Kereső toggle

Bill Clinton éles bírálata

Bekerült Magyarország az amerikai kampányba

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Éles kritikával illette Bill Clinton Magyarországot és Lengyelországot, miközben május 13-án a College of New Jersey-ben a felesége mellett kampányolt. A magyar külügyminiszter szerint Clinton véleménye „egy tőről fakad” Soros Györgyével, a lengyel kormánypárt elnöke szerint a volt elnöknek orvoshoz kellene fordulnia.

Az egykori amerikai elnök Donald Trumpot kritizálta, amikor a republikánus elnökjelöltet a jelenlegi magyar és lengyel kormányhoz hasonlította. Azt mondta Magyarországról és Lengyelországról, hogy azok úgy döntöttek, „a demokráciával túl sok a gond, ezért most egy Putyin-féle vezetést akarnak”.

 „Legyen inkább egy autoriter diktatúra, a külföldieket meg ne engedjük be! Ismerős?” – tette fel a kérdést Bill Clinton, aki szerint ez a két ország az Egyesült Államoknak és a hosszú hidegháborúnak köszönheti a szabadságát.

Clinton megjegyzésére két ízben is reagált a magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint senki, még a volt amerikai elnök sem engedheti meg magának, hogy sértegesse a magyar embereket.

A külgazdasági és külügyminiszter az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében közölte, hogy Magyarország szabadságát a magyar emberek harcolták ki, magyarok tízezrei adták életüket szabadságáért. A magyar nép szabadságküzdelmének ilyen módon való lebecsülése elfogadhatatlan – fogalmazott. Hangsúlyozta: nyilvánvalóan Bill Clinton is tudja, hogy a magyar emberek demokratikus parlamenti választásokon döntöttek Magyarország jövőjéről.

„Lehet, hogy a magyar emberek döntése nem tetszik Bill Clintonnak, de ez nem elég ok arra, hogy az egykori amerikai elnök így sértegesse őket” – közölte Szijjártó Péter.

Szijjártó egy nappal később az MTI-nek adott telefonos nyilatkozatában tovább ment: szerinte egy tőről fakadnak az utóbbi napok amerikai kritikái, a Clinton család kommunikációjában Soros Györgynek a magyar kormánnyal szembeni elégedetlensége jelenik meg.

A külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: köztudott, hogy „Soros György elégedetlen a mai magyar kormánnyal, azt szeretné, ha nem ez a kormány irányítaná Magyarországot, és mi úgy látjuk, hogy ez az elégedetlenség jelenik most meg az amerikai kritikákban.” Emlékeztetett rá: Soros György jó kapcsolatot ápol Bill Clinton volt amerikai elnökkel és elnökjelölt-aspiráns feleségével, Hillary Clintonnal, és mindig is támogatta a Clinton család politikáját.

Szijjártó Péter szerint a tények cáfolják a napokban elhangzottakat, „ugyanis az amerikai vállalatok egyre-másra helyezik a tőkéjüket, és ezáltal a bizalmukat Magyarországba”. 2015-ben az Egyesült Államokból érkezett a legtöbb befektetés az Európai Unió területén kívülről, és tavaly az Egyesült Államok volt a magyar gazdaság első számú exportpiaca az Európai Unión kívül – közölte, majd hangsúlyozta: „a magyar–amerikai gazdasági együttműködés egy sikertörténet, ami nem lehetne így, ha az amerikai tőke, az amerikai vállalatok nem bíznának Magyarországban”.

Fidesz: Bill Clinton nem jól ismeri a történelmet

Bill Clinton volt amerikai elnöknek most nem a polgári kormánytól kell féltenie a demokráciát – közölte a Fidesz parlamenti frakciója kedden az MTI-vel. A Fidesz közleményében az áll: Bill Clinton vagy nem jól ismeri a történelmet, vagy alábecsüli az 1956-os magyar forradalmat, amely alatt a magyarok saját erejükből megmutatták, hogyan lehet küzdeni a kommunista diktatúra ellen. Most nem a polgári kormánytól kell féltenie a demokráciát – tették hozzá. A nyugati baloldal egyszer sem szólalt meg, amikor 2006-ban „Gyurcsányék a békésen demonstráló tömeg ellen bevetették a rendőrséget” – jegyezték meg.

Hazánk volt washingtoni nagykövete szerint Clinton szavait nem lehet sértegetésként értelmezni, itt politikáról van szó. Ez egy üzenet arról, hogy nem mennek rendben a dolgok Magyarországon, mondta Simonyi András az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Simonyi szerint a magyar kormány reakciója állásfoglalásként érthető Donald Trump mellett. Véleménye szerint egyébként Clinton kijelentésében nem is Magyarország, hanem inkább Lengyelország a fontosabb. Amit Clinton az Egyesült Államok eddigi, a lengyeleknek és magyaroknak nyújtott támogatásáról mondott, azon mindenképpen el kellene gondolkodni, mert szerinte az nagy részben igaz.

Varsói reakciók

Bill Clinton véleménye nem igazságos, ugyanakkor tudatában vagyunk annak, hogy az amerikai választási kampány keretein belül adott ennek hangot – mondta Rafal Sobczak, a lengyel külügy sajtótitkára. Sobczak rámutatott, hogy ez a vélemény nem egyezik a júliusi varsói NATO-csúcsra Lengyelországgal együtt készülő amerikai kormány hivatalos álláspontjával.

Ennél sarkosabban fogalmazott a volt lengyel miniszterelnök. Bill Clintonnak orvoshoz kell fordulnia – jelentette ki kedd este újságíróknak nyilatkozva Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországot kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke.

„Ha ma valaki azt állítja, hogy nincs demokrácia Lengyelországban, akkor orvosilag kell megvizsgálni az illetőt” – jelentette ki Kaczynski. A volt lengyel miniszterelnök szerint „a média és más tényezők hatalmas félreértést okoznak a világban”. „Nem tudom magamnak mással magyarázni, mint azzal, hogy ez hatással lehet a volt amerikai elnök lelkiállapotára is” – jelentette ki.

Magyar ellenzéki bírálat Clintonnak

Itthon meglepő helyről is kritika érte Bill Clinton kijelentését, mégpedig az ismert ellenzéki aktivista, Gulyás Márton részéről, aki szerint „Clinton tévedésben van: a magyar emberek nem döntöttek úgy, hogy lemondanak a demokráciáról”.

Gulyás úgy látja: „az, hogy (2010-ben, majd 2014-ben is) a Fidesz–KDNP-koalíciók kaptak többséget a választásokon, sok okkal magyarázható, de egyik felhatalmazás sem szólt arról, hogy a magyar emberek megunták, meggyűlölték a demokráciát”. Az ellenzéki aktivista úgy látja: „Clinton szavai nem kritikaként hatnak, hanem az Orbán-rezsim – valóban antidemokratikus, valóban autokrata uralkodásának – biztosítanak legitimációt, hiszen Clinton tényleg védhetetlen, leegyszerűsítő és sommás állításokat tett a magyar népről.”

„Szijjártó Péter (talán életében először), joggal kérhette ki – a mi nevünkben, ránk hivatkozva – Clinton szavait” – tette hozzá Gulyás.

Olvasson tovább: