hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„A Néppárt egy dologra törekszik, hogy ártson”
Interjú Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel

2016. 09. 02.
Júniusban önkormányzati választást tartottak Romániában, amit az év végén törvényhozási választás követ. A Hetek Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét kérdezte a szövetség két választás közötti helyzetéről.

Elnök Úr, minden választás előtt sokan igyekeznek megbecsülni, hogy a RMDSZ eléri-e az 5 százalékos parlamenti küszöböt, vagy alatta fog teljesíteni. Az idei önkormányzati választások eredménye melyik várakozást erősíttette meg? Rá kell erősíteni a kampányra, vagy simán meglesz az 5 százalékos küszöb?

– Mindig rá kell erősíteni a kampányra, és mindig felmerül az a lehetőség is, hogy az 5 százalékot esetleg nem érjük el, de mindig elértük eddig. El fogjuk érni 2016-ban is. Az önkormányzati választásokon többféle tapasztalatunk is volt. Az egyik az, hogy a magyar emberek sem mennek nagyobb számban szavazni, mint a románok, tehát a részvételi arány nálunk is igen alacsony volt. Nem indítottunk mind a 41 megyében megyei listát, ezért nyilván azokat a szavazatokat, amelyeket a Kárpátokon túl, illetve Szörény és Krassó megyében össze lehet gyűjteni az önkormányzati választásokon, mi nem gyűjtöttük össze, mert nem voltak önkormányzati jelöltjeink. Ez a parlamenti választáson mindig megfordul, a szórványban élők szavazata nagyon fontos ezekben a megyékben. Ezek alapján úgy látom, hogy az 5 százalékos küszöb elérhető, el fogjuk érni. De rá kell dolgozni, és természetesen a kampányidőszak arról is szól, hogy mozgósítani kell a magyar embereket, mozgósítani a közösséget, és a jelölt kiválasztása is úgy kell történjen, hogy azt a szükséges motivációt biztosítsa, amiért az emberek elmennek szavazni.

Évek óta beszél arról a szövetség vezetése, hogy egyre több fiatal és női jelölt kell. A gyakorlatban van-e előrelépés e téren?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!