hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Brüsszelben ciki kereszténységről beszélni
Európai Egyesült Államok?

2016. 07. 30.
A magyar kormánynak „esze ágában sincs” kilépni az Európai Unióból, Brüsszelnek azonban nagyobb önállóságot kellene biztosítania a tagállamoknak, miközben kulcsterületeken erősíteni kellene az együttműködést – mondta egy háttérbeszélgetésen a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

Rogán Antal leszögezte: szerinte ma az a legfontosabb kérdés, hogy létrejön-e az Európai Egyesült Államok, vagy a tagállamok Európája felé haladunk, ahol a felek önállóak maradnak, miközben a legfontosabb közös ügyekben folyamatosan egyeztetnek. Az nem kérdés, hogy a magyar kormány melyik verziót preferálja.
Rogán felidézte, hogy Magyarország a monarchia idején már élt államszövetségben, ahol a stratégiai közös ügyek a következők voltak: pénzügy, külügy, hadügy. Szerinte az Európai Unió is akkor lesz eredményes, ha ezen a három területen sikerül egységet kialakítani, más kérdésekben pedig megmarad a tagállamok szuverenitása, például maguk dönthetik el, hogy kiket fogadnak be az országba.
A miniszter úgy látja, gyengíti Európát, ha feladja az értékrendjét megalapozó keresztény gyökereit. „Eljutottunk odáig, hogy az Európai Néppárt kereszténydemokrata politikusai arra szoktak minket kérni, hogy inkább ne használjuk a keresztény szót, nehogy félreérthető legyen” – magyarázta a politikus, aki szerint Európa saját magát sodorja veszélybe azzal, ha nem vállalja az identitását, mert ahogy fogalmazott: az iszlám egy hódító jellegű kultúra, amelyik nem tudja elfogadni, hogy alkalmazkodjon a keresztény kultúrkörhöz.
Szerinte ezért is hatalmas hiba Európa részéről, hogy a valós képességein felül próbált meg embertömegeket integrálni. „Franciaország, Belgium már elkövette ezt a hibát, Németország pedig a hibaelkövetés stádiumában van. Mi, a visegrádi országok ezt még nem követtük el, érdemes tanulnunk a nyugati országoktól” – mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy a brüsszeli irányvonal megkérdőjelezése nem jelent egyet az unió megkérdőjelezésével, az ellenzéki pártok vádjaival ellentétben nem akarnak kilépni a szövetségből. „Attól még lehetünk az EU hívei teljes mellszélességgel, hogy azt mondjuk: rossz az, amit az Európai Bizottság csinál” – hangsúlyozta.
Rogán szerint az is elgondolkod­-tató, hogy Brüsszelben kizárólagos dogma lett a balliberális gondolkodás, ami nem tűr meg más véleményeket – például „ciki” a kereszténységről beszélni. Szerinte visszafordíthatatlan következményekkel jár, ha nem védik meg a keresztény alapértékeket, amit az alábbi példával illusztrált: ha azonos neműek házasodhatnak, akkor a muszlimok is joggal tehetnék fel a kérdést, hogy miért nem engedélyezett a többnejűség, ami viszont belátható időn belül teljesen átrajzolná Európa etnikai összetételét. Arról nem is beszélve, hogy ezek a közösségek egyre nagyobb politikai befolyással fognak bírni a kontinensen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!