hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyilkosság és belháború
Időközi önkormányzati választásra készül Dunaújváros

2016. 06. 03.
Reális eséllyel indulhatna a Fidesz ellen a baloldal közös jelöltje Dunaújvárosban, hiszen egy botrányos közvilágítási tender és egy brutális emberölés árnyéka is a helyi kormányerőkre vetül. Csak éppen nincs közös baloldali jelölt. Ennek okáról merőben mást gondol az MSZP és a DK, utóbbi ráadásul a Fidesszel való összejátszással vádolja a szocialistákat.

A választási törvény egyik leglényegesebb újítása az egyfordulós szavazás: a korábbi gyakorlattal szemben 2014 óta nincs második forduló, és ezzel megszűnt az első fordulóban jól szereplő jelölt javára történő visszalépés lehetősége is. A 2014-es választás egyértelműen megmutatta, hogy a kormánypárti jelöltek legyőzésére csak úgy van esély, ha az ellenzéki pártok már a választás előtt megegyeznek egy közös jelöltben. Mindezt nehezíti, hogy a baloldali és liberális pártok a Jobbikkal értelemszerűen nem állítanak közös jelöltet, így a minimális elvárás, hogy legalább egymással képesek legyenek megállapodni.

Kriminális előzmények

Dunaújvárosban június 5-én tartanak időközi önkormányzati választást, a fideszes Gál Roland (képünkön) megüresedett helyét kell betölteni. Gál posztja egy sajnálatos haláleset miatt üresedett meg. Ezúttal azonban nem a szokványos módon folytatódik a hír, mert nem Gál halt meg, hanem másodmagával őt gyanúsítják egy dunaföldvári vállalkozó meggyilkolásával: az áldozatot 2013-ban ölték meg saját otthonában, majd holttestét bebetonozták. Mindez idén februárban derült ki, amikor a rendőrség őrizetbe vette, majd letartóztatta Gált. Utóbb az is kiderült, hogy Gál neve nem ismeretlen a helyi közéletben. A DK szóvivője közölte, bírósági végzés bizonyítja, hogy Gál Roland 2003-ban már kapott ügyészségi megrovást bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisításért, majd 2006-ban két vádpontban is bűnösnek találtatott, amikor egy vödör plakátragasztót borított a baloldal dunaújvárosi képviselőjére.
Az ellenzék jó eséllyel indulhatna Gál helyéért, hiszen a letartóztatott képviselő 2014-ben csak 201 szavazat különbséggel nyert a 3700 fős körzetben. Most ráadásul azzal is kampányolhatna a baloldal, hogy a kormánypártot mindeddig egy emberöléssel gyanúsított személy képviselte az önkormányzatban. A szóban forgó körzetben 2014-ben a DK jelölt képviselőt, Huszti Zsoltot, és a baloldali pártok akkor be is álltak mögé. A DK arra számított, hogy „a hallgatólagos megállapodás” értelmében most is az ő jelöltje lesz a közös induló, ám az MSZP azt állítja, nem volt ilyen megállapodás. Ugyanakkor tény, hogy a DK több körzetben beállt a szocialisták jelöltje mögé, például Salgótarjánban vagy Újpesten. Április elejére a vita nyílt színi pengeváltássá erősödött: „Most először fordul elő, hogy az MSZP-nek kellene a DK jelöltjét támogatnia, hiszen ebben a körzetben a megállapodás szerint a DK joga volt a jelölés. Az MSZP azonban rögtön az első alkalommal megszegte a megállapodást” – jelentette ki Gréczy Zsolt, a DK szóvivője. Az MSZP nem késlekedett a válasszal: szerintük a DK kész tények elé akarta állítani őket, ám a szocialisták nem engednek a zsarolásnak, és inkább egyedül indulnak, mert saját emberüket esélyesebbnek tartják. Pintér Attila, az MSZP dunaújvárosi elnöke az Indexnek azt mondta, a DK-sok „ahhoz kicsik, hogy nyerjenek, de ahhoz nagyok, hogy megakadályozzanak egy baloldali győzelmet”.
 
A DK visszavág

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!