, de nem erény, hanem egy állapot, ami sajnos gyorsan elmúlik. De szükség van a fiatalok lendületére, és szükség van azoknak tapasztalatára, akik már egy ideje benne vannak a politikában. Ahogy most látom, a frakciónknak körülbelül 50 százaléka ki fog cserélődni.

Az Erdélyi Magyar Néppárt már bejelentette, hogy indul a választásokon, és vélhetően külön, mivel független jelölteket akarnak csak támogatni. Folynak tárgyalások velük egy esetleges közös indulásról?

– Az Erdélyi Magyar Néppárt a megalapítása óta egy dologra törekszik; konkrétan arra, hogy ártson, mert egyebet nem tud tenni. Az elmúlt néhány választáson bebizonyosodott, hogy a erdélyi magyar közösség bizalmát nem élvezik, és bár van valamekkora támogatottságuk, annyi szavazatuk nincs, hogy például akár egy polgármestert delegálhattak volna. Ilyen szempontból nem értem azt a logikát, amit ők követnek, ha csak nem igaz az, amit az előbb mondtam. Ez jellemzi őket, ami szerintem kimeríti a politikai kalandorság fogalmát. Azt a hazug illúziót keltik, hogy tudnak mandátumot szerezni, ugyanúgy, mint ezelőtt négy évvel. Akkor is ezt a hamis látszatot keltették, és végül messze voltak attól, hogy akár egy mandátumot is szerezzenek.

Van párbeszéd önök között?

– Némi iróniát használva, kiváló a viszonyunk. Utoljára januárban találkoztunk, de valószínű, hogy még augusztusban fogunk találkozni az Erdélyi Magyar Néppárttal. A másik magyar tömörüléssel, a Magyar Polgári Párttal rendszeresen találkozunk. Van egy együttműködésünk, ezt a parlamenti választásokra szándékaink szerint meghosszabbítjuk, kiterjesztjük, és bízom abban, hogy ezt az összefogást, együttműködést, amit felmutattunk, követik azok a választók is, akik mondjuk az RMDSZ-nek az ellenzékét vagy nem az RMDSZ táborát gyarapítják.

Készül kormányzati szerepre a szövetség, vagy ez mindig az adott helyzettől függ?

– Nézze, aki a választáson indul, az kormányozni készül, része akar lenni a végrehajtó hatalomnak. Ha talál egy olyan politikust, aki azt mondja, hogy ő azért indul a választásokon, hogy ellenzékben legyen, azt nehogy komolyan vegye. jelenleg azonban nem ez a legfontosabb feladatunk. Az első számú feladatunk az, hogy arányos képviseletet tudjunk biztosítani az erdélyi magyarok számára, mert ha nem vagyunk ott a parlamentben, nincs kormányzati szerep sem. Erről ráérünk beszélni december 11. után.

A román kormány mindent megtesz azért, hogy a levélbeni szavazást népszerűsítse, nagy marketing hadjáratot indított a határokon túl, szavazásra biztatva minden állampolgárt, aki külföldön él és dolgozik. Van az RMDSZ-nek olyan szándéka, amely a külföldön élő magyarokat szólítja meg, biztatja őket a decemberi voksolásra?

– Mi is szeretnénk minél több embert megszólítani, így az üzenetünket különböző hálózatokon keresztül igyekszünk eljuttatni a külföldön élő magyarokhoz. Reméljük, hogy minél többen választják vagy a levélben való szavazást, vagy azt, hogy elmennek a szavazókörzetbe, konzulátusra, ahol szavazóhelyiség van. Volt példa arra, hogy külföldi választókerületből a parlamentbe küldtünk embert, és ez idén sem teljesen kizárt. Azt tudni kell, hogy akik régen elmentek Romániából, ugyan megőrizték a román állampolgárságukat, de sokuknak nincsenek már hivatalos román okmányaik. Nem frissítették, mert nem volt szükség rá. A voksoláskor fontos szempont, hogy érvényes román dokumentummal rendelkezzen az, aki választani akar. Ilyen román állampolgárból, aki magyar nemzetiségű, rengeteg van Magyarországtól nyugatra, sok országban, ők érvényes dokumentumot kell, hogy beszerezzenek. Vannak olyanok is, akik az elmúlt években mentek el, többnyire fiatalok, munkavállalók, akiknek megvannak a román dokumentumaik. Erdélyből az elmúlt 25 évben 400-500 ezer magyar ember vándorolt el. Azt, hogy közülük hányan rendelkeznek érvényes okmányokkal, nem tudjuk megmondani, de mindenkit a regisztrációra és a voksolásra biztatunk.

Olvasson tovább: