Kereső toggle

Brüsszel a gázra lépett

Török vízummentesség, kvóta-zsarolás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mintha csak értelmet akarna adni a magyar kormány uniós bevándorláspolitikával szembeni fellépésének és a kvótanépszavazásnak, az Európai Bizottság a héten turbófokozatba kapcsolt és javasolta a török állampolgárokkal szembeni vízumkényszer eltörlését, illetve a migránskvóta alól kibújó tagországok szankcionálását.

A Törökországgal szemben alkalmazott schengeni vízumkényszer eltörlésére tett javaslatot szerdán az Európai Bizottság – jelentette be a brüsszeli testület alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján. A biztosok kollégiumának szerdai ülését követően Frans Timmermans hangsúlyozta: a bizottság azzal a feltétellel tette meg a javaslatát, hogy Ankara a felek közti migrációs megállapodás értelmében sürgősséggel teljesíti a vízumliberalizációs akcióterv előírásainak mindegyikét.
Az alelnök szerint Törökországnak eddig hatvanhetet sikerült teljesítenie az uniós vízummentesség bevezetése elé állított hetvenkét feltétel közül. „Az elmúlt hetekben Törökország jelentős haladást ért el. Még mindig van sürgősen elvégzendő munka, de ha a török hatóságok fenntartják az eddigi ütemet, akkor eleget tudnak tenni ezeknek” – mondta Timmermans, aki ugyanezen a napon a La Repubblica című olasz lapnak nyilatkozva azt is közölte: azok a tagországok, amelyek elutasítják a kötelező menekültkvótát, fizetni fognak. Menekültenként 250 ezer euró (77,7 millió forint) „szolidaritási hozzájárulás” fejében tagadhatnák meg ideiglenesen az uniós tagállamok, hogy részt vegyenek a menekültek automatikus elosztásában – derül ki az Európai Bizottság által szerdán elfogadott javaslatból.

Szijjártó kiakadt

„Ez egy olyan zsarolás, amely sehová sem vezet” – jelentette ki a magyar diplomácia vezetője a visegrádi négyek és a Keleti Partnerség országai külügyminisztereinek találkozója utáni sajtótájékoztatón. „Timmermans elismerte, hogy Brüsszel kényszerbetelepítést akar. A kényszerbetelepítés elfogadhatatlan, Brüsszel nem, csak a magyarok dönthetnek arról, kit fogadunk be az országunkba” – válaszolta az MTI  kérdésére Szijjártó Péter.
Az Európai Bizottság (EB) szerdai javaslatát a cseh és a lengyel külügyminiszter, valamint Lukás Parízek szlovák külügyi államtitkár is bírálta és elutasította.
Az EB javaslata „kellemetlen meglepetés számomra” – jelentette ki Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter. Kifejtette: a menekültek befogadását érintő uniós politika lényegi kérdésének módosításáról van szó, amelyet csak akkor lenne szabad előterjeszteni, ha abban egyetértés lenne. Ez azonban nem létezik. „Nem értem, miért kell visszatérnünk a régi vitákhoz. Ez szerencsétlen” – szögezte le Zaorálek. „Nem vagyok biztos abban, hogy Brüsszel komolyan gondolja a javaslatot” – jegyezte meg Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter.
Szlovákiának egyértelműen az az álláspontja, hogy a menekültek befogadása kizárólag önkéntes alapon történhet. „Bármiféle kvótarendszert elutasítunk” – mondta a szlovák külügyi államtitkár.

Olvasson tovább: